Vesti

Dan polja i promocija drona za poljoprivredu

Čalma – Poljoprivredna stručna služba Sremska Mitrovica organizovala je tradicionalnu Manifestaciju Dan polja strnih žita, uljane repice i herbicidnih ogleda, u prisustvu ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislava Nedimovića, predstavnika Grada i velikog broja stručnjaka i poljoprivrednika. Tom prilikom predstavljene su mogućnosti korišćenja drona u poljoprivredne svrhe.

Na parcelama Poljoprivredne stručne službe Sremska Mitrovica, kod sela Čalma, u sklopu Manifestacije Dan polja strnih žita, uljane repice i herbicidnih ogleda, izvedena je pokazna vežba i najavljen projekat tretmana prskanja dronom u poređenju sa običnom prskalicom na ovim kulturama.

Prema rečima direktora PSS Sremska Mitrovica, Stevana Savčića, uskoro će na oglednim poljima ove službe početi projekat, koji podržava Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srbije, tretman prskanja dronom. „Radiće se tretmani dron-prskalice i obične prskalice i krajem godine će biti prezentovani kompletni rezultati, uticaj na prinos, kako pozitivni, tako i negativni, na našim zimskim predavanjima. Za dronove je zadužena Firma „Agro-dron” iz Beograda koja zajedno sa nama radi na projektu. U nekom prethodnom periodu možda nije bilo veliko interesovanje poljoprivrednika za dane polja ali primenom nove tehnologije ono raste. Naš cilj jeste da im predstavimo na našim oglednim poljima kako hemijske tretmane, tako i semenske nove sorte, pa evo i mehanizaciju, dronove. Kad im prezentujemo sve ovo i sa finansijske strane, veoma su zainteresovani,” rekao je Savčić.

Manifestacija je održana uz podršku lokalne samouprave sa ciljem da PSS, kao stručna organizacija, na jednom mestu pokaže sve ono što je interesantno poljoprivrednicima. Oni su mogli da dobiju savete, kako od stručnjaka iz PSS, tako i od predstavnika brojnih kompanija.

Rukovodilac biljne proizvodnje PSS Sremska Mitrovica, Marko Đuričić, rekao je da iz objektivnih razloga kasni rok setve i da stoga ne treba očekivati velike prinose za ovu godinu. „Niklo je sve sa zakašnjenjem ali prolećna suša će definitivno ostaviti pšenicu nedovoljno izbokoralu i nisku, znači, nema dovoljno habitusa da ona ostvari neki prinos kao što je bilo prošle godine. Imamo i Dan polja uljane repice koja je takođe jesenja kultura, ima nekih pet, šest semenskih kuća sa svojim sortama i pokušavamo da zainteresujemo proizvođače za zasnivanje u narednoj sezoni. Tamo gde su proizvođači uspeli da na vreme zasnuju pšenicu, sigurno je za 20% bolja, razvijeniji je usev, gušći ali ni to ne obećava prinos kao prošle godne. Prognozirati je teško, ovde ne očekujem prinos više od pet, eventualno 5,5 tona po hektaru“, dodao je na kraju Đuričić.

Prisutni su imali priliku da vide sortni ogled strnih žita, uljane repice, kao i ogled sa herbicidima. Činjenica je da pristup  agrotehnici pšenice mora biti znatno složeniji i da ne može da se svede samo na setvu, đubrenje azotom i žetvu.

Mihajlo Vladisavljević  iz Kuzmina prvi put prisustvuje ovoj manifestaciji i kaže: „Mislim da je jako dobro sve organizovano, dopada mi se današnja prezentacija. Mi gajimo kukuruz, soju, pšenicu, bavimo se i duvanom, trenutno je nedostatak kiše, sledeće nedelje je najavljuju i za pšenicu bi sada valjala dobra kiša za nalivanje zrna. Kao mladi poljoprivrednik smatram da je korišćenje drona budućnost poljoprivrede, u zavisnosti od ekonomičnosti površine koliko ljudi rade, da li to može da se isplati.“

Dane polja posetio je i ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović , zamenik gradonačelnice Petar Samardžić, direktorica Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica Dušica Pavlović i načelnik gradske uprave za lokalni i ekonomski razvoj, Duško Šarošković. Prezentaciji upotrebe dronova u oblasti poljoprivrede prisustvovalo je oko sto poljoprivrednika. 

Precizna poljoprivreda znači da proizvođači brzo, sigurno i uz uštedu upravljaju usevima, kako bi osigurali efikasnost ulaza vode i đubriva i povećali produktivnost, kvalitet i prinos. Naša poljoprivreda uvođenjem najsavremenije tehnologije i spajanjem sa IT oblašću velikim koracima ide napred.

https://www.facebook.com/sremskamitrovicazivi

Najava događaja

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142