Vesti

Mini olimpijada zdravlja, kulture i sporta trećeg doba

Sremska Mitrovica – Mini olimpijada zdravlja, kulture i sporta trećeg doba u organizaciji Gradskog udruženja penzionera uz podršku Grada Sremska Mitrovica održava se u Poslovno sportoskom centru „Pinki”.

Sport, zdravlje i kultura nose obeležje umešnosti i življenja u starosti. Mini olimpijada zdravlja, kulture i sporta trećeg doba predstavlja ostvarenje ciljeva Nacionalne strategije starenja i Nacionalne strategije sporta Vlade Republike Srbije. Ova mala olimpijada je uvod za učešće za 16. olimpijadu Srbije u Vrnjačkoj Banji.

Na početku manifestacije, Zoran Miščević, zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu i sport rekao je: „Jedna stara maksima kaže: U zdravom telu zdrav duh, to je osnovni postulat od koga mi danas polazimo. Bavljenje sportom nije samo postavljanje vrhunskih rezultata, bavljenje spotovima podrazumeva niz drugih navika i niz drugih delatnosti. Tu su sticanje kulturnih navika i dobar odnos prema zdravlju. Zato smo danas ovde, zahvaljujem se Gradskom udruženju penzionera koji mi je ukazalo čast i zadovoljstvo da otvorim ovu manifestaciju. Bavljenje sportom u nekim godinama ima za cilj brigu o telesnom i duševnom zdravlju, kulturi načina života jer bavljenje sportom ukoliko jača i mišiće i aerobnu i anaerobnu izdržljivost, produžava nam i životni vek i dozvoljava nam da kvalitetnije živimo. Zato se nadam da će upravo danas dobre i pozitivne navike krenuti ne samo širom Mitrovice već i dalje. Upravo jeste svrha sporta čoveka privoleti da se bavi zdravim navikama, da izađe iz te učmalosti i loših životnih navika kako bi produžio i tako bio, ne samo fizički, već i duhovno sposoban. Još jednom im ukazujem zahvalnost, penzionerima i svim gostima koji će biti danas ovde, to je generacija koja još uvek ima šta da pruži društvu.”

Na olimpijadi učestvuje sedam ekipa, iz šest opština sa teritorije Sremskog okruga i Grada Sremska Mitrovica. Takmičari se na nadmeću u četiri discipline: pikado, šutiranje lopte u gol, ubacivanje lopte u koš i štafeta brzo hodanje. Takmičenja su prvo održana u 13 mesnih organizacija, a danas je na redu manifestacija za region Srema.

Mirjana Treskanica predsednica Gradskog udruženja penzionera Sremska Mitrovica i potpredsednica Saveza penzionera Srbije i Saveza penzionera Vojvodine obratila se novinarima rečima: „Na ovaj način želimo da mladima prenesemo poruku da starenje može da bude vrlo aktivno. Uz ove manifestacije sem učlanjenja, brige o materijalnom, socijalnom položaju penzionera već pet godina delimo pakete solidarne pomoći članovima sa najnižim primanjima, koje delom obezbeđuje PIO fond, a delom mi, prošle godine su bili u vrednosti do 16.000 dinara. Imamo i hor kao jedan vid druženja. Najuspešniji na regionalnom takmičenju će predstavljati Srem na Pokrajinskom takmičenju u Zrenjaninu 15. avgusta gde će biti takmičari iz cele Vojvodine, koja ima sedam regiona, a iz svakog će ići po tri ekipe, pa sledi Olimpijada trećeg doba Srbije u Vrnjačkoj Banji od 28. septembra do trećeg oktobra. Imamo dobru saradnju sa Domom zdravlja,  PIO fondom, sa savezima penzionera Vojvodine i Srbije, ja sam član i Izvršnog odbora i jednog i drugog, tako da sam u toku svih zbivanja, nabavljamo drva preko Šumarije, a plaća se na rate, nabavljamo piletinu i med, sve što je potrebno penzionerima. Zahvaljujem se domaćinu, PSC „Pinki” predstavnicima medijima i posebno Gradu, gradonačelnici i njenim saradnicima, za sada imamo super saradnju nadamo se da će biti samo još bolje.”

Nacionalni Dan starih je 1, oktobar, a tokom celog tog meseca, prema njenim rečima se raznim prigodnim događajima obeležava upravo mesec starih i tada organizuju Bazar zdravlja, susrete, dolaze im lekari kada, kako kaže: „bez zakazivanja i bez čekanja obavite preglede i upute”. Svakog četvrtka u prostorije Udruženja penzionera dolazi patronažna služba kada mere pritisak, šećer i mast u krvi.

Zoran Miščević, zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu i sport otvorio je Mini olimpijadu zdravlja, kulture i sporta trećeg doba i u ime Grada kao organizatora ove manifestacije poželeo im da uživaju i da se dobro druže, jer su oni generacija koja još uvek ima šta da pruži društvu.

Najava događaja

18junCelodnevni dogadjaj30Poziv za XXVIII sremskomitrovački salon

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7109117.0621117.4133