Vesti

Delegacije opština Podkarpatske oblasti Poljske u poseti Gradu Sremska Mitrovica

Sremska Mitrovica – Sastanak delegacija poljskih zvaničnika Potkarpatske oblasti sa predstavnicima Grada Sremska Mitrovica o temi Projektna saradnja kroz EU projekte održan je u Gradskoj kući, sa ciljem da se nađu zajedničke oblasti razvoja, projektne saradnje i apliciranja kod EU fondova, pored socijalnih i obrazovnih koje nas za sada vežu.

Na inicijativu predstavnika nekoliko poljskih gradova i institucija iz Podkarpatske oblasti, koji su partneri na četiri evropska projekta sa Karitasom Sremska Mitrovica, zahvaljujući razumevanju i otvorenosti lokalne samouprave, upriličen je susret u našem gradu. Cilj današnjeg sastanka kojem su prisustvovali gradonačelnica Svetlana Milovanović, zamenik gradonačelnice Petar Smardžić i predsednik Gradske skupštine Vladimir Pavlović, bio je upoznavanje i približavanje opština i gradova dve prijateljske zemlje Poljske i Srbije.

Kako je u ime mitrovačkog Karitasa „Sv. Anastazija” rekla koordinatorka Kristina Dragišić: „Četiri grada Podkarpatske oblasti su projektni partneri u našim evropskim projektima i predstavnici nekih od tih gradova danas su ovde zbog širenja saradnje. Reč je o evropskim projektima u okviru edukativne šeme Erasmus plus projekata sa kojima ima saradnju i nekoliko srednjih i jedna osnovna mitrovačka škola. Karitas kroz ta četiri projekta ima ukupnu vrednost granta pola miliona evra, naša ideja je da preko zvaničnika poljskih gradova Przemysl, Pševorsk i Žešov koji su ovde prisutni razmislimo i vidimo da li postoji prostor i za proširenje saradnje na druge oblasti. Posebno ih interesuje poljoprivreda, cirkularna ekonomija, ekologija kao i IT sektor jer to su sektori koji su izuzetno razvijeni u toj oblasti. Podkarpatska oblast u poreskoj je oblast koja povlači najviše sredstava iz evropskih fondova, čak 96% što znači da imaju jaku projektnu i strukturu i oni su neko na koga možemo da se oslonimo i od koga možemo da učimo i krajnje su otvoreni za međunarodnu saradnju.”

Četri projekta Karitas realizuje od 2020. godine i finansira ih Evropska komisija kroz Erasmus plus programe. Diversifikacija donatora i finansija je neophodna da bi se realizovali veliki projekti ključni za zajednicu, a EU fondovi i međunarodna projektna saradnja su jedan od ključnih rešenja.

Svoj punopravni status u programu Erasmus plus Evropske komisije, naša zemlja je dobila kao nagradu za sve napore za  implementaciju ovog programa u Srbiji, a postoje samo još četiri države van EU sa istim povlasticama. Prednjačimo u programima međunarodne saradnje, a zavidni rezultati postignuti su i okviru programa mobilnosti koje sprovodi mitrovački Karitas sa poljskim partnerima u poslednje dveipo godine na četiri projekta.

Najava događaja

21maj12:0012:30U utorak „Maturantski ples”

22maj09:0013:00Otvoreni dan u Kasarni „Boško Palkovljević Pinki”

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7618117.1131117.4644