Vesti

Bespovratna sredstva za kupovinu kuće motiv da se ostane na selu

Beograd – Na Javnom konkursu za kupovinu seoske kuće sa okućnicom Ministarstva za brigu o selu, bračni par Petar i Radmila Kusić iz Manđelosa dobili su bespovratna sredstva. U ime Grada Sremska Mitrovica potpisivanju ugovora u Palati Srbija prisustvovao je pomoćnik gradonačelnice Bogdan Кuzmić.

Bespovratna sredstva dodeljuju se za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, sa ciljem smanjenja migratornih kretanja stanovništva koja dovode do depopulacije u ruralnim područjima, tako se seosko stanovništvo motiviše da ostane na selu, a mladi se podstiču da se vrate na selo, rešavanjem stambenog pitanja.

Obavezno je partnerstvo sa jedinicom lokalne samouprave na čijoj se teritoriji nalazi seoska kuća koja garantuje tačnost podataka i ispunjenost uslova. Potpisivanju ugovora u Palati Srbija prisustvovao je pomoćnik gradonačelnice Bogdan Kuzmić i rekao: „Nastavljamo dalje uspešnu saradnju sa ministarstvom pri kupovini seoskih kuća. Grad Sremska Mitrovica je vrlo zahvalan ovoj inicijativi i kako se zahvaljujemo Ministarstvu za brigu o selu, tako se zahvaljujemo i zainteresovanim, pre svega mladim bračnim parovima. Na ovaj način ćemo uspeti da sačuvamo mlade ljude na selu i da sprečimo odlazak mladih iz seoske sredine.”

Seoskom kućom sa okućnicom smatra se kuća sa ekonomskim dvorištem, koje se nalazi na istoj katastarskoj parceli kao i seoska kuća ili na susednim parcelama u odnosu na seosku kuću. Podnosioci prijave na javni konkurs su supružnici/vanbračni partneri, samohrani roditelj i mladi poljoprivrednik/ca koji ispunjavaju sve obavezno propisane uslove za učešće na javnom konkursu. Podnosioci prijave konkurišu zajedno sa jedinicom lokalne samouprave, na čijoj teritoriji se nalazi seoska kuća sa okućnicom, koju podnosioci prijave predlažu prilikom konkurisanja.

Još jedan bračni par iz naše sredine dobio je sredstva, to su Petar i Radmila Kusić iz Manđelosa. Kako je rekao Petar: „Moja supruga i ja smo se odlučili na ovaj korak sa željom da se osamostalimo, da počnemo svoj život i osnujemo porodicu. Bavimo se poljoprivrednom proizvodnjom i na ovaj način se stiču uslovi za proširivanje poljoprivrednih kapaciteta, u pitanju je ratarstvo, voćarstvo i stočarstvo. Sve u zavisnosti od tržišta i od kretanja opredelićemo se koju ćemo granu da unapredimo, inače živimo na selu u zajednici sa mojim roditeljima, tako se pogodilo da su kuće blizu jedna druge. Nije bilo teško prijaviti se na konkurs, papiri se jednostavno i relativno brzo prikupljaju, za svega nekih pet dana, brzo se radi. Zahvalio bih se Gradu Sremska Mitrovica i Agenciji za ruralni razvoj koji su pružili potrebnu pomoć u vezi prikupljanja podataka, dodatnih informacija, prethodnog iskustava koje su imali od prošle godine što je sve ubrzalo korake, izašli su nam u susret maksimalno.”

Bespovratna sredstva nisu namenjena za opremanje seoske kuće i okućnice, porez na prenos apsolutnih prava prilikom kupoprodaje seoske kuće sa okućnicom, porez na imovinu, troškove prikupljanja dokumentacije za prijavljivanje na javni konkurs, kao i za građevinske radove za adaptaciju seoske kuće. Maksimalan iznos po prijavi je 1,2 miliona dinara, bespovratna sredstva se dodeljuju po redosledu podnetih prijava – do utroška budžetskih sredstava predviđenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2022. godine

Najava događaja

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142