Vesti

Potpisani ugovori i dodeljena oprema za Projekat „Kreiramo mogućnosti za krojenje novog života”

Sremska Mitrovica – Na svečanosti u Gradskoj kući dodeljena je oprema za realizovanje biznis planova korisnicima u okviru projekta „Kreiramo mogućnosti za krojenje novog života”. Potpisani su ugovori i potom je organizovan obilazak postrojenja za reciklažu tekstila.

Nosilac projekta „Kreiramo mogućnosti za krojenje novog života” je Grad Sremska Mitrovica, dok su projektni partneri Regionalna razvojna agencija Srem, Centar za ekonomsko unapređenje Roma, Klaster socijalnog preduzetništva Vojvodina i Unija poslodavaca Vojvodine.

Prema rečima Svetlane Milovanović, gradonačelnice Sremske Mitrovice cilj projekta je promovisanje socijalnog preduzetništva i cirkularne ekonomije, tako da je 20 polaznika iz ranjivih socijalnih kategorija prošlo obuku, 15 ih je već dobilo zaposlenje u jednoj mitrovačkoj fabrici, a njih 10 je dobilo šivaće mašine za preradu i reciklažu tekstila.

„Ovo možemo da nazovemo zelenim preduzetništvom, danas ćemo potpisati ugovore i naših šest korisnika će dobiti vaučere za nabavku opreme jer su napisali dobre biznis planove, a ovo je prilika da im pomognemo, da ih osnažimo da sami krenu u ono šta su zamislili. Sremska Mitrovica već radi na ovom planu preduzetništva, tako što dodeljujemo sredstva našim udruženjima kroz projekte Gradske uprave za socijalnu i zdravstvenu zaštitu, mada su to jednogodišnji projekti jer, bez obzira da li su to udruženja žena, slabovidih ili invalida, želimo da da im pomognem i pružimo šansu da se osnaže da sami proizvode nešto što mogu kasnije da plasiraju na tržište i da ih uključimo u sve današnje tokove. Mi smo u Sremskoj Mitrovici počeli da primenjujemo socijalno preduzetništvo i na mlađim naraštajima, naime u Mitrovačkoj gimnaziji već je sprovedeno predavanje o značaju i pojmu socijalnog preduzetništva za našu omladinu uz pomoć Kancelarije za mlade,” rekla je gradonačelnica Milovanović.

Pri kraju je i izrada Lokalnog akcionog plana zapošljavanja, zaključila je ona. Današnjim potpisivanjem ugovora ostvaren je cilj projekta, obezbeđivanje podrške zelenom zapošljavanju i samozapošljavanju Roma i drugih ranjivih grupa kroz primenu održivih inovativnih modela socijalnog preduzetništva i cirkularne ekonomije.

Vesna Vidojević viša projektna menadžerka programa Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji kaže da su na konkursu odabrali baš Grad Sremsku Mitrovicu za dodelu bespovratnih sredstava u iznosu od 100.000 evra zbog inovativne ideje sa stanovišta zapošljavanja i sektora u kome se radi: „Ovde se radi o zelenoj ekonomiji i zapošljavanju u zelenim poslovima, a drugi veliki inovativni element jeste socijalno preduzetništvo, osobe iz najranjivijih društvenih kategorija, Romi i drugi druga nezaposlena lica obučena su da bi mogli da se zaposle, konkretno u reciklaži tekstila. Zadovoljstvo je što je sve planirano i sprovedeno i danas obeležavamo lep rezultat od 15 zaposlenih u reciklažnoj industriji i šest samozaposlenih koji dobijaju opremu da bi generisali prihode i kasnije se osnažili da osnuju socijalno preduzeće ili svoj samostalan biznis.”

Kao posebnu vrednost projekta, Vidojević je istakla obuke lokalnih službenika iz celog Sremskog okruga o zelenoj ekonomiji, zelenim poslovima, kao i o socijalnom preduzetništvu, što im je korisno za dalje planiranje lokalne politike ekonomskog razvoja i zaštite životne sredine.

Cilj ovog javnog događaja bio je da promoviše dodelu opreme dobijene kroz realizovane biznis planove, a koja će korisnicima poslužiti za sticanje prihoda u njihovom daljem poslovanju, prema rečima Slađane Teodorović predstavnice Centra za ekonomsko unapređenje Roma i članice projektnog tima.

Kako je dodala: „S obzirom na to da je do sada zaposleno 30 korisnika, verujem da su utisci pozitivni i da su oni zadovoljni. Do sada je 50 korisnika prošlo različite vrste obuka, za rad u reciklažnim firmama, za rad na šivaćim mašinama ili obuku za pisanje biznis plana i mislim da su zadovoljni onim što smo do sada uradili, kao i mi u centru.”

Istovremeno, promoviše se i oprema za reciklažu tekstila dodeljena poslodavcu koji je iskazao interesovanje za proširenje svojih poslovnih aktivnosti kao i za zapošljavanje lica pripadnika ranjivih grupa. Dodela sredstava za rad kao i ovakav model finansijske podrške predstavlja i dodatni vid motivacije korisnika koja će svakako doprineti održivosti projekta i trajanju rezultata i nakon njegovog završetka.

Dragan Nikolić iz Laćarka kaže: „Bio sam na azilu pre sedam, osam godina i onda sam shvatio da se može i da se zaradi, da se može raditi, tako smo dobili vaučere za biznis plan za rad u Srbiji, svi smo shvatili da može i ovde da se lepo zaradi. Dobio sam sredstvo za prevoz radnika, kombi, tako da ostajem u Srbiji, radimo, funkcionišemo, od mene zavisi 30 porodica iz Srbije jer ih prevozim na berbu jabuka svakog dana.”

Posle dodele opreme za realizovane biznis planove korisnicima organizovan je i obilazak postrojenja za reciklažu tekstila poznatog poslodavca „Spildpro d.o.o.” u okviru projekta.

Projekat se sprovodi u okviru šireg programa Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, kroz komponentu Inicijativa za inkluziju 3, koji realizuje Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit, GIZ GmbH, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

https://www.facebook.com/sremskamitrovicazivi

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7901117.1415117.4929