Vesti

Mitrovačka gimnazija izabrana za saradnju sa školom iz Ohaja

Sremska Mitrovica – Delegacija preduniverzitetskog obrazovanja države Ohajo SAD posetila je Mitrovačku gimnaziju kako bi započeli saradnju. Ova poseta rezultat je saradnje Srbije i Ohaja koja se odvija u okviru Programa državnog partnerstva Srbije i Ohaja.

Predstavnici preduniverzitetskog obrazovanja države Ohajo su, tokom redovne godišnje posete Nacionalne garde Ministarstvu vojske Republike Srbije, imali priliku da se upoznaju sa srpskim obrazovnim sistemom, posebno tokom posete našem gradu i Mitrovačkoj gimnaziji.

Zoran Đurić načelnik Gradske uprave za obrazovanje pohvaljuje preduzimljivost naših obrazovnih institucija: „Mitrovačka gimnazija je pre tri godine aplicirala sa jednim projektom saradnje sa školom u Ohaju koji se sad polako realizuje. Zbog poznate epidemiološke situacije u prošlosti nije se mogao realizovati kako je planiran, a to je poseta te dece školama kod nas u Mitrovici i odlazak naše dece u Ohajo, nadam se da će se i to u bliskoj budućnosti desiti. Mitrovačka gimnazija je korak ispred svih što se tiče projekata i sistema obrazovanja jer deca koja završe ovu školi imaju dovoljno znanja da upišu sve fakultete koje žele.”

Sastanku u okviru posete, pored rukovodioca grupe Sektora za srednje obrazovanje Ministarstva obrazovanja, nauke  i tehnološkog razvoja Republike Srbije, prisustvovao je i predstavnik Ambasade SAD-a koji se bavi poslovima obrazovanja. Ohajo ima posebnu naklonost prema Srbiji, ona je sedma zemlja sa kojom ima posebnu saradnju, a ove godine je ta saradnja proširena i na civilni sektor.

Značaj saradnje Srbije sa američkim obrazovnim sistemom jeste važan, mišljenja je viši savetnik ministarstva Marija Krneta i nacionalni koordinator za preduniverzitetsku saradnju Srbije i Ohaja: „Nacionalna garda Ohaja i Ministarstvo vojske Republike Srbije već dugi niz godina su zbratimljene službe koje su veoma važne za obe države, tokom ove posete predsednik dodeljuje orden komandantu Garde Ohaja za dugogodišnje zasluge i promovisanje Srbije u američkom društvu. Ovo je prilika da proširimo saradnju sa Ohajom gde je veoma jaka srpska dijaspora, na civilni sektor, prvo na obrazovanje. Mitrovačka gimnazija je praktično prva odabrana za saradnju, sada tražimo sličnu gimnaziju u Ohaju sa kojom će učenici raditi različite projekte, a škole će odabrati ono u čemu su najjače. Ova gimnazija ima puno dobrih i jakih strana, tako da će se ta saradnja nastaviti jednog momenta verovatno, ne samo razmenom na daljinu različitih projekata, dogovora, obuka, rezultata, projekata, nego i možda i načinima razmene.”

Mitrovačka gimnazija je gimnazija usmerenog tipa u Sremskoj Mitrovici, osnovana  još 1838. godine. Jedna je od pet gimnazija na području Sremskog okruga i predstavlja jednu od najstarijih i najuglednijih obrazovnih ustanova na ovim prostorima.

Najava događaja

21apr17:0018:30Smotra muzičko-folklornog stvaralaštva Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988