Vesti

Učesnici projekta „Kreiramo mogućnosti za krojenje novog života” dobili opremu za šivenje

Sremska Mitrovica – Grad Sremska Mitrovica organizovao je dodelu opreme za šivenje korisnicima u okviru  projekta „Kreiramo mogućnosti za krojenje novog života” u holu Gradske uprave. Nosilac projekta je Grad Sremska Mitrovica, dok su projektni partneri Regionalna razvojna agencija Srem, Centar za ekonomsko unapređenje Roma, Klaster socijalnog preduzetništva Vojvodina i Unija poslodavaca Vojvodine.

Projekat „Kreiramo mogućnosti za krojenje novog života” implementira se kroz program „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” – Inicijativa za inkluziju 3, a sprovodi u okviru Nemačke razvojne saradnje, koji realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saranju GIZ, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Dražen Riđošić, načelnik Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine rekao je: „Grad Sremska Mitrovica je u okviru ovog projekta obezbedio i omogućio 10 šivaća mašina za 10 žena, takođe je obezbedila i potrebni materijal i opremu za normalno funkcionisanje. Pored ovoga obezbedila je posao, a takođe i generisana primanja i prihode za 10 porodica. Ovo je jedan lep projekat u kojem je Grad učestvovao. Takođe u okviru projekta biće i obuka za reciklažu otpadnog materijala, u narednom periodu očekujemo da ćemo dobiti opremu, materijal i za šest novih biznis planova, ovo je zaista jedan lep je gest i saradnja između javno-privatnog i socijalnog partnerstva, sve u cilju socijalnog preduzetništva. Grad Sremska Mitrovica će i dalje nastaviti sa ovakvim projektima osluškujući šta je potrebno našim građanima u budućnosti.”

Cilj ovog javnog događaja je da promoviše dodelu opreme za šivenje (mašine) koja će korisnicima programa poslužiti za sticanje prihoda od sašivenih reciklažnih promotivnih torbi za Grad Sremsku Mitrovicu koji će te iste i otkupiti od korisnika. Na ovaj način, Grad pokazuje svoju spremnost da podrži i podstakne one najvrednije koji su uspešno završili trening za šivenje. Takođe, dodela sredstava za rad kao i ovakav model finansijske podrške predstavlja i dodatni vid motivacije korisnika koja će svakako doprineti održivosti projekta i trajanju rezultata i nakon njegovog završetka.

Kako je rekla Slađana Todorović, predsednica organizacije Centar za ekonomsko unapređenje Roma, taj centar je uključen u sve aktivnosti i komponente projekta: „Završila se jedna faza, komponenta projekta, dodeljivanjem 10 šivaćih mašina i kompletne opreme. Obuku je prošlo20 žena koje su se prijavile za to i od njih je izabrano10 da danas dobiju šivaće mašine, to su žene iz socijalno ugroženih kategorija, Romkinje, penzionerke sa malim primanjima, samohrane majke. Osim toga, one neće dobiti samo neophodan materijali i nisu prepušteni sami sebi, oni će dobiti i posao, dakle Grad Sremska Mitrovica obezbedio je za njih da šiju promotivni reklamni materijal za potrebe Turističke organizacije i na ovaj način one, ne samo da su dobile materijal nego je obezbeđen i prihod koji će one kasnije sticati. U narednom periodu ćemo im pomoći da ne rade samo torbe, nego i druge predmete koji su neophodni, koji mogu da koriste i drugim građanima, firmama koje su zainteresovane za pomoć ovim ženama koje žele da rade.”

Sledeća faza projekta, prema njenim rečima, je dodela materijala i opreme za šest biznis planova kako bi šest porodica, takođe iz socijalno ugroženih kategorija, moglo da generiše svoje prihode. Reč je o ljudima koji već rade nešto poput uređenja dvorišta, čišćenja zgrada, tu su keramičari i zidari koji će dobiti neophodan materijal da bi nastavili sa radom. Treća komponenta projekta je obuka 20 osoba u firmi za reciklažu tekstila, od kojih će 15 dobiti posao na neodređeno vreme.

Katarina Vasiljković Marković korisnik projekta: „Prvo bih htela da se zahvalim svima koji su doprineli da danas budem ovde, posebno bih izdvojila našu Slađu o kojoj bih mogla da svedočim, o njenom zalaganju, trudu, takođe hvala Vesni koja se jako trudila da nam prenese znanje vodila nas je kroz obuku. Za mene ovo jako mnogo znači, dosta toga su nas naučili. Osim toga što dobijamo mašine, imali smo besplatnu obuku. Za nas je od posebnog značaja to što nam je već obezbeđeno tržište rada.”

Cilj projekta je obezbeđivanje podrške zelenom zapošljavanju i samozapošljavanju Roma i drugih ranjivih grupa kroz primenu održivih inovativnih modela socijalnog preduzetništva i cirkularne ekonomije. Projekat traje do 30. novembra ove godine i do tada se očekuje da sve faze budu završene i da se 15 ljudi zaposli u firmi za reciklažu tekstila.

Najava događaja

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

21apr17:0018:30Smotra muzičko-folklornog stvaralaštva Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988