Vesti

Obuka „Osnovni informatički alati” za mlade

Sremska Mitrovica – U toku je obuka „Osnovni informatički alati” koju u Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare – Sirmijum realizuje Kancelarija za mlade Sremska Mitrovica. Obuke se organizuju u okviru projekta „Informatička pismenost mladih uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu.

Informatička pismenost obuhvata poznavanje računara (hardvera i softvera) kao i korišćenje računara i računarskih programa u svakodnevnom životu. Ova pismenost je preduslov za informacionu pismenost, a posebno je značajna pri pronalaženju informacija. Informatička pismenost veoma je važna u toku školovanja, pri zapošljavanju, profesionalnom napredovanju i snalaženju u svetu.

Biljana Matić, koordinatorka projekta navodi da su polaznici savladali Word, Excel i PowerPoint, a nakon završene edukacije dobiće sertifikate i dodaje: „Budućnost se vrti oko interneta, informatička pismenost veoma je važna u toku školovanja, pri zapošljavanju, profesionalnom napredovanju i bukvalnom snalaženju u svetu. Mlađa populacija u velikom broju koristi i računar i internet i provodi za računarom veliki deo svog slobodnog vremena. Međutim, istraživanje je pokazalo da učenici ne znaju da na pravi način izdvoje, sortiraju i koriste informacije. Zbog toga su ove obuke veoma važne, a mi u septembru organizujemo novi krug edukacija, za fotošop i veb dizajn.”

Do pre petnaestak godina informatička pismenost se bazirala samo na poznavanju konfiguracije računara kao i korištenju programa za obradu teksta, tabelarne proračune i izradu prezentacija. Danas u prvi plan izbijaju korištenje interneta, slanje i primanje e – pošte, kao i korištenje WWW (World Wide Web – a) i objavljivanje sadržaja na internetu.

Informaciona pismenost predstavlja potrebu za informacijom (predstavlja podatak kojim povećavamo nivo našeg znanja) te imati znanje o tome kako je pronaći, proceniti te iskoristiti kako bi se rešio dati problem. Izvori informacija mogu biti različiti: knjige, časopisi, televizija, a u današnje vreme to je internet.

Obuku o informatičkim alatima pohađa osam polaznika sa kojima rade profesori Visoke škole strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare Sirmijum. Među njima je i predavač u toj školi Nemanja Ljubinković koji kaže da se polaznici odlično snalaze, počeli su sa osnovama Word-a i Excel-a, a sada samostalno rade zadatke.

Mlađa populacija u velikom broju koristi i računar i Internet, i provodi za računarom veliki deo svog slobodnog vremena. Međutim istraživanja pokazuju da mladi ne znaju da na pravi način izdvoje, sortiraju i koriste informacije, iako je udeo npr. učeničke populacije (deca od 7 do 14 godina) veoma veliki na društvenim mrežama. Na osnovu više istraživanja  može se reći da je informatička pismenost zadovoljavajuća ali informaciona još uvek ne, zbog čega treba raditi na tome.

Predrag Sretenović, polaznik obuke, ima 21 godinu, po struci je medicinski tehničar i zaposlen u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica, kaže: „Na edukaciju sam se prijavio kako bih proširio i unapredio svoja znanja iz ove oblasti. Za ovu obuku sam saznao preko Kancelarije za mlade. Planiram da je nastavim i dalje u septembru, časovi mi nisu bili teški jer sam neka znanja iz informatičke pismenosti već imao, tako da je ovo praktično bila samo nadogradnja već naučenog.”

Informatička pismenost podrazumeva sposobnost da se pretraže, pronađu i analiziraju informacije koje su dobijene putem određenog medija. Informatički pismena osoba sposobna je da organizuje informacije za praktičnu primenu i proceni vrednost takvih informacija, a prema informacijama se odnosi kritički, da ih koristi etički i legalno.

Na informatičkoj i informacionoj pismenosti dece treba raditi još u predškolskom uzrastu. Informaciono obrazovanje treba sprovoditi od onog trenutka kada se detetu pruži mogućnost da koristi računar. Uz podršku roditelja, vaspitača i učitelja, dete treba da nauči osnovne činjenice o uređaju koji koristi i na koji način da ga najbezbednije koristi.

Najava događaja

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

21apr17:0018:30Smotra muzičko-folklornog stvaralaštva Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988