Vesti

Zastava Srbije oslikana na keju u Mačvanskoj Mitrovici

Mačvanska Mitrovica – Akcija oslikavanja keja u Mačvanskoj Mitrovici, koju realizuju članovi  FK „Podrinje” organizovana je povodom obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Zastava Srbije je oslikana na keju od mosta prema crkvi u tom mestu. 

Srbija i Republika Srpska 15. septembra, na dan 104. godišnjice proboja Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu, obeležava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Ovaj praznik obeležen je i u Mačvanskoj Mitrovici.

Miloš Kovač, predsednik Saveta mesne zajednice „Mačvanska Mitrovica” rekao je: „Povodom dana zastave nacionalnog jedinstva omladinci, kadeti, mlađe selekcije Fudbalskog kluba „Podrinje” su nam se obratile u želji da zastavu koja je pre tri godine rađena na keju, a sada dosta izbledela da poprave i dovedu u prvobitno stanje. Mi iz saveta mesne zajednice smo se obratili Gradu Sremska Mitrovica, a oni su to sa zadovoljstvom prihvatili, obezbedili boju i ostali repromaterijal dok smo mi iz mesne zajednice obezbedili momcima doručak i piće danas u toku dana. Ideja potiče od fudbalskog kluba „Podrinje” i od same te dece i to je ono što i treba da znači ovaj praznik, da probudi kod dece neku ideju šta zastava Srbije znači za Republiku Srbiju i sve njene građane. Dužina zastave je 70 metara, a visina je oko 3 metra.”

Kralj Petar Prvi Karađorđević uručio u junu i novembru 1911. godine 51 pukovsku zastavu svojoj vojsci, te podvukao da nijedna od njih nije zarobljena, što je presedan u istoriji modernog ratovanja. Te zastave iz Prvog svetskog rada, su „simbol srpske pobede, ali i muke i golgote”, jer „nijedna srpska pukovska zastava nije završila u neprijateljskim rukama”, navode istoričari.

Uroš Đuričić, ima 16 godina i jedan je od učesnika: „Ponosan sam na sebe i svoje saigrače, jer smo zajedno doprineli ulepšavanju savskog keja, a pogotovo vraćanju „starog sjaja” srpskoj zastavi. Dosta je značajno da zastava zasija i želimo da se ove boje jako lepo vide, da svi znaju koliko zapravo ova zastava znači svima nama kao ljudima, klubu i gradu.”

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, je praznik identiteta, koji jasno govori ko smo, odakle dolazimo i gde idemo.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8146117.1661117.5176