Vesti

Mirović obišao obnovljene školske objekte: Uspešan početak nastave!

Sremska Mitrovica/Zasavica – Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, danas je u našem gradu, sa gradonačelnicom Svetlanom Milovanović i saradnicima, obišao zajedničke investicije pokrajinske i lokalne vlasti u školske objekte. Obišli su obnovljenu i modernizovanu salu za fizičko OŠ „Jovan Popović” i potpuno renoviranu školu u Zasavici. Tom prilikom poželeli su deci, roditeljima i nastavnicima srećan početak nove školske godine.

Pored predsednika Pokrajinske vlade, Igora Mirovića, u poseti su boravili pokrajinski sekretar za sport i omladinu, Dane Basta i direktor Uprave za kapitalna ulaganja, Miloš Maletić. Goste su dočekali i pratili u obilasku školskih objekata u gradu i selima Svetlana Milovanović gradonačelnica i Petar Samardžić zamenik gradonačelnice sa saradnicima.

Poželeviši deci, roditeljima i nastavnicima srećan početak nove školske godine predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović podsetio je da su deca naše najvažnije blago i da su njihova bezbednost, školovanje i razvoj među prioritetima Vlade Srbije, Pokrajinske vlade i lokalnih samouprava: „Ovde zajednički sa lokalnom samoupravom u Sremskoj Mitrovici, demonstriramo tu nameru i taj praktičan cilj. U okviru kompleksa škole „Jovan Popović” završili smo, kao što smo i planirali do 1. septembra ove godine, novu školsku salu, rekonstruisali smo i objekat škole u Zasavici, a za nekoliko dana će početi izgradnja, zajedničkim snagama Pokrajinske vlade i Grada Sremska Mitrovica i sportske sale škole u Mačvanskoj Mitrovici. Obrazovanje je jedan od najvažnijih segmenata života, predstavlja budućnost jer ono što danas pružimo našoj deci kroz nastavni proces i uslove u kojima borave, rade i uče biće u budućnosti slika naše zemlje, njenog uspeha, marljivosti tih malih, mladih ljudi koje danas pomažemo, a koji će sutra voditi našu zemlju. Pokrajinski budžet je veći za 50% u odnosu na budžet 2016. godine i u skladu s tim više izdvajamo za obrazovanje, posebno u manjim sredinama. Videli ste to u Zasavici, gde nažalost nemamo veliki broj učenika ali je posebno važno da u svakom selu, očuvamo školu, što smo u Vojvodini označili kao prioritet, bez obzira na broj učenika jer u manjim sredinama mora da postoji škola, dom zdravlja, pošta, svi neophodni uslovi da bi stanovništvo zadržali u tim sredinama. Nastavićemo sa rekonstrukcijom školskih objekata širom Vojvodine, važan deo posla radi i Kancelarija za javna ulaganja, očekujemo da i u narednoj godini, bez obzira na teškoće koje imamo, a koje su uzrokovane globalnim poremećajima, novac koji ide za obrazovanje ide zaista na način na koji smo to radili i ranijih godina, efikasno, jasno, profesionalno, kao što vidite i ovde.”

Pokrajinska vlada radila je dosta projekata u Sremu, prema Mirovićevim rečima, Sremska Mitrovica kao najveći grad i kao središte i sedište Okruga zaslužuje i dobiće značajna sredstva i naredne godine. Razovarano je o mogućnostima rekonstrukcije pozorišta u našem gradu, što bi bilo važno za razvoj kulture. Današnja poseta školama znak je dobre saradnje ova dva nivoa vlasti, ali i najava da će i ubuduće zajednički ulagati u Sremsku Mitrovicu.

Svetlana Milovanović, gradonačelnica, zahvalila se predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću i njegovim saradnicima na odličnoj saradnji i kapitalnim ulaganjima u obrazovanje našeg grada: „Škola u Zasavici jedan, područno odeljenje Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević Narod” Mačvanska Mitrovica, potpuno je rekonstruisana zahvaljujući sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, sredstvima iz oportuniteta kao i privatnoj donaciji porodice Cicmil kojima se ovim putem zahvaljujem. Ono što je nama bitno i što ćemo raditi u narednom periodu, to je sportska sala pri školi „Dobrosav Radosavljević Narod” u Mačvanskoj Mitrovici, jedan velelepni projekat, ovih dana ćemo uvesti i izvođače u posao. Takođe radimo i na područnim odeljenjima jer želimo da nam deca u selima, imaju isto tako dobre uslove za rad, za boravak u školi, pa i za igru, kao i deca u gradu. Jednostavno, želimo da nam grad i selo budu jedna porodica. Pored nove zgrade Osnovne škole „Jovan Popović” za koju je sredstva takođe izdvojila Pokrajinska vlada, sada imamo i novu sportsku halu koju smo danas otvorili, koja je moderno opremljena i koju će takođe moći da koriste, ne samo učenici ove škole, nego i naši sugrađani. Imamo i u staroj zgradi škole, koja je takođe rekonstruisana, još tri sportske sale imamo i vrtić, tako da smo ovim putem zaokružili celinu obrazovanja. Ono što smo rekli to i radimo, a to je da nastavljamo da ulažemo u obrazovanje, sa ovakvim partnerima kao što je Pokrajinska vlada mi ćemo sigurno krenuti još jače i još bolje.“

