Vesti

Preko sedam hiljada posetilaca „Vinskog parka”

Sremska Mitrovica – Najveća vinska manifestacija u Srbiji „Vinski park”, održana je po peti put u Gradskom parku u našem mestu, sa ciljem promocije vinske i gastro kulture. Zemlja gost festivala bila je kolevka vina – Gruzija, a domaći proizvođači predstavili su vina iz više od stotinu vinarija i domaće gastro proizvode.

Manifestaciju u slavu vina i hrane „Vinski park” organizovali su Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica i Udruženje „Sinergija pozitivnih energija”, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodopriovrede Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj i Grada Sremska Mitrovica. Ovogodišnji „Vinski park” potvrdio je da ova vinska svetkovina spada u red najprestižnijih vinskih dešavanja u Srbiji.

Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice i član Organizacionog odbora „Vinskog parka”, Sremska Mitrovica zahvalio se Ministarstvu poljoprivrede i Pokrajinskom sekretarijatu koji su prepoznali značaj manifestacije i finansijski podržali peto izdanje „Vinskog parka”, i istakao da Mitrovica ima šta da ponudi što se tiče turizma – najviše kroz svoj kulturno istorijsko potencijal, ali i kroz svoje velike gradske manifestacije: „Posle nedavno održanog „Srem folk festa” koji je okupio veliki broj i učesnika i posetilaca, a sada po peti put gradski, mitrovački park pretvaramo u „Vinski park“, u jedan veliki gastro – vinski događaj, slobodno možemo reći najveći vinski događaj na otvorenom prostoru u Srbiji. To nije komentar ni ocena organizatora, već velikog broja izlagača i što je možda i najbitnije, to je ocena posetilaca kojih je iz godine u godinu sve više i koji doprinose da „Vinski park“ bude najposećenija manifestacija u našem gradu. Ove godine ovde je preko 100 izlagača iz Sremske Mitrovice, Srema, Vojvodine, svih krajeva Srbije i više od 20 gastro izlagača, malih proizvođača hrane. Pre nekoliko godina krenuli smo sa praksom zemlje gosta i ove godine je to Gruzija, a prethodnih godina su to bile Sjedinjene Američke države i Portugalija.”

Festival vina i hrane okupio je 120 vinarija, a ljubitelji ovog pića mogli su da degustiraju više od 700 vrsta vrhunskih vina. Posetiocima su bili ponuđeni i gastro proizvodi, 20 izlagača hrane koji su svoje proizvode približili krajnjim potrošačima. U tom delu manifestacije na probi su bili ukusni suhomesnati proizvodi, sirevi i razni namazi malih proizvođača.

Milijana Nikolić, operska umetnica iz Sremske Mitrovice otvorila je „Vinski park” podsetivši nas na čuvenu „Vinsku pesmu” iz Verdijeve opere „Travijata” koja poručuje da su vino i muzika od Boga dar. Kako je rekla: „Zaista se radujem svaki put jer je ovo izuzetan događaj za grad. Mislim da puno ljudi iz okoline dođe da poseti Sremsku Mitrovicu, a šta lepše nego družiti se uz pesmu, uz vino. Sve ima jednu notu prefinjenog osećaja dok pijuckate vino u parku sa poznanicima. Da nastavimo da gajimo ovu tradiciju i da uživamo u ovim vrelim letnjim danima, ali svakako osveženi uz čašu dobrog vina.”

Prethodne dve godine Sjedinjene Američke Države i Portugalija bile su zemlje gosti. A ove, gost festivala je bila Gruzija kao kolevka najstarijeg, a mnogima i najlepšeg pića.

Događaj su svojim prisustvom uveličali ambasador Gruzije u Srbiji Ilija Koberidze i počasni konzul Dragan Šagovnović.

Ramazi Inaišvili u ime Udruženja „Sinergija pozitivnih energija” koje postoji već 13 godina i okuplja vinare iz celog Srema, rekao je: „Ponosan sam na organizaciju manifestacije „Vinski park” i činjenicu da je ove godine zemlja gost Gruzija. Svake godine sve je veći broj vinarija koji izlažu svoja vina. Cilj ove manifestacije je vraćanje Srema na vinsku mapu Srbije zbog toga što su vina sa područja Fruške gore jedna od najkvalitetnijih. Želeli smo i da napravimo da napravimo festival gde će moći mnogi naši sugrađani i druge da probaju vina i da vratimo Srem na vinsku kartu. Mi imamo dobra vina, ali je uvek falio događaj, centralni, gde ćemo ih predstaviti. Država je stala uz vinarije preko subvencija i organizovanje sajmova, a ovaj Festival koji organizuju vinari Srema je recept za uspeh. Ovakva manifestacija ne postoji nigde, mi smo napravili pravu simbiozu vinara i konzumenata vina.”

Posetilaca je bilo više od sedam hiljada, privukli su ih kvalitet, mogićnost da degustiraju hranu i vina ali i da po povoljnim cenama kupe kvailtetna flaširana vina sa ovih prostora. Došli su iz raznih mesta u Sremu, ali i iz ostatka Srbije kako bi uživali u čarima ukusa raznih vina.

Veza između umetnosti i vina poznata je oduvek, a slikarstva posebno. Stoga se na ovoj svetkovini vina i hrane mogla videti i izložba slika rađenih tehnikom crnog vina na platnu, pančevačke umetnice Mire Kovačević.

Aleksandar Dekanski je prezentovao svoju bogatu kolekciju od 2.000 vinskih etiketa iz celog sveta. Za muzički deo večeri bio je zadužen Nevena Reljin kvintet, a uz njih Duo Imperial Strings i Jazzysad.

https://www.facebook.com/sremskamitrovicazivi

Najava događaja

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042