Vesti

Muzički spektakl na trgu „Rock El Clasico” povodom Novembarskih dana

Sremska Mitrovica – U okviru predstojećih Novembarskih dana Grad Sremska Mitrovica u saradnji sa ustanovama kulture i sporta priprema raznovrstan program, koji će za sve sugrađane biti besplatan. Koncert „Rock El Clasico” svetski poznatog violiniste Stefana Milenkovića i rokera Neleta Karajlića biće održan u sredu, 2. novembra sa početkom u 19 sati na Trgu Ćire Milekića.

Inovativni muzički projekat „Rock El Clasico” biće poklon Grada Sremska Mitrovica sugrađanima povodom predstojećeg Dana grada i gradske slave Svetog Dimitrija – Mitrovdana, najavljeno je na konferenciji za predstavnike medija održanoj u Turističkom info centru. Biće organizovan uz pomoć prijatelja, kompanije „Metalfer” koja posluje u našem gradu.

Svetlana Milovanović gradonačelnica Sremske Mitrovice podseća da je novembar uvek svečarski mesec u našem gradu, kada se održavaju raznovrsni programi i kaže: „Mesec novembar je za nas Mitrovčane veoma važan, to je oslobodilački mesec i svečarski mesec kad obeležavamo datume oslobođenja našega grada u oba svetska rata, a isto tako i Dan grada i našu slavu, Svetog Dimitrija. Kao i svake godine i ove godine organizujemo Novembarske dane, to radi naša Gradska uprava za kulturu uz institucije kulture. Ove godine su se još više potrudili nego prošlih godina, tako da je program zanimljiv i kvalitetniji i zahvalila bih se što vode računa o tome. Našim današnjim gostima želim dobrodošlicu, posebno mi je drago i hvala im što su odabrali baš Sremsku Mitrovicu za prvi vojvođanski koncert. Meni je posebno drago što će naši Mitrovčani imati priliku da uživaju te večeri, a posebno bih se zahvalila i prijatelju koncerta „Metalferu” koji su nam pomogli u organizaciji.”

Na bini, na Trgu Ćire Milekića, naći će se gudači pod rukovodstvom jednog od najboljih violinista sveta i frontmen jednog od najpoznatijih rok bendova bivše Jugoslavije. Stefan Milenković i dr Nele Karajlić prirediće pravi spektakl mitrovačkoj publici.

Stefan Milenković je nastupao ranije u našem gradu sa klasičnim programima i ima samo reči hvale za našu puliku. Ovoga puta izvešće nešto drugačije kompozicije. „Izuzetno mi je zadovoljstvo da ovde predstavimo projekat koji je premijeru imao na Svetskoj izložbi u Dubaiju, tokom proslave Nacionalnog dana Republike Srbije. U našoj zemlji premijera je bila u junu, na Svetski dan muzike, na „Tašmajdanu“ i evo sada će program biti izveden ovde. Jedva čekamo nastup, očekujemo divnu atmosferu, mnogo energije, to je spoj klasike i roka, panka i naših nekih svetova i energija na sceni. Sadržaj ove umetničke bajke predstavlja svojevrsnu integraciju muzičkih pravaca na različitim nivoima, uklanjanje zidova između klasične i rok muzike. Naša saradnja je svojevrsni eksperiment, pa ovaj koncert donosi nova rešenja, dijalog nespojivog. Rezultat je autentično muzičko delo kao plod višegodišnjeg rada, nastalo sa željom da pružimo doprinos kulturi zajednice iz koje potičemo. Hteli smo da ta dva sveta, klasiku i rok, nekako iskombinujemo da se ti šavovi ne vide, ustvari da se ti prelazi ne vide. Nadam se da smo zaintrigirali publiku pričom jer će čuti nešto drugačije, a opet ostaće verno oba sveta, u suštini,” rekao je Milenković.

Na koncertu će publika imati priliku da čuje dobro poznate pesme dr Neleta Karajlića: „Gile Šampion” u maniru Čajkovskog, sa kojim je ukomponovano „Labudovo jezero”, „Devil in the Business Class” u kombinaciji sa Šostakovičem, Bramsove „Mađarske igre”, koje su spojene sa „Vukotom”, „Tri ratna havera” sa Betovenovom „Petom simfonijom” i mnoge druge.

Nele Karajlić mišljenja je da ovo neće biti samo muzički koncert, već i vizuelno-scenski spektakl koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim i kaže: „Ovaj novi eksperimentalni koncept, taj čudesan spoj, na izgled, kako kažu, nespojiv ali u suštini, taj spoj jeste nastao samo zahvaljujući činjenici da i Stefan Milenković i ja strasno volimo muziku i da nam je muzika na neki način život, ako je njemu život, meni je neka vrsta oboljenja. Sa bendom sam svirao ovde u ono zlatno doba jugoslovenskog roka, možemo reći da je u vreme jugoslovenske popularne kulture sportska dvorana u Mitrovici bila na karti svakog benda, a Srem ima tu neku vrstu temperamenta koja prija. Inače Stefan i ja imamo još jednu zajedničku karakteristiku, naši prvi koncerti su bili 1980. godine, on je imao tri, a ja 18 godina. Sada, kad spojimo ova dva žanra, nastane eksplozija zvuka. Muzika ima mnogo kombinacija, nijansi, različitih delova, mozaika, koji su u stvari isti, a sa njima se možete igrati bez ograničenja.”

Vasilj Ševo, načelnik Gradske uprave za kulturu i sport poželeo je gostima dobrodošlicu u naš grad, izrazivši zadovoljstvo što će svi ljubitelji jugoslovenskog rok zvuka ponovo uživati u nastupu Neleta Karajlića, a posebno mu je drago što će nastupati jedan od najboljih violinista na svetu Stefan Milenković jer ove godine naša Muzička škola „Petar Krančević” slavi 60 godina postojanja.

Nakon obraćanja gostiju i gradonačelnice, upriličena je šetnja i obilazak Grada. Gosti su preko pešačke zone došli do Žitnog trga gde su se profesori i đaci muzičke škole fotografisali sa Stefanom Milenkovićem.

Muzički spektakl „Rock El Clasico” svetski poznatog violiniste, maestra, Stefana Milenkovića i poznatog ex-YU rokera Neleta Karajlića biće održan u sredu, 2. novembra sa početkom u 19 sati na centralnom gradskom trgu u našem gradu.

https://www.facebook.com/sremskamitrovicazivi

Najava događaja

27majCelodnevni dogadjaj31SLOBODNA ZONA

28maj19:0020:00Promocija knjige Neotkrivena zemlja

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7685117.1199117.4713