Vesti

Republičko sportsko takmičenje za decu sa smetnjama u razvoju

Sremska Mitrovica – Republičko takmičenje u atletici i stonom tenisu Zajednice škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju održano je na Atletskom stadionu u našem gradu. Domaćini su bili đaci i profesori mitrovačke Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Radivoj Popović”. Svečanom otvaranju prisustvovao je i Milan Kovačević, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice.

Održana su takmičenja učenika Zajednice škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju u atletici i stonom tenisu, a takmičenje u šahu, iako je planirano, biće naknadno održano.

Zoran Miščević zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu i sport pozdravio je učesnike: „U ovim teškim vremenima kad nam stižu dojave da imamo ratno stanje i da imamo stanje korone koje već duže traje, drago mi je da se upravo ovde u Gradu Sremska Mitrovica odigrava ovo takmičenje dece, to jest učenika sa posebnim potrebama. Ukupno učestvuje 14 gradova jer Mitrovica je 15, domaćin. Drago mi je da će neke pozitivne i dobre sportske vibracije upravo danas krenuti iz našeg grada. Zahvalio bih se organizatoru i školi i svima onima koji su učestvovali u tome da upravo danas dođe do ovoga. Sve ovo što se dešava oko nas prvo je čudno, drago mi je da smo uspeli da se odbranimo od toga i da nastavimo u nekoj normalnoj kolotečini života da se odvijaju i takmičenja i školski život.”

ŠOSO „Radivoj Popović” danas je domaćin učenicima iz 14 gradova iz cele Srbije i ugostio je i 28 njihovih nastavnika pratilaca.

Negovan Nikolić direktor Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Radivoj Popović” u ime domaćina današnjeg skupa rekao je: „ Meni je čast i zadovoljstvo što su našu školu izabrali da budemo domaćini, inače je takmičenje republičkog sporta atletike, košarke i šaha. Šah se neće realizovati danas zbog ove situacije koju smo imali oko dojava, tako da će se sve održati ovde na Atletskom stadionu. Želim našim učenicima i gostima puno uspeha i da to bude moto našeg druženja, da se družimo, a ne da pobedimo po svaku cenu. Imamo 142 učesnika to je Republičko takmičenje u sportu učenika osnovnih i srednjih škola za decu sa smetnjama u razvoju invaliditetom, 15. po redu, a mi smo po drugi put domaćini.”

Među učesnicima je i ekipa atletike iz Osnovne i srednje škole „Vidovdan” u Boru. Oni su čak dovezli i navijače koji će da bodre njihove učenike jer svi zajedno žele da doprinesuo lepom ugođaju u Sremskoj Mitrovici.

„Došli smo sa ekipom atletike, nemamo puno učenika ali je ovo prilika da se naši učenici druže sa drugom decom iz drugih gradova, da razmene neka svoja iskustva i da odmere snage. Ovde nije najvažnije dobiti neke visoke rezultate, najvažnije nam je da se međusobno upoznamo, družimo, a takođe i nastavnici iz svih gradova da se više i bolje upoznaju. Deca jako vole i cele godine takoreći žive za ovaj dan, oni se jako raduju takmičenjima. Mi kroz sportsku sekciju cele godine treniramo da bi došli taj jedan dan na takmičenje. Raduju se njihove porodice i njihovi drugovi, sve ove slike sa takmičenja već smo poslali našim učenicima u školi. To je jedna zajednička radost koju priređujemo učenicima,” rekla je Dušica Cokić profesor fizičkog vaspitanja iz Bora.

Lepa Petrović došla je u ime Zajednice škola za učenike sa smetnjama u razvoju invaliditetom kao član njihovog Upravnog odbora na otvaranje ovih, 15. republičkih igara, tj. takmičenja.

„Ovog puta u pitanju je atletika i stoni tenis, to su naše tradicionalne igre uglavnom. Učestvuje veliki broj takmičara iz 15 škola i 140 učenika, kao što vidite, veliko je takmičenje republičko, gde su uključene u tih 15 škola učenici sa smetnjama u razvoju, različitom problematikom i invaliditetom. Značajno je da se ova deca uključe u neke normalne tokove, kao i njihovi vršnjaci iz redovnih škola jer i oni imaju takmičenja, pa tako smo i mi prilagodili naša takmičenja njihovim mogućnostima”, rekla je Lepa Petrović koja je inače i direktor škole „Stefan Dečanski” iz Beograda.

Za učesnike takmičenja ovo je bio veliki događaj i na kraju su svi bili zadovoljni, zbog osvojenih medalja i – još više – zbog druženja i prijateljstava koja su stekli u našem gradu.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7606117.1119117.4632