Vesti

Izložba fotografija „Život na dar”

Beograd – U holu zgrade RTS-a otvorena je izložba fotografija pod nazivom „Život na dar” u okviru obeležavanja 6. juna –  Nacionalnog dana donora organa. Izložbu je organizovalo Udruženje „Zajedno za novi život”, a na fotografijama su pacijenati pre i posle transplantacije, sa ciljem da se podigne svest o tome da postoje bolesti za koje je jedini lek transplantacija.

Fotografije su nastale u aprilu i maju, a fotografisani su pacijenti koji su transplatirani, koji su na dijalizi ili čekaju transplataciju srca, jetre,bubrega i pluća. Postavka je priča o sudbini ljudi koji čekaju organ i jedan od načina da motiviše ljude da kroz donorstvo pokažu svoju humanost.

U Srbiji 2.000 pacijenata čeka na transplantaciju nekog organa, ali je naša zemlja među poslednjima na evropskoj lestvici po broju donora, izjavio je juče Mladen Todić iz Udruženja „Zajedno za novi život” i tom prilikom objasnio da po novom Zakonu o presađivanju organa, više ne postoje donorske kartice već postoji saglasnost, odnosno porodica daje saglasnost.

Prisutnima su se juče obratili  direktor kardiohirurgije Kliničkog centra Srbije profesor dr Svetozar Putnik koji je i zvanično otvorio izložbu, kao Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Fotografije i materijal za dokumentarni film rađeni su i u odeljenju za hemodijalizu mitrovačke Opšte bolnice, a jučerašnjem događaju prisustvovali su Lazar Čolić, pacijent koji čeka novi bubreg i Jelena Jovanović, medicinska sestra.

Fotografije pacijenata pre i posle transplantacije biće izložene do 10. juna u holu zgrade RTS-a u Takovskoj ulici, a nakon toga, Udruženje „Zajedno za novi život” će izložbe organizovati širom Srbije.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8128117.1643117.5158