Vesti

Mini olimpijada zdravlja, kulture i sporta trećeg doba

Sremska Mitrovica – Mini olimpijada zdravlja, kulture i sporta trećeg doba u organizaciji Gradskog udruženja penzionera uz podršku Grada Sremska Mitrovica održava se u Poslovno sportoskom centru „Pinki”.

Sport, zdravlje i kultura nose obeležje umešnosti i življenja u starosti. Mini olimpijada zdravlja, kulture i sporta trećeg doba predstavlja ostvarenje ciljeva Nacionalne strategije starenja i Nacionalne strategije sporta Vlade Republike Srbije. Ova mala olimpijada je uvod za učešće za 16. olimpijadu Srbije u Vrnjačkoj Banji.

Na početku manifestacije, Zoran Miščević, zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu i sport rekao je: „Jedna stara maksima kaže: U zdravom telu zdrav duh, to je osnovni postulat od koga mi danas polazimo. Bavljenje sportom nije samo postavljanje vrhunskih rezultata, bavljenje spotovima podrazumeva niz drugih navika i niz drugih delatnosti. Tu su sticanje kulturnih navika i dobar odnos prema zdravlju. Zato smo danas ovde, zahvaljujem se Gradskom udruženju penzionera koji mi je ukazalo čast i zadovoljstvo da otvorim ovu manifestaciju. Bavljenje sportom u nekim godinama ima za cilj brigu o telesnom i duševnom zdravlju, kulturi načina života jer bavljenje sportom ukoliko jača i mišiće i aerobnu i anaerobnu izdržljivost, produžava nam i životni vek i dozvoljava nam da kvalitetnije živimo. Zato se nadam da će upravo danas dobre i pozitivne navike krenuti ne samo širom Mitrovice već i dalje. Upravo jeste svrha sporta čoveka privoleti da se bavi zdravim navikama, da izađe iz te učmalosti i loših životnih navika kako bi produžio i tako bio, ne samo fizički, već i duhovno sposoban. Još jednom im ukazujem zahvalnost, penzionerima i svim gostima koji će biti danas ovde, to je generacija koja još uvek ima šta da pruži društvu.”

Na olimpijadi učestvuje sedam ekipa, iz šest opština sa teritorije Sremskog okruga i Grada Sremska Mitrovica. Takmičari se na nadmeću u četiri discipline: pikado, šutiranje lopte u gol, ubacivanje lopte u koš i štafeta brzo hodanje. Takmičenja su prvo održana u 13 mesnih organizacija, a danas je na redu manifestacija za region Srema.

Mirjana Treskanica predsednica Gradskog udruženja penzionera Sremska Mitrovica i potpredsednica Saveza penzionera Srbije i Saveza penzionera Vojvodine obratila se novinarima rečima: „Na ovaj način želimo da mladima prenesemo poruku da starenje može da bude vrlo aktivno. Uz ove manifestacije sem učlanjenja, brige o materijalnom, socijalnom položaju penzionera već pet godina delimo pakete solidarne pomoći članovima sa najnižim primanjima, koje delom obezbeđuje PIO fond, a delom mi, prošle godine su bili u vrednosti do 16.000 dinara. Imamo i hor kao jedan vid druženja. Najuspešniji na regionalnom takmičenju će predstavljati Srem na Pokrajinskom takmičenju u Zrenjaninu 15. avgusta gde će biti takmičari iz cele Vojvodine, koja ima sedam regiona, a iz svakog će ići po tri ekipe, pa sledi Olimpijada trećeg doba Srbije u Vrnjačkoj Banji od 28. septembra do trećeg oktobra. Imamo dobru saradnju sa Domom zdravlja,  PIO fondom, sa savezima penzionera Vojvodine i Srbije, ja sam član i Izvršnog odbora i jednog i drugog, tako da sam u toku svih zbivanja, nabavljamo drva preko Šumarije, a plaća se na rate, nabavljamo piletinu i med, sve što je potrebno penzionerima. Zahvaljujem se domaćinu, PSC „Pinki” predstavnicima medijima i posebno Gradu, gradonačelnici i njenim saradnicima, za sada imamo super saradnju nadamo se da će biti samo još bolje.”

Nacionalni Dan starih je 1, oktobar, a tokom celog tog meseca, prema njenim rečima se raznim prigodnim događajima obeležava upravo mesec starih i tada organizuju Bazar zdravlja, susrete, dolaze im lekari kada, kako kaže: „bez zakazivanja i bez čekanja obavite preglede i upute”. Svakog četvrtka u prostorije Udruženja penzionera dolazi patronažna služba kada mere pritisak, šećer i mast u krvi.

Zoran Miščević, zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu i sport otvorio je Mini olimpijadu zdravlja, kulture i sporta trećeg doba i u ime Grada kao organizatora ove manifestacije poželeo im da uživaju i da se dobro druže, jer su oni generacija koja još uvek ima šta da pruži društvu.

Najava događaja

09sep(sep 9)13:0026(sep 26)19:00Sirmium grad dece

23sep16:0017:45U subotu svi na stadion, Radnički dočekuje ekipu Dubočice iz Leskovca

23sep17:0019:00Agrobiznis sajam

25sep19:0020:00Smotra likovnog stvaralaštva grada

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8556117.2072117.5588