Vesti

U našem gradu svečano obeležen Dan MUP-a, slava i Dana policije

Sremska Mitrovica – Dan Ministarstva unutrašnjih poslova, slava Ministarstva i Dan policije obeleženi su taktičko-tehničkim zborom Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici na centralnom gradskom trgu.

Dan policije se od 2001. godine slavi na praznik „Svete Trojice”, kao sećanje na 15. jun 1862. godine kada je zbog ubistva dečaka Save Stojkovića na „Čukur česmi” u Beogradu došlo do oružanog sukoba između srpske žandarmerije i turskih vojnika. Taktičko-tehnički zbor Policijske uprave našeg grada održan je tim povodom u centru, ispred zgrade MUP-a, uz prisustvo predstavnika lokalne samouprave, građana i dece.

Zboru policijskih službenika i vatrogasaca-spasilaca u našem gradu na Trgu Ćire Milekića prisustvovala je gradonačelnica Svetlana Milovanović i tom prilikom rekla: „Povodom dana Ministarstva unutrašnjih poslova, Dana policije i slave MUP-a želim da im prvenstveno čestitam i da im se zahvalim na svemu što čine za nas, za sve naše građane Sremske Mitrovice. Ono što mi je posebno drago, jeste da imamo i nove pripadnike. imamo nove mlade snage koje su pre neki dan položile zakletvu, ukupno njih 33, od toga imamo i vatrogasce-spasioce. Sigurna sam da će oni svoj radni vek posvetiti tome da bi ovaj naš grad bio bezbedniji i sigurniji, mogu da napomenem da lokalna samouprava ima dugogodišnju i odličnu saradnju sa našom Policijskom upravom.”

Koreni javne bezbednosti u Srbiji datiraju još iz 14. veka iz doba Nemanjića, a na Skupštini održanoj 14. januara 1811. godine i zvanično je osnovano Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije. Ovaj datum svečano je obeležen i kod nas.

Kako je rekao Vladimir Roljić, načelnik odeljenja Saobraćajne policije u Sremskoj Mitrovici: „Ovde su danas pripadnici opšte policije, opšte nadležnosti kriminalističke policije, saobraćajne policije i pripadnici vatrogasno-spasilačke brigade. Ovo nam je jedinstvena prilika da se približimo građanima, posebno onim najmlađim, da im pokažemo deo opreme koji koristimo u svakodnevnom radu, da građanima pokažemo da smo tu za njih, da brinemo o njihovoj bezbednosti, o bezbednosti lične imovine, o bezbednosti ovog grada, svih gradova u Sremu, a i da dobijemo od njih pozitivnu energiju koja nam je prekopotrebna za sve zadatke koje svakodnevno izvršavamo. Saobraćajna policija u svom radu koristi specijalna vozila za uviđaj saobraćajnih nezgoda, terenska vozila, patrolna vozila, službene motocikle. Policija opšte nadležnosti pored patrolnih vozila, koristi specijalna vozila za prevoz lica koja su lišena slobode. Kolege su pokazale svima koji su bili zainteresovani šta je to što se koristi kod uviđaja krivičnih dela, prekršaja za obradu lica i tako dalje.”

Na taktičko-tehničkom zboru građani su zajedno sa svojom decom imali priliku da se upoznaju sa veštinama, opremom i vozilima koja policija koristi u svom radu.  Izložena su policijska vozila i prateća oprema (patrolni automobili, saobraćajni motocikli, vatrogasna vozila, „marica”, džip, kombi IJP, dron, vatrogasna oprema i oprema za forenziku), u prisustvu nadležnih policijskih službenika i njihovih starešina.

Tokom manifestacije na trgu, prikazan je i delo forenzičke i vatrogasne opreme koja se koriste u radu i doprinesi efikasnosti rada policijskih službenika u rešavanju u suzbijanju krivičnih dela, očuvanju javnog reda i mira i kontroli regulisanja saobraćaja.

Deci je bilo zanimljivo razgledanje policijskih vozila i opreme, a mogli su i da isprobaju kako je sedeti za volanom ili u kabini raznovrsnih policijskih vozila.

Građani su imali priliku da se upoznaju sa preventivnim projektima koje sprovodi Ministarstvo i metodama rada različitih organizacionih jedinica policije. Predstavljene su i veštine policijskih službenika, pored policijske oprema i vozila.

Najava događaja

27apr09:0015:00Dan magarica

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042