Vesti

Senzorno igralište za decu ŠOSO „Radivoj Popović”

Sremska Mitrovica – Otvaranje senzornog igrališta za decu u školskom dvorištu ŠOSO „Radivoj Popović” u našem gradu realizovano je uz finansijsku  pomoć kompanije „EatonElectic doo” Sremska Mitrovica, PU „Stonogica” Sremska Mitrovica, Gradske uprave za obrazovanje i VKK „Sremci” Sremska Mitrovica.

Svako dete ima pravo na igru i igralište, upravo ovom rečenicom vodili su se predstavnici lokalne samouprave ali i društveno odgovorne kompanije i pojednici humanisti kada su se uključili u projekat Senzornog igrališta za decu Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Radivoj Popović”.

Senzorno igralište svečano je otvorio Vladimir Pavlović predsednik Skupštine grada. Kako je rekao: „Evo nas ovde u dvorištu „Radivoj Popović” škole, gde danas je otvoreno jedno novo dečije igralište, Grad Sremska Mitrovica je zajedno sa Predškolskom ustanovom „Stonogica”, sa društveno odgovornom kompanijom „Eaton” i zajedno sa veteranima košarkaškog kluba sprovela i realizovala ovu akciju. Direktor škole Negovan Nikolić je mnogo puta do sada pokazao da je sposoban da okupi ljud,e a kada se ljudi okupe onda i može da nastane ovako jedna lepa stvar i možemo ovako da provedemo lepo vreme i da podelimo radost sa ovom decom. Ovo je samo jedno u nizu igrališta koja će Sremska Mitrovica da završi do kraja ove godine, a nadamo se i sledeće jer njihova uređenje neće stati dok se ne završe sva. Pozvao bih sve zainteresovane da se priključe ovom jednom velikom spremanju,  jednoj velikoj akciji, trenutno se još uvek radi popis svih igrališta u gradu, ona najugroženija u najnebezbednijem stanju radićemo  prvoda krenemo time se bavi sportska inspekcija i mi ćemo sačekati njihovo mišljenje i čim da dobijemo idemo u akciju.”

Milica Vitorović diplomirani defektolog oligofrenolog i koordinator Projekta senzornog igrališta zahvalila se svima koji su pomogli da realizuju ovako važan projekat za decu Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Radivoj Popović”. Danas su pored njihove dece, na inkluzivnom poligonu koji je deo senzornog igrališta boravili učenici Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj” i petogodišnjaci iz Predškolske ustanove „Stonogica”.

„Ovo je naša edukativna platforma jer je to nešto vrlo konkretno, vrlo opipljivo, to su konkretni predmeti, konkretni materijali, bitno je to je što njima sve dostupno u svakom trenutku u školskom dvorištu što jako mnogo znači za njihov sezorni razvoj i za njihove psihomotorne sposobnosti. Veliki benefit imaju deca iz redovne populacije jer imamo dosta učenika koji su na dodatnoj podršci kod nas i koji dolaze ovde jednom ili dva puta sedmično i naravno koriste to senzorno igralište. Deca prolaze poligon spretnosti, koji nije takmičarskog duha, zbog samog sastava dece jer tu su i osnovci i predškolci, nego je inkluzivni poligon,” rekla je Milica Vitorović.

Senzorno igralište se sastoji iz senzornih tabli, senzorne staze, zatim ima senzorni vrt koji koristi srednjoškolci cvećari, vrtlari, takođe sad je oplemenjen poligonom i centrima za odmor, rekreaciju, za igru gde deca mogu da provode slobodno vreme i koji može da se koristi i za vannastavne aktivnosti.

Kako je rekla Vesna Stanimirović direktorica Predškolske ustanove „Stonogica” oni osim svoje primarne delatnosti neguju i podstiču humanost: „Naša uloga realizovala se nekoliko puta od kako postojimo, a juče smo napunili 11 godina. Osim primarne delatnosti, a to je predškolsko vaspitanje i obrazovanje, negujemo i razvijamo svest o značenju filantropije. Kako sam nekada bila i radnik ove škole, veliki broj naših akcija je bio usmeren od dece „Stonogice” ka deci ove škole na različite načine, nekada su to bila didaktička sredstva koja su potrebna za realizaciju vaspitno-obrazovnog rada dece ove škole, nekada su bila novčana sredstva koja su oni preusmeravali na najpotrebnije zahteve vaspitanja i obrazovanja.”

Svako društvo prepoznaje se po tome koliko je humano i orijentisano prema ranjivim socijalnim grupama kojima je potrebna dodatna pomoć. Ovo igralište će pomoći deci sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom da učestvuju u zajedničkim aktivnostima sa drugom decom, da se osećaju manje izolovanom i da se i ona, kao i njihove porodice integrišu u zajednicu. 

Sekulić Vladimir u ime Veteranskog košarkaškog kluba „Sremac” rekao je njihov klub već dugi niz godina pravi humanitarni turnir i dodao: „Ovo nije prvi put da smo se odazvali pozivu za pomoć ovoj školi, nadam se da nije ni poslednj,i zajedno sa našim prijateljima iz Hrvatske, Slovenije, Nemačke grada Minhena, učestvujemo u ovome i punog srca se odazivamo na ovakve priče i verujte da je smisao sve veći i veći. Želimo da ovoj deci što više damo, koliko god možemo ali želimo da bude to više i više i jeste svake godine, sve masovnije, nastavak svega ovoga može biti samo bolje.”

Inkluzivna igrališta i okruženja pružaju jedinstvenu mogućnost da se deca svih sposobnosti zajedno igraju. Ovo sigurno okruženje gradi dečje samopouzdanje i njihove mogućnosti.

Deca će se osećati zbrinuto, ohrabreno, poštovano tokom aktivne igre, kako u fizičkom tako i u socijalnom smislu, čime se stvara i čuva osećaj zajedništva i prihvaćenosti kod sve dece.

Najava događaja

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr09:0015:00Dan magarica

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042