Vesti

Asocijacija učeničkih parlamenata ambasador Obedske bare

Sremska Mitrovica – Članovi Asocijacije učeničkih parlamenata osnovnih i srednjih škola Grada Sremska Mitrovica održali su edukativne radionice u okviru projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ na Trgu Ćire Milekića. Asocijacija je protekle nedelje zvanično postala ambasador zaštićenog područja Obedska bara.

Cilj projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude” je da se poboljša saradnja između zaštićenog područja i lokalne zajednice radi očuvanja prirodnih i kulturnih vrednosti, kao i da se osigura blagostanje za sve sadašnje i buduće generacije.

Edukativne radionice deo su tog projekta, a zahvaljujući aktivnom učešću u njemu je naša Asocijacije učeničkih parlamenata protekle nedelje zvanično postala ambasador zaštićenog područja Obedska bara. Kako je još rekla Sonja Tucaković, koordinatorka Asocijacije: „Našoj Asocijaciji je određeno zaštićeno područje koje smo morali da proučimo, učili smo o kulturnom i prirodnom nasleđu. Nakon svega toga, dobili smo status ambasadora Obedske bare.”

Dan Specijalnog rezervata prirode Obedska bara, obeležava se kroz aktivnosti i saradnju Asocijacije učeničkih parlamenata sa nosiocem projekta WWF akademijom za prirodu i značjanim partnerom JP „Vojvodinašume”.

 „Ovaj rezervat je jedan od najstarijih na svetu, deca mogu čuti i videti na radionicama ovog tipa stvari koje su važne za očuvanje istog. Uradili smo maketu kao realnu sliku rezervata, površina je oko 10 hiljada hektara, a mogu se videti prirodne karakteristike Obedske bare, šume, močvare, livade, koje su predstavljene sa živim materijalom. To su mahovine koje su žive i predstavljaju šumu, to je novina uz samoj izradi maketa,” rekla je Ivana Lozjanin, samostalni referent za zaštićena područja i životnu sredinu JP „Vojvodinašume”.

Učenjem o prirodu, stvaraju se neraskidive veze između čoveka i živog sveta. Uključivanjem mlađih generacija u ovakve projekte, gradi se svet u kome će budući lideri biti ekološki osvešćeni, u kome će se dobrobit ljudi, sem ekonomskih pokazatelja, meriti i indeksom zdravlja prirode.

Mitrovčanka Mina Mihajlović, članica Asocijacije učeničkih parlamenata osnovnih i srednjih škola Grada Sremska Mitrovica, pozvala je svoje vršnjake i drugu decu da se uključe u ovakve projekte i steknu neophodna znanja i značaju očuvanja životne sredine.

Ana Davičo, u ime organizacije za zaštitu prirode WWF rekla je: „Deca iz Sremske Mitrovice su poslednjih godinu dana često boravila u Obedskoj bari. Ideja projekta jeste da se što veći broj dece u ranom uzrastu izloži edukaciji o zaštiti prirode, kako bi to postalo deo njihovih vrednosti. U okviru projekta, WWF radi na uključivanju šire zajednice o tome će kako će izgledati naše zaštićeno područje. Veliki akcenat našeg rada je na saradnji sa školama.”

Najava događaja

02mar19:0021:00Odbojkašice Srema dočekuju Inđiju

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8254117.1769117.5284