Posetom je obuhvaćena rekonstruisana i dograđena sala za fizičko u Osnovnoj školi „Jovan Popović” u Sremskoj Mitrovici i obnovljena škola u Zasavici jedan područno odeljenje Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević Narod” Mačvanska Mitrovica. Projekti izgradnje i sanacije objekata obrazovanja, za cilj imaju unapređenje kvaliteta rada prosvetnih činbenika, školovanja dece i života građana.

Slobodan Stojilković direktor OŠ „Jovan Popović” izrazio je veliko zadovoljstvo kako sve funkcioniše već treću godinu, treću sezonu od kako je otvorena njihova nova zgrada i dodao: „Nastava je, bez obzira na probleme koje smo imali sa kovidom, odvijana maksimalno u školi moderno, bezbedno i svi su prezadovoljni, učenici i nastavnici. Sada smo dobili jedan moderan objekat, rekonstruisanu fiskulturnu sale i napravili smo toplu vezu između nove škole, sale za fizičko vaspitanje i starog objekta. Opremili smo još tri sale koje smo dobili rekonstrukcijom starog objekta, salu za stoni tenis, aerobik-fitnes salu sa elementima korektivne gimnastike i mini-teretanu koja može da se koristi za nastavu i nakon nastave, posle 18:00 sati za pripreme naših lokalni klubova. U jednom delu rekonstruisanog, starog objekta otvorili smo četiri nove radne prostorije gde su predškolci, danas, prvi dan došli i mogu vam reći da sam oduševljen ovim broje dece koja će uživati u ovakvom lepom prostoru u narednim godinama. Ovo je objekat gde dete dođe u petoj godini i ode kada završi osnovnu školu. Zahvalio bih se Pokrajinskoj vladi, Upravi za kapitalna ulaganja i Gradu Sremska Mitrovica što su prepoznali i podržali ideju i projekat, što su nam finansijski omogućili da sve ovo napravimo, da radimo i uživamo, da naša deca uče na najmoderniji i najbezbedniji način danas u Srbiji. Sportski tereni su rekonstruisani, teren za košarku i tenis su inače i osvetljeni, tako da mogu da se koriste i noću u letnjem periodu. Inače ovde jako puno dece boravi leti, igra basket, tenis, otvoreno je za građanstvo i tako će biti i dalje, ovde će da živi sport.”

Ukupna vrednost projekta rekonstrukcije i opremanja sale za fizičko je 105 miliona dinara, od toga 73 miliona je obezbedio Fond za kapitalna ulaganja, ostatak od 32 miliona obezbedio je Grad Sremska Mitrovica.

Nabavljena je najmodernija oprema za fiskulturnu salu i sve manje sale u staroj školi, tako da će učenici što se tiče fizičkog vaspitanja, prema rečima direktora Stojilkovića, imati svaki rekvizit koji je zastupljen u sportovima od atletike, preko gimnastike, košarke, odbojke, fudbala, opremu za razvijanje motoričkih sposobnosti, opremu za rad na ispravljanju kičmenih deformiteta itd.

U sada rekonstruisanom, starom delu škole radne sobe koristi Predškolska ustanova „Pčelica” za predškolce, čime se znatno rasteretio Objekat „Leptirić” u Orlu gde je veliki broj dece bio na listi čekanja. Za renoviraje te četiri učionice sredstva je obezbedio Grad Sremska Mitrovica. 

Novu školsku godinu đaci u Zasavici 1 počeli su u potpuno obnovljenoj zgradi. Ovo područno odeljenje Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević Narod” Severne Mačve, sada ne zaostaje za nedavno izgrađenim modernim objektom u Mačvanskoj Mitrovici.

Školski objekat u Zasavici je kompetno renoviran, a nabavljen je i nov nameštaj, tako da je sada školski enterijer najsavremeniji u zemlji.

Najava događaja

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142