Vesti

Agrodron za tretmane fudbalskih terena prikazan na „Radničkom”

Sremska Mitrovica – Na „Agropapuk areni”, stadionu mitrovačkog kluba „Radnički predstavljene su mogućnosti primene dronova u održavanju fudbalskih terena. Projekat realizuju „Agrodron tim iz Beograda i Poljoprivredna stučna služba Sremske Mitrovice.

Agrodron može da se veoma efikasno koristi za održavanje fudbalskih terena, to je danas praktično pokazano na stadionu FK „Radnički”. Ova tehnologija omogućava sjajne ekološke, veoma male rizike jer se može u mililitar precizno planirati gde i koliko će se sredstva plasirati.

Posle pokazne vežbe na Danima polja, sve je veće interesovanje za primenu agrodrona u održavanju ne samo usvea, nego i travnatih površina, kaže Stevan Savčić direktor Poljoprivredne stručne službe Sremska Mitrovica i dodaje: „PSS je u realizaciji Projekta „Upotreba dron-prskalice u poljoprivredi” i mi smo našu temu nadogradili i želeli smo da pokažemo da dron može da se koristi i za tretmane fudbalskih terena. Konkretno, navodnjavanje terena dovodi do toga je tlo rastresito, tretman traktorom i prskalicom ostaju ripne i dolazi do oštećenja na ovaj način, teren se ne oštećuje. U poljoprivredi tretman dronom radimo na svim kulturama, rezultati će biti iskazani putem sajta i predavanja Zimske škole krajem godine, u poređenju sa običnom prskalicom, odraziće se na sam prinos što je najbitnije za naše poljoprivrednike.”

Demonstrirana je primena letećih robota ili dronova za tretmane u održavanju fudbalskih terena koji zahtevaju posebnu i pažljivu negu, programiranih da obavljaju određene poslove iz vazduha u poljoprivredi i uopšte tretiranju biljaka. Prednost je što se tretman može izvršiti tačno kada je potrebno, a ne kada eventualno to omoguće kiša, drenaža i ceđenje terena.

Dragan Despotović sportski direktor „Radničkog” kaže da je ovo jedan od boljih terena u zemlji, sve  je do sada rađeno mehanički, bacano đubre traktorom i prskano je prskalicama: „Ovo danas što smo videli je nešto sasvim novo, sigurno za 95% ne samo Srbije nego i regiona, puno je praktičnije i lakše, kada to uđe u neku fazu da se koristi na širem nivou biće i pristupačnije. Sigurno je bolje i za same klubove, konkretno, na brži, jednostavniji i praktičniji način i u nekim drugačijim vremenskim uslovima i posle nekih velikih kiša može prskati što je isto jako bitno za terene. Ovo što smo videli tokom prezentacije je vrhunski, nešto što će nam, uz naprednu tehnologiju svima koristiti. Ovo je najbolja stvar koja se desila u poslednje vreme i meni je drago što ćemo mi u tom delu biti jedan deo avangarde i pokazatelj drugim klubovima da može biti lakše i praktičnije.”

Interesovanje  profesionalne javnosti i pojedinačnih poljoprivrednika je veoma veliko zato što ovakva tehnologija omogućava velike uštede, velike benefite kroz očuvanje vrednosti useva onda kada su najugroženiji. Pravovremenim dejstvom omogućava i delimično uštedu hemijskih sredstava, tako što ih primenjuje kada su najefikasnija, a mogu se raditi i varijabilne, zonirane i sve druge moderne varijacije tretmana ukoliko je velika proizvodnja, moguće je mapirati stanje useva i zasada.

Kako radi agrodron i u čemu sve može da pomaže, objasnio je Momir Alvirović, osnivač „Agrodron tima“ i Asocijacije za bespilotne sisteme u privredi: „Dronovi za tretmane treće generacije omogućavaju da oni budu obavljeni tačno kada je potrebno, recimo s proleća između dve kiše, u vrlo kratkom roku, ne čekajući da se teren ocedi, kada klasična mehanizacija zbog prevlaženog zemljišta ne može u polje, a dronovi mogu da obezbede maksimalnu učinkovitost tretmana jer je obavljen u pravoj fazi useva. Jednako i leti, u kasnijem delu sezone na osetljivim i visokim usevima i zasadima, dronovi za tretmane iz veoma niskog leta, od metar i po, do tri mogu obezbediti odlično penetraciju sredstva kroz veoma gustu lisnu masu, okrenuti svaki list i pošto su automatski vođeni, obezbediti veoma precizno doziranje u mililitar sredstva, ukupno rad malom količinom rastvora, a propisanom dozom aktivnih sredstava. Operater je na bezbednoj udaljenosti, uz vetar, nadgleda vrhunski precizan automatizovani tretman. On priprema plan leta, zadaje parametre i nadgleda tretman kako bi mogao da interveniše u slučaju da je to potrebno. Jedan let obuhvati hektar ili dva, mali dron može neprekidno, celog dana s jednim setom baterija, kao pčela odlaziti i raditi, dnevni učinak može biti sto i preko 100 hektara rada u dve smene, mogu raditi i noću kada su temperature i vlaga povoljnije ili kada pčele i ostali insekti spavaju, pa smo ekološki prihvatljiviji.”

Veoma je efikasan u obavljanju zadataka za koje su dosad koristili druge mnogo robustnije i skuplje poljoprivredne mašine i veliki broj sati ljudskog rada, a nezamenjiv u trenucima kada takva mašinerija ne može ni da se koristi, recimo jer je tlo suviše nakvašeno da bi se uopšte ušlo na parcelu, ili bi se ulaskom napravila velika šteta.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7901117.1415117.4929