Vesti

Visoka škola Sirmijum – 60 godina

Sremska Mitrovica – Svečana akademija povodom obeležavanja jubileja – 60 godina jedine državne akreditovane visokoškolske ustanove u regionu Srema, sa sedištem u Sremskoj Mitrovici, Visoke škole strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare – Sirmijum održana je u sali škole.

Visoka škola Sirmijum, osnovana je pre šest decenija, 16. juna 1962. godine, kao Učiteljska škola, koja je obrazovala učitelje kroz petogodišnji program. Škola se uvek prilagođavala prateći potrebe savremenog društva, a osnivač AP Vojvodina davala je stalnu podršku razvoju ove ustanove.

Prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost čestitao je jubilej: „Danas je veliki dan, ne samo za Visoku školu u Sremskoj Mitrovici, već za sve nas, da je porodici Novosadskog univerziteta bili bi ponosni, mnogi fakulteti ne slave 60 godina svog postojanja i ovo je dokaz postojanosti jedne ideje da, osim materijalnih ostvarenja, naš najveći resurs jeste čovek i postajanje ovakvih škola. Takvih je pet u Vojvodini što svedoči da poštujemo naše različitosti i da smo senzibilisani na potrebe koje nastaju u konkretnom okruženju. Ovde su vaspitači, poslovni informatičari, a od skora i strukovne medicinske sestre, u okviru dva bloka, osnovnog specijalističkog i master studija. Oslikavaju zapravo realne društvene potrebe, ono što je mnogo važnije jeste potreba da se uvek prati rast i razvoj društva i da to bude na neki način svojevrstan refleks, zato verujem u postojanost i novih 60 godina. Ovde su ljudi koji odgovorno vrše svoj posao i možda u jednom manje atraktivnom ambijentu svedoče zapravo da naša budućnost neće biti samo zasnovana na materijalnim ostvarenjima, nego u ljudima koji će uživati u jednom prostoru vrednosti estetike, etike, demokratije, slobode, međugeneracijske tolerancije, svega onoga što čini celinu ljudskog bića, zato je ovo veliki dan za Sremsku Mitrovicu, za sve nas i verujem u ljude koji nose jedan vaspitni potencijal. Ovo nisu samo učilišta ovo su dakle i vaspitališta zato u slavu vaspitanja čestitam ovaj velike jubilej.“

Na svečanosti, prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar uručio je najboljoj studentkinji ove škole Katarini Relić diplomu i prigodan poklon. Katarina Relić je završila osnovne strukovne studije na studijskom programu strukovni poslovni informatičar sa prosekom 10, a potom i master strukovne studije istog programa, takođe sa prosečnom ocenom 10.

Visoka škola strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare – Sirmijum je doživela više transformacija tokom svoje istorije. Postala je Pedagoška akademija „Dušan Vukasović Diogen“ 1973. godine, a osamdesetih godina prošlog veka, uvedeno je obrazovanje vaspitača dece predškolskog uzrasta. Kao Viša škola za obrazovanje vaspitača registrovana je 1994. godine, a od  2007, prerasta u Visoku školu strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i datum kada je dobila dozvolu za rad obeležava se kao Dan škole.

Petar Samardžić zamenik gradonačelnice Grada Sremska Mitrovica čestitao je 60 godina postojanja i rada svim zaposlenima i studentima škole: „Ova škola prošla je tokom istorije kroz sve obrazovne reforme u našoj zemlji, nastala je kao učiteljska, potom viša škola, Mitrovčanima je ostala u sećanju i najprepoznativija je kao pedagoška akademija. Sada, sa novim smerovima i programima dokazuje da ide i dobrim putem transformacije upravo u akademiju strukovnih studija koja u planu ima implementaciju novih tzv. kratkih studijskih programa koji će obučiti studente za direktan rad u privredi što je izuzetno značajno za Sremsku Mitrovicu koja se ubrzano razvija u svim društvenim sferama, posebno u oblasti ekonomije i u oblasti privrede. Od ovih smerovi jedan se tiče logistike logistički centri razvoj logistički centara je budućnost Sremske Mitrovice odnosno veoma važna komponenta plan razvoja grada u narednim godinama jedan studijski program se odnosi na upravljanje proizvodnim procesima i tim liderstvo tiče se obrazovanja profila koji su se nekada nazivali pogonski inženjeri to je nešto što zaista nama nedostaje u gradu i našim kompanijama i treći se tiče naravno hrane odnosno bezbednosti kontrole hrane opšte poznato da Sremska Mitrovica jedan bogat poljoprivredni kraj koji se sve snažnije razvija ne samo u oblasti primarne poljoprivrede nego i u oblasti prerađivačke delatnosti Srednje škole u Sremskoj Mitrovici takođe aktivno i maksimalno učestvuju u procesu dualnog obrazovanja sa ovim novim kratkim studijski programima ćemo taj proces unaprediti i ići pokazati kako se ide ka realnim potrebama privrede ne sam u gradu Sremska Mitrovica nego uopšte u čitavom sremskom okrugu.”

Ustanova je promenila naziv u Visoka škola strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare – Sirmijum 2013. godine. Danas ostvaruje studijske programe u polju pedagoško-andragoških i ekonomskih nauka, na nivou strukovnih studija prvog i drugog stepena: Vaspitač dece predškolskog uzrasta, koncipiran i kao studije na daljinu, a koji postoji i u Jedinici van sedišta u Čačku, Strukovni poslovni informatičar, Strukovna medicinska sestra, Strukovni master vaspitač i Master strukovni poslovni informatičar.

Prof. dr Dejan Savičević direktor VŠSSVPI – Sirmijum rekao je: „Danas Visoka škola slavi jedan veliki jubilej, obeležava tradiciju prosviteteljstva, humanosti i rada sa mladom populacijom, direktno utičući na dobrobit nekoga ko ostaje za nama, nekoga ko će nas naslediti. 60 godina tradicije škole, velik je dan, ne samo za školu, već i za naš grad, za region Srema, za Autonomnu pokrajinu Vojvodinu i slobodno mogu reći za Republiku Srbiju. Danas je u školi upisano 502 studenata na 7 studijskih programa na dva nivoa studija i na dva obrazovna naučna polja. Naš zadatak je dalje da transformišemo naše studijske programe i da tako omogućimo još više budućih kandidata koji će upisivati studijske programe u društveno-humanističkom, u medicinskom i tehničko-tehnološkom obrazovnom polju.”

Svečanoj akademiji kojom je proslavljeno 60 godina ove visokoškolske ustanove, pored pomenutih, prisustvovao je i Zoran Đurić načelnik Gradske uprave za obrazovanje, kao i brojni gosti, zaposleni i studenti.

U ime Pokrajinske vlade, jubilej je čestitao Milan Kovačević, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Autonomne pokrajine Vojvodine.

U umetničkom delu programa nastupile su učenice Osnovne muzičke škole „Petar Krančević” Ema Luks, na gitari, a Miona Parmaković je otpevala izvorne narodne pesme. Marija Bosančić i Nikolina Manojlović – prva godina i Bojana Zec – treća godina, sve tri studentkinje smera vaspitač dece predškolskog uzrasta izvele su odlomak tetara poezije sastavljen od stihova Desanke Maksimović, Miroslava Antića, Jovana K. Radunovića i Nedeljka Terzića. 

Prikazan je i film o studentskom životu u školi.

Voditelj programa bila je Ljiljana Janković.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291