Vesti

Smerovi VŠSSVPI – Sirmijum i informatički projekat sa KzM

Sremska Mitrovica – Promotivne aktivnosti Visoke škole strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare – Sirmijum predstavljene su tokom Dana otvorenih vrata. Tom prilikom su Kancelarija za mlade i škola predstavili  zajednički projekat „Informatička pismenost mladih u Sremskoj Mitrovici”, podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu.

Zainteresovanim budućim brucošima predstavljeni su smerovi koje mogu da upišu u Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare – Sirmijum, jedinoj državnoj školi na teritoriji Srema. Dan otvorenih vrata organizovan je u susret obeležavanju 60 godina postojanja ove obrazovne ustanove, koje će biti održano 26. maja.

Kako je rekao prof. dr Dejan Savičević direktor VŠSSVPI – Sirmijum: „Danas otvaramo naša vrata za sve buduće studente, za svu mladu populaciju koja ima afiniteta ka ovim profesinalnim delatnostima, neposrednom radu sa decom itd, pokušavamo da pokažemo našim studentima šta im kao škola nudimo od resursa za njihovo dalje obrazovanje, odnosno proces usavršavanja. U našoj školi egzistiraju tri strudijska programa. Jedan je vezan za vaspitače dece predškolskog uzrasta, drugi za strukovnog poslovnog informatičara, a treći isto veoma značajan, koji nije još uvek dovoljno zaživeo i nije dovoljno ispromovisan je smer strukovna medicinska sestra. Promotivne aktivnosti će se nastaviti i u narednom  periodu, kada će privredni subjekti i privatne firme prezentovati neke svoje produkte i proizvode koje su radili u saradnji sa nastavnicima visoke strukovne škole.”

Studenti i profesori sva tri smera osnovnih strukovnih studija u holu, učionicama i amfitetaru predstavili su kurikulum, programe i praktično pokazali šta zanimanja, za koja obrazuju stručnjake, podrazumevaju. Bilo je organizovano merenje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi. Održane su dve pedagoško-metodičke radionice uz učešće dece Predškolske ustanove „Pčelica”.

Ovom prilikom predstavljen je projekat „Informatička pismenost mladih u Sremskoj Mitrovici” Kancelarije za mlade i Visoke škole Sirmijum koji je podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, prema rečima Biljane Matić koordinatorke Kancelarije za mlade Sremska Mitrovica. „Biće održane obuke za mlade iz našeg grada koji će se deliti u tri grupe, jedna grupa za vebsajt, druga je za fotošop i treća za informatičke alate gde će mladi moći da se prijave putem onlajn upitnika i iskažu svoje interesovanje. Planiramo da prva obuka krene početkom juna i trajaće tri meseca, a nakon završene obuke polaznici dobijaju setifikate,” rekla je Biljana Matić.

Informatička, pismenost veoma je važna kao adekvatan i jedini odgovor na izazove s kojima će se omladina sresti u nastavku školovanja, pri zapošljavanju, profesionalnom napredovanju i daljem snalaženju u svetu.

Predstavljajući projekat dr Zdravko Ivanković profesor informatičke grupe predmeta u ovoj visokoj školi rekao je: „Radiće se u tri radionice, prva radionica su osnovni informatički alati, druga je fotošop i treća internet programiranje. Radimo na informatičkoj pismenosti mladih jer u 21. veku, pored jezičke i matematičke pismenosti, jako je važna informatička pismenost. U cilju toga radićemo na alatima za obradu teksta, tabelarnu obradu podataka, za prezentacije i pretraživanje interneta i snalaženje na internetu. U drugoj radionici ćemo raditi sa najpoznatijim programom za obradu slike, radićemo kompoziciju slike, primenu filtera, pripremu za štampu, pripremu za internet prikaz itd. Internet programiranje će obuhvatiti rad sa osnovnim jezicima za kao što su HTML, CSS, javaskript jer u današnje vreme gotovo nijedna firma ne postoji, a  da nema svoj digitalni prikaz na internetu. Cilj projekta jeste da omogućimo mladima da što lakše uplove u ovaj sektor privrede i biće realizovan u okviru prostorija Visoke strukovne škole.”

Visoka škola strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare – Sirmijum radi u skladu sa najvišim standardima kvaliteta visokoškolskog obrazovanja.

Ostvaruje studijske programe u polju pedagoško-andragoških i ekonomskih nauka, na nivou strukovnih studija prvog i drugog stepena i to:

Vaspitač dece predškolskog uzrasta,

Strukovni vaspitač – studije na daljinu,

Strukovni vaspitač – Jedinica van sedišta u Čačku,

Strukovni poslovni informatičar,

Strukovni master vaspitač i

Master strukovni poslovni informatičar.

https://www.facebook.com/sremskamitrovicazivi

Najava događaja

21mar18:0019:00Svetski Dan poezije

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8381117.1897117.5413