Vesti

Priznanja dobrovoljnim davaocima krvi

Sremska Mitrovica – Priznanja Crvenog krsta Srbije uručena su u našem gradu, povodom Nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca krvi. Cilj je podizanje svesti o važnosti dobrovoljnog davanja krvi za očuvanje zdravlja nacije i spasavanja života naših sugrađana.

Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležen je u Gradskoj kući dodelom priznanja Crvenog krsta Srbije dobrovoljnim davaocima krvi sa teritorije našeg Grada, koji su dali krv 70, 75 i 100 puta u 2021. godini. Članovi Kluba 100 plus bili su gosti Grada povodom obeležavanja nacionalnog dana.

U ime Grada Sremske Mitrovice davaocima krvi, njihov praznik čestitao je Dražen Riđošić načelnik Gradske uprave za socijalnu, zdravstvenu i  zaštitu životne sredine i napomenuo da se ovaj datum obeležava već dugi niz godina: „Jedan od ciljeva obeležavanja ovog dana jeste da odamo zahvalnost našim humanim građanima koji daju dobrovoljno krv, a zauzvrat ne traže ništa. Takođe i da promovišemo koliko je značajno davati krv, na primer u jednoj godini potrebno je 240.000 jedinica krvi, jedna jedinica krvi može da spasi tri ljudska života. Na 1.000 stanovnika potrebno je 40 davalaca krvi ili oko 4% trenutno u Srbiji imamo oko 3% ali smo veoma zadovoljni jer je Mitrovica među retkim gradovima koja ima najveću izlaznost do sada. Zadovoljni smo izlaskom naših sugrađana i davanjem krvi, stoga bih poželeo svima, pre svega zdravlje, da bude još humanih akcija, da krv čeka pacijenta, a ne pacijent krv. Trudimo se da pomognemo koliko god možemo, imamo dobru saradnju sa svima, trudimo se da podržimo svaki događaj i akciju.”

Cilj obeležavanja ovog datuma je da se oda počast i priznanje svim dobrovoljnim davaocima krvi koji ovim humanim i nesebičnim činom pomažu da se spasu hiljade života.

Među davaocima krvi sa teritorije našeg Grada, koji su dali krv više od 100 puta je i Zoran Petrović iz Mačvanske Mitrovice. Dobroljni je davalac krvi već punih 40 godina.

„Otac mi je bio u Klubu 100 +, 220 puta je dao krv, ja sam nastavio tradiciju, to nije samo porodična već i familijarna tradicija. Prvi put sam dao krv na radnoj akciji, odazvali smo se kao brigadiri, nastavio sam dalje i kasnije. Humano je pomoći drugima, a da kažem iskreno, bio sam i u prilici da primim tuđu krv zbog jedne povrede koju sam imao pre par godina, bio sam u prilici da se i meni pomogne, tako da sam nastavio da dajem krv i nastaviću i dalje dok god zdravlje i godine dozvole. Neki ljudi kojima sam dao krv i danas su mi prijatelji, kad sam dao krv u Karlovcu, trudnica je bila u pitanju, rodili su se blizanci Predrag i Nenad i dan danas smo u kontaktu i to je neka nagrada za sve nas davaoce krvi. Ovom prilikom pozivam i mlade neka se pridruže da daju krv, da budu i oni jednog dana članovi 100 +  što im želimo od sveg srca,” rekao je Zoran Petrović.

Krv je važno dati zato što se ne može ni stvoriti, ni pronaći u prirodi, jedino je zdrav čovek može dati. Važna je i za lečenje, za operacione programe, lekari bez nje ne mogu da rade. Dakle, transfuzija je osnov svakog zdravstvenog sistema, krvi jednostavno mora biti za sve kojima je potrebna.

Zoran Božović davalac krvi iz Sremske Mitrovice kaže: „Dao sam krv 80 puta, a sad primam nagradu za 75 davanja. Nikad kao davalac nisam odbijen, prvi put sam dao krv u vojsci, drugi put sam isto bio vojnik bila je teška saobraćajna nesreća, išao sam kući na autoputu kod Beograda iz zapaljenog autobusa Niš Ekspres sam izvukao trudnu ženu sa malim detetom i njoj sam dao krv. To je bilo 1986. godine, od te godine non-stop dobrovoljno dajem krv.”

Dobrovoljni davalac krvi može biti svaka zdrava osoba između 18 i 65 godina koja zadovoljava određene kriterijume i koja svojim davanjem ne ugrožava svoje zdravlje ili zdravlje pacijenata.

Milena Matić iz Martinaca dobrovoljno je dala krv preko 70 puta i pozvala je mlade da se pridruže ovim akcijama: „Višestruki sam davalac krvi, to je jako divno i apelujem na sve mlade, zdrave osobe da se pridruže, divno je samo i pomisliti da si spasao nečiji život. Ništa mi nije lepše, ni draže, jedino moju decu kad sam dobila, i posle toga davanje krvi. Svaki put, posle svih tih davanja uvek pomislim da li sam stvarno spasla nekome život, mislim da jesam i tim sam jako zadovoljna. Cela moja porodica uključena je u ovo jako lepo delo, koje možemo svi da učinimo, od nas nije mnogo ali za nekoga život znači.”

Kako bi se podigla svest o ovom dobrovoljnom i humanitarnom činu, institucije apeluju na sve građane koji mogu da daju krv, da to i učine. Datum 11. maj je bitan jer se tad organizuju aktivnosti i događaji čiji je glavni cilj podizanje svesti o važnosti dobrovoljnog davanja krvi za očuvanje zdravlja nacije i spasavanja života naših sugrađana.

Najava događaja

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142