Vesti

Ekološko ponašanje zaposlenih u javnom i civilnom sektoru i održive nabavke

Sremska Mitrovica – Radionica Ekološko ponašanje zaposlenih i održive nabavke, održana u Gradskoj, imala je za cilj da se pokaže značaj ponašanja u javnom i civilnom sektoru koje vodi računa o ekologiji i održivom razvoju. Održana je u okviru projekta Održivi razvoj za sve – platforma za lokalni dijalog, koji sprovodi Grad Sremska Mitrovica u partnerstvu sa NVO Regionalne inicijative Srema.

Projekat u okviru kojeg je održana današnja radionica, finansira Švajcarska organizacija „Helvetas” uz pomoć Švajcarske razvojne agencije. Radionica je jednim delom osmišljena kao predavanje, prikazana je prezentacija o ekološkom ponašanju zaposlenih u javnim ustanovama. Održana su praktična pokazna merenja vlažnosti i temperature vazduha u prostoriji, kao i osvetljaja u tom prostoru. Prisutni su učestvovali u interaktivnoj vežbi detektovanja ponašanja zaposlenih u odnosu na energetsku efikasnost, klimatske promene i održivi razvoj.

Predavač Boro Obradović, vođa projekta Regionalne razvojne agencije Srem rekao je: „Praktično predstavljamo jedan, rekao bih, za naše uslove inovativan pristup, o tome šta možemo da uradimo bez da nas išta košta, sa malim promenama u radu zaposlenih, da bi se faktički čitava radna sredina, čitavo društvo dovelo na jedan ekološko prihvatljivi standard života i rada u ovom konkretnom slučaju u javnim ustanovama i organima gradske uprave. Projekat finansira Švajcarska agencija za međunarodni razvoj organizacija „Helvetas”, a sprovode ga Agencija za regionalne inicijative Srema i Grad Sremska Mitrovica. Moram da kažem da je zaista velika spremnost pokazana od gradske uprave Grada Sremska Mitrovica i izabranih organa, tu mislim na Skupštinu i faktički je Grad Sremska Mitrovica ekskluzivno uveo mesto za uključenje civilnog sektora u rad parlamenta po onom mehanizmu prazne stolice. Mi smo to praktično iskoordinirali sa njima i ovaj projekat je jedan logičan nastavak te glavne inicijative.”

Cilj predavanja je da se pokaže značaj ponašanja u javnom i civilnom sektoru koje vodi računa o ekologiji i održivom razvoju, podsticanja ekološki odgovornog ponašanja u pogledu korišćenja energije i generisanja otpada, promovisanje „low cost” mera u ekološkom ponašanju, promovisanje javnih nabavki koje uvažavaju energetske i ekološke karakteristike, kao i promovisanje promene ponašanja u odnosu na ekologiju i održivog razvoja.

Kako je rekla Mirka Gmizić u ime Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj: „Ekologija je uvek bitno pitanje, Grad gleda da bude što transparentniji i da osnaži organizacije civilnog društva, da ih uključi u lokalnu politiku, takođe da prema javnosti budemo otvoreni i da uključimo građanstvo i uopšte da osnažimo mrežu organizacija koje su vezane za zaštitu životne sredine i da učestvuju zajedno sa nama u nekim bitnim odlukama vezanim za to. Bitno je da napomenem da smo oformili već Zelenu odborničku grupu i da smo imali već dve radionice vezane za životnu sredinu za edukaciju naših zaposlenih u Gradskoj upravi i ovo je treća radionica.”

Predavanje je obuhvatilo sledeće oblasti: Korišćenje opreme i sredstava rada (IT), kancelarijski otpad, papir i potrošni materijal, uslovi klime u prostorijama, grejanje, provetravanje, hlađenje, korišćenje vode, osvetljenje, ketering i lokalne nabavke, lokalni transport, eko vožnja, eko nabavke, komunikacija eko ponašanja, monitoring efekata.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042