Vesti

Zelena nedelja u Srbiji počela u našem gradu Projektom „Odvajamo”

Sremska Mitrovica – Evropska zelena nedelja počela je u Srbiji, svečanim otvaranjem na centralnom trgu u našem gradu i predstavljanjem Projekta „Odvajamo”. Ministarke Vujović i Joksimović, tim povodom, obišle su liniju za separaciju otpada Regionalne deponije „Srem-Mačva”, zajedno sa predstavnicima EU, Ambasade Švedske i gradonačelnicom Sremske Mitrovice.

Manifestacija Evropska zelena nedelja ili #EU Green Week, startovala je u našem gradu na Trgu Ćire Milekića, početkom projekta „Odvajanje kućnog otpada”. Projekat realizuju JKP Komunalije”, Regionalna deponija Srem-Mačva” i Grad Sremska Mitrovica u saradnji sa EU, Ambasadom Švedske u našoj zemlji i republičkim Ministarstvom za zaštitu životne sredine.

Regionalnu deponiju Srem Mačva” i nov pogon za separaciju otpada obišli su Emanuele Žiofre, ambasador i šef delegacije EU u Srbiji, Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine, Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, Anika Ben David, ambasadorka Švedske, Marko Jovanović šef CFCU Ministarstva finansijakao i predstavnici Grada Sremska Mitrovica gradonačelnica Svetlana Milovanović i načelnik Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine Dražen Riđošić.

Emanuele Žiofre, ambasador delegacije EU u Srbiji rekao je nakon obilaska: Kao što mi u delegaciji Evropske unije ovde u Srbiji imamo motoBolji smo zajedno”, tako smo se i mi danas okupili zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave, predstavnicima dva ministarstva i zemalja članica Evropske unije, konkretno Švedskom, da uradimo nešto za bolje građana ovog regiona.  Evropska unija je u poslednjih 15 godina investirala u zaštitu životne sredine u Srbiji 400 miliona evra, a samo za ovaj projekat oko 4,5 miliona evra. Ukupna vrednost ovog projekata je zajedno sa doprinosom ostalih partnera 10 miliona evra. Sva ova sredstva uložili smo zarad boljeg života ljudi ovog regiona, a kako bi smanjili broj deponija, a konačan cilj svega toga su čistiji vazduh i voda i naravno čistija reka Sava. Sremska Mitrovica već uveliko radi sa mlađim generacijama na osvešćivanju o zaštiti životne sredine i smanjenju zagađenja, a sve to zarad boljeg života budućih generacija,”

Povod za projekat je rešavanje jednog od ključnih pitanja, prema njegovim rečima, a to je zagađenje zato što ima dugotrajne posledice na sve ljude. Smatra da taj problem moraju da rešavaju zajedničkim snagama, upravo zbog toga postoji regionalni centar za upravljanje otpadom čiji je cilj smanjenje zagađenja.

Kako je istakla Anika Ben David, ambasadorka Švedske: Evropska zelena nedelja će putovati po celoj Srbiji i pokazati kako se kroz  bolju zaštitu životne sredine može unaprediti kvalitet života građana Srbije. Švedska je najveći donator Srbije po pitanju zaštite životne sredine, a danas konačno, posle našeg petogodišnjeg rada sa Vladom Srbije i lokala, možemo da vidimo plodove, a to je povećanje reciklaže i smanjenje zagađenja. Ovo postrojenje za separaciju i reciklažu  otpada postaće primer za celu Srbiju, a Sremska Mitrovica ovim postaje pionir koji pokazuje kako može da se poboljša kvalitet života u Srbiji. Ovo postrojenje obezbediće nova radna mesta i daće novi prozivod koji će nastati iz separacije otpada, takđe će ohrabriti i ljude da učestvuju u celom procesu separacije i reciklaže. Verujem da će deca biti naši učitelji, kao u slučaju Švedske gde je moja generacija učila naše roditelje kakve su sve koristi od separacije i reciklaže.”

Projekat „Uspostavljanje primarne separacije komunalnog otpada u četiri regiona za upravljanje otpadom: Duboko, Srem-Mačva, Pančevo i Pirot, sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršku Evropske unije i Kraljevine Švedske. U sklopu projekta, Evropska unija i Vlada Srbije obezbeđuju 26 vozila za transport reciklažnog otpada i više od 90.000 kontejnera i kanti, kao i veliku kampanju informisanja građana o primarnoj separaciji otpada u 17 gradova i opština.

Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine, najavila je proširenje Regionalne deponije Srem Mačva”, kao i dodatno opremanje, ističući da će Sremska Mitrovica dobiti jedan od najmodernijih regionalnih centara u skladu sa standardima EU i dodala:Implementacijom ovog projekta, Sremska Mitrovica, ali ostale uključene lokalne samouprave, poboljšaće upravljanje otpadom i unaprediće stanje životne sredine. Pomoć lokalnim samoupravama ogleda se u donaciji plavih kanti koje će biti podeljene građanima kako bi mogli da odvajaju suvi, reciklabilni otpad u domaćinstvima. Donirani su i plavi i žuti kontejneri koji će biti postavljeni u stambenim naseljima, kao i vozila za sakupljanje otpada. Odvajanjem otpada na mestu nastanka, u domaćinstvima, omogućava se reciklaža dela otpada i smanjuju količine koje završavaju na deponiji. Uskoro ćemo potpisati ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Francuskom agencijom za razvoj za realizaciju ovog kapitalnog projekta. Istovremeno, nastavićemo sa zatvaranjem i sanacijom nesanitarnih deponija, uklanjanjem divljih deponija širom Srbije, ali i sa izgradnjom neophodne infrastrukture za sekundarnu separaciju otpada koja je preduslov za uvođenje odvajanja otpada u domaćinstvima.”

Zahvalila se evropskim partnerima na sveobuhvatnoj podršci Srbiji u projektnim aktivnostima koje imaju za cilj unapređenje sistema upravljanja otpadom i naglasila da je rešavanje pitanja upravljanja otpadom u Srbiji i povećanje stope reciklaže ključno za čistiju budućnost. Intenzivno rade na uklanjanju divljih deponija, rezultat je 700 očišćenih lokacija za godinu dana. Građanima je poručila da je važno da taj otpad bude adekvatno zbrinut i recikliran, ali je isto tako neophodan kontinuiran rad na podizanju svesti da smeće nije otpad, već resurs koji može ponovo da se iskoristi.

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, pozvala je građane da iskoriste mogućnosti projekta koji je danas pokrenut i da odvajanjem otpada u svojim domaćinstvima doprinesu zdravijoj životnoj sredini i dodala: Srbija je još 2017. godine prepoznala koje će to biti glave teme budućih generacija barem 20 ili 30 godina. Ovo postrojenje neće imati svoju svrhu ukoliko građani ne budu aktivni pristupili separaciji. Mi zeleni plan Enjvropske unije prenosimo na zapadi Balkan, a ovi projekti zahtevaju angažman na više nivoa: države, lokalne zajednice, nevladninog sektora i građana. Sada ćemo aplicirati za dodatnih 14 miliona evra kako bi se sva ova postrojenja dodatno unapredila. Svi mi nosimo svoj deo odgovornosti za ovaj velik i važan cilj i mislim da smo na dobrom putu strateški i finansijski pomognuti od strane Evropske unije.”

Sremska Mitrovica je, investicijom Evropske unije, dobila dva vozila za prikupljanje odvojenog otpada, 7.521 plavu kantu za individualna domaćinstva, 133 kontejnera plave boje za papir, plasitku i metal i 112 kontejnera žute boje za sakupljanje stakla.

Svetlana Milovanović, gradonačelnica Sremske Mitrovice istakla je: „Ponosna sam što je baš Sremska Mitrovica izabrana za početak projekta primarne seperacije. Mi ćemo u narednom periodu zajedno sa našim Javim komunalnim preduzećem  Komunalije”, koje je zapravo i nosilac ovog projekta, da nastavimo sa edukacijom namlađe populacije. Značajno je što smo kroz ovaj projekat dobili i prekopotrebnu opremu. Sigurna sam da će naš grad u narednom periodu biti zaista grad za primer ostalnim gradovima u Srbiji, a naš cilj je da nam grad bude još lepši, zdraviji, zeleniji i čistiji.”

Učenici 14 osnovnih škola sa teritorije Grada takmičili su se u tri eko-igre: Štafetna trka, Sakupljanje otpada štipaljkama i Upecaj čep i sastavi reč.

Eko-ambasadori su na štandovima informisali građane o projektu, kao i o prednostima odvajanja otpada i reciklaže za životnu sredinu i lokalnu zajednicu.

Učesnici muzičko-zabavnog programa koji je održan na Trgu Ćire Milekića bili su: Vrtić Stonogica” Sremska Mitrovica, Muzička škola Petar Krančević” Sremska Mitrovica, PU „Pčelica” Objekat Maslačak” Sremska Mitrovica i Kulturni centar Martinci” iz Martinaca. Voditelj svečanog otvaranja bio je Stefan Tajbl.

https://www.facebook.com/sremskamitrovicazivi

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7970117.1484117.4998