Vesti

Punoletstvo „Srem Folk Festa” ovog avgusta na Žitnom trgu

Sremska Mitrovica – Međunarodni festival folklora „Srem Folk Fest” tradicionalno okuplja velik broj učesnika iz celog sveta i još veći broj posetilaca pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica, u organizaciji Centra za kulturu „Sirmijumart” i u skladu sa najvišim svetskim standardima Međunarodne federacije folklornih festivala CIOFF. Biće održan u avgustu na otvorenoj sceni u ambijentu rimskih iskopina Žitnog trga.

Organizatori najavaljuju povratak festivala na velika vrata, uprkos svetskoj krizi izazvanoj ratom, a pošto je prošle godine trajao samo dva dana i posle pauze 2020, zbog dobro poznatih ograničenja izazavnih pandemijom, svi učesnici, gosti iz inostranstva ali i domaći, ove godine zablistaće u punom sjaju. Ljubitelji pesme, igre i folklora željni su druženja i moći će da uživaju od 11. do 14. avgusta na staroj lokaciji, na Žitnom trgu. Koncerti počinju u 20:30h svako veče, prethode im defilei ulicama grada od 19:30h.

Kako je najavio Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice i direktor Festivala, na XVIII „Srem Folk Festu” nastupa preko 700 izvođača, prestavljenih u 20 folklornih sastava iz 11 zemalja sveta. Među njima ima i onih koji su prvi put gosti u našem gradu, u pitanju je Alžir. Bosna i Hercegovina, Bugarska, Egipat, Grčka, Hrvatska, Meksiko, Poljska, Rumunija, Slovenija, Srbija. Pored toga na festivalu nastupaju i tri ansambla nacionalnih manjina, a to su ansambli iz Sremske Mitrovice, Hrvatski kulturni centar „Srijem”, Ukrajinsko kulturno-umetničko društvo „Kolomejka” i Mađarsko kulturno-umetničko društvo „Srem”.

„Specijalni ovogodišnji gost je Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac” iz Gračanice, profesionalni ansambl koji je u najtežim momentima bio, a i ostaće uz svoj narod i deliti njegovu sudbinu. Pored njih Srbiju će predstavljati i domaćin FA „Branko Radičević” iz Sremske Mitrovice. U organizaciju je, pored pomenutih, uključena i Turistička organizacija Grada. Generalni sponzori su naše mitrovačke kompanije Roloplast Mošić i Aksioma plus koje su godinama uz nas. Posle Festivala, veče 15. avgusta rezervisano je za nastup tamburaških sastava,”  dodao je Samardžić.

Posle velikih problema da obezbede učesnike i dosta otkazivanja zbog rata u Ukrajini, uspeli su da dovedu u goste ansamble iz čak 11 zemalja. U poređenju sa ostalim festivalima folklora pod pokroviteljstvom CIOFF-a u Srbiji, to je imponzantna cifra, saopšteno je na konferenciji za novinare u Gradskoj kući, tako da će naš grad imati najveći broj zemalja učesnica u državi. Najveći i najposećeniji međunarodni festival folklora u Srbiji, naš „Srem Folk Fest”, ove godine biće održan po 18. put.

Dragan Đorđević umetnički direktor Festivala i predsednik Nacionalne sekcije CIOFF-a za Srbiju rekao je: „Naš festival doživeo je punoletstvo, organizujemo ga već 18 godina, ove godine dolaze nam ansambli sa tri kontinenta, iz Evrope, Afrike i iz Južne Amerike. Nastupaće Meksiko, učestvovaće Alžir i Egipat sa afričkog kontinenta, a ostale zemlje su iz Evrope. Novina je gostovanje našeg profesionalnog ansambla „Venac” iz Gračanice, sa Kosova i Metohije, Srbija ima dva profesionalna ansambla, „Kolo” i „Venac”, tako da će naša publika moći da uživa na njihovom celovečernjem koncertu 12. avgusta. Otvaranje je 11. avgusta kao i svake godine, tome prethodi defile kroz naš grad od SDK-a, do Žitnog trga, zatim sledi ceremonija svečanog otvaranja. Srem Folk Fest se i ove godine odigrava u saradnji sa Bečej Folk Festom i sa Obrenovcem, tako da će neki ansambl biti smešteni i kod njih. Kao prateći program biće otvorena izložba nekadašnje obuće, od 19. veka, svih folklornih regija u Srbiji, koju je pripremila Omladinska sekcija CIOFF-a. U slučaju lošeg vremena i kiše neće biti festivalskih programa te večeri.

Među najvećim dobitima ovog Festivala organizatori ističu mogućnost da se širi jedna lepa slika o našem gradu i o našoj zemlji. Prema ocenama koje učesnici popunjavaju anonimno „Srem Folk Fest” ima veoma visoku ocenu 4,8 od mogućih 5, od 2015. godine kada je uvedena obaveza evaluacije, odnosno ocenjivanja.

Uložen je velik trud u pripreme koje traju mesecima, pa bih želeo da se zahvalim Domu učenika koji nam je izašao u susret u vezi smeštaja i Kazneno-popravnom zavodu koji nam je takođe izašao u susret jer osuđena lica nose jako veliki teret prilikom cele te tehničke organizacije. Svi poslovi traju pre i još neko vreme posle Festivala, pa imamo potrebu i za dodatnom radnom snagom, za mnoštvom ljudi koji učestvujuu poslovima  od nameštanja bine, preko montiranja razglasa, što je jedna velika organizacija koja se na kraju vidi u finalu, kad počne Festival, kada folklorni ansambli izađu na binu. Da pohvalim sve zaposlene u Sirmijumartu” i da im se zahvalim na angažovanju,izjavio je Zoltan Hegediš, direktor Centra za kulturu Sirmijumart.

Za vreme trajanja Festivala utvrđen je i poseban režim saobraćaja u vremenu od 19:30 do 22:30 časova. Za saobraćaj motornih vozila zatvaraju se sledeće ulice: Ulica Kralja Petra I od Uprave za trezor do zgrade Policijske uprave; deo Zanatlijske ulice i ulice  Ribarska obala; deo ulice Vuka Karadžića, Trg Svetog Stefana, Žitni trg i izlaz iz Šećer sokaka na Trg Svetog Stefana; menja se jednosmerni režim saobraćaja u ulici Svetla, tako što će saobraćaj biti dozvoljen u smeru od Puškinove ulice ka keju. Građani se mole da poštuju novopostavljenu saobraćajnu signalizaciju u pomenutim ulicama i koriste alternativne pravce.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988