Vesti

Priznanje Mitrovici za inovativnost u oblasti ekologije

Beograd – Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) dodelili su priznanja najuspešnijim inovatorima, koji su u praksi sproveli rešenja za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, čineći gradove i opštine u Srbiji otpornijim na klimatske promene. 

Grad Sremska Mitrovica je izradio registar zagađivača animalnim otpadom čiji najvažniji deo čini moderna aplikacija za pametne telefone, gde vlasnici stoke automatski obaveštavaju nadležne organe o uginućima i na taj način mogu da dokažu da su bezbedno zbrinuli svoj animalni otpad. Aplikacija je u razvojnoj fazi i primenu će naći najpre u mestima gde su uređene i gde se uređuju deponije animalnog otpada – Laćarak, Kuzmin, Martinci, sa perspektivom primene u svim mitrovačkim selima. Mitrovica na ovaj način postaje jedan od lidera u zbrinjavanju otpada, jer uz prvo u Srbiji reciklažno dvorište, uz podelu plavih kanti za separaciju reciklabilnog komunalnog otpada i uz višegodišnje zbrinjavanje pesticidnog otpada, sada nastoji da na adekvatan način upravlja i animalnim otpadom.

Ovo inovativno rešenje je nagrađeno kao jedno od osam najinovativnijih sredstava za prikupljanje podataka. Nagrada LIDER U INOVACIJAMA uručena je predstavnicima mitrovačke Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine i projektnom timu koji predvodi Dušan Filimonović.

Sremska Mitrovica je među šest nagrađenih lokalnih samouprava, a sve nagrađene inovacije realizovane su u okviru projekta „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“, koji je u proteklih pet godina, u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sproveo UNDP, uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

Najava događaja

11avgCelodnevni dogadjaj14Punoletstvo „Srem Folk Festa” ovog avgusta na Žitnom trgu

11avgCelodnevni dogadjaj20Prezentacija narodne nošnje u okviru „Srem Folk Festa”

27avg18:0023:59Memoriši datum 27. Avgust - Vinski park '22

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.9696117.3216117.6736