Vesti

Otkrivena bista Radovanu Vraniću Vrani

Sremska Mitrovica – Spomen bista Radovanu Vraniću Vrani otkrivena je ispred stadiona Fudbalskog kluba „Radnički” povodom 100 godina od osnivanja ovog kluba, kao i povodom 70. godišnjice od rođenja Radovana Vranića Vrane i pete godišnjice njegove smrti.

FK „Radnički” osnovan je 15. aprila daleke 1922. godine. Radovan Vranić Vrana počeo je da brani  brani u njegovom podmlatku 1966. godine. Za prvi tim „Radničkog” debitovao je 1970. godine protiv Vrbasa u Novosadsko-sremskoj ligi i odigrao 240 prvenstevnih utakmica u 18 sezona. Kao igrač bio je hrabar, odlučan i siguran na golu.

Radovan Vranić Vrana rođen 1. aprila 1952. godinu u crnogorskom selu Šajkovcu kod Podujeva na Kosovu, bio je Crnogorac po rođenju, Srbin po opredeljenju, a Hesnerac u telu i duši. U Hesnu dolazi 1954. godine, kada njegov otac počinje da radi u Mitrošperu i od tada je FK „Radnički” postao njegova druga kuća. Kao golman često je branio i povređen. Svi igrači i treneri su ga poštovali i cenili. Imao je ponude većih klubova za prelazak, ali Vrana nije želeo da napusti „Radnički” i Hesnu. Samo 6 meseci je branio u FK „Srem”, i to nije bila njegova želja, već dogovor dva kluba za prvi tim.

Vrana je uspešno igrao i mali fudbal za ekipu Silke iz Hesne, sa braćom Davidović, Sivcem, Baubalom i drugim Hesnercima. Posle završene igračke karijere bio je i dalje aktivan u klubu, bio je trener golmana, a nekoliko puta je vodio prvi tim „Radničkog”. Bio je član uprave, šef tombole, aktivan u veteranima „Radničkog”, uvek je učestvovao u radnim akcijama radio je i pomagao u klubu. Vrana je uvek bio tu da besplatno pomogne i radi za klub. Imao je ponude većih klubova za prelazak, ali Vrana nije želeo da napusti „Radnički” i svoju Hesnu. Preminuo je 23. jula 2017. godine.

Nakon otkrivanja biste, održana je svečana akademija – crveno belo veče u restoranu FK „Radnički”.

Uspomenu na Vranu čuvaće njegova familija, supruga Jelena, kćerka Sanju, zet Stelios, unučadi Venetija i Konstadin, svi članovi Radničkog i svi Hesnerci.

Inicijativa za postavljanje biste potekla je od grupe građana na čelu sa Jovicom Stević zajedno sa porodicom Vranić.

Najava događaja

27apr09:0015:00Dan magarica

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042