Vesti

Otkrivena bista Radovanu Vraniću Vrani

Sremska Mitrovica – Spomen bista Radovanu Vraniću Vrani otkrivena je ispred stadiona Fudbalskog kluba „Radnički” povodom 100 godina od osnivanja ovog kluba, kao i povodom 70. godišnjice od rođenja Radovana Vranića Vrane i pete godišnjice njegove smrti.

FK „Radnički” osnovan je 15. aprila daleke 1922. godine. Radovan Vranić Vrana počeo je da brani  brani u njegovom podmlatku 1966. godine. Za prvi tim „Radničkog” debitovao je 1970. godine protiv Vrbasa u Novosadsko-sremskoj ligi i odigrao 240 prvenstevnih utakmica u 18 sezona. Kao igrač bio je hrabar, odlučan i siguran na golu.

Radovan Vranić Vrana rođen 1. aprila 1952. godinu u crnogorskom selu Šajkovcu kod Podujeva na Kosovu, bio je Crnogorac po rođenju, Srbin po opredeljenju, a Hesnerac u telu i duši. U Hesnu dolazi 1954. godine, kada njegov otac počinje da radi u Mitrošperu i od tada je FK „Radnički” postao njegova druga kuća. Kao golman često je branio i povređen. Svi igrači i treneri su ga poštovali i cenili. Imao je ponude većih klubova za prelazak, ali Vrana nije želeo da napusti „Radnički” i Hesnu. Samo 6 meseci je branio u FK „Srem”, i to nije bila njegova želja, već dogovor dva kluba za prvi tim.

Vrana je uspešno igrao i mali fudbal za ekipu Silke iz Hesne, sa braćom Davidović, Sivcem, Baubalom i drugim Hesnercima. Posle završene igračke karijere bio je i dalje aktivan u klubu, bio je trener golmana, a nekoliko puta je vodio prvi tim „Radničkog”. Bio je član uprave, šef tombole, aktivan u veteranima „Radničkog”, uvek je učestvovao u radnim akcijama radio je i pomagao u klubu. Vrana je uvek bio tu da besplatno pomogne i radi za klub. Imao je ponude većih klubova za prelazak, ali Vrana nije želeo da napusti „Radnički” i svoju Hesnu. Preminuo je 23. jula 2017. godine.

Nakon otkrivanja biste, održana je svečana akademija – crveno belo veče u restoranu FK „Radnički”.

Uspomenu na Vranu čuvaće njegova familija, supruga Jelena, kćerka Sanju, zet Stelios, unučadi Venetija i Konstadin, svi članovi Radničkog i svi Hesnerci.

Inicijativa za postavljanje biste potekla je od grupe građana na čelu sa Jovicom Stević zajedno sa porodicom Vranić.

Najava događaja

24junCelodnevni dogadjaj31julLeto na Savi

27junCelodnevni dogadjaj27avgMemoriši datum 27. Avgust - Vinski park '22

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
117.0761117.4284117.7807