Vesti

Prijem u Gradskoj kući za devedesetogodišnjeg biciklistu

Sremska Mitrovica – Radoslava Ivanovića devedesetogodišnjeg biciklistu koji je prešao put od Šašinaca do Banjaluke svečano je dočekala gradonačelnica Svetlana Milovanović sa saradnicima. Vozio je bicikl 270 kilometara, puna dva dana.

Išao je na slavu u Banjaluku u 90. godini i prešavši taj dug put biciklom, napravio svojevrstan podvig, ne samo za njegove godine. Vitalnog seniora, po povratku u rodno mesto, u Gradskoj kući ugostila je gradonačelnica, a prijemu su prisustvovali Vladimir Pavlović predsednik Skupštine grada i Vasilj Ševo načelnik Gradske uprave za kulturu i sport sa saradnicima.

Kako je rekla gradonačelnica Svetlana Milovanović: „Danas smo imali priliku da u Gradskoj kući dočekamo jednog našeg sugrađanina, deda Radeta Ivanovića iz Šašinaca koji je zaista načino jedan nesvakidašnji podvig, kao što verovatno sada već svi znaju, pošto je to medijski bilo praćeno, da je deda Rade od Šašinaca do Banjaluke došao biciklom i to na slavu svoga prijatelja, ali ne samo to, nego ta njegova poseta Banjaluci ima i humanitarni karakter. Od njega smo mogli puno toga zanimljivog danas da čujemo i da naučimo nešto iz njegovog životnog iskustva, ono što je mene nekako najviše dojmilo, to je kada deda Rade kaže da ne postoje loši ljudi. Na svetu nema loših ljudi i ljudima treba pomagati ako ste u mogućnosti, što je on svojim činom i pokazao, zato smo mi razmišljali ovde u gradskoj upravi Grada Sremska Mitrovica, pošto je deda Rade aukcijski prodao svoj bicikli u humanitarne svrhe, da mi sada njemu poklonimo bicikl i da nastavi dalje sa ovim svojim aktivnostima, znači Grad Sremska Mitrovica poklonio je deda Radetu bicikl jer vidimo da i dalje ima planove za buduća putovanja. Ono što me još više oduševilo je to, što je rekao da će bicikl pokloniti nekom kome je to potrebno i kome to zaista znači. Posebna prilika, poseban čovek i meni je zaista drago da smo imali priliku da se upoznamo i da čujemo ove zanimljive priče, samo sam ga zamolila, sledeći put kada krene nekud na put, kao što planira za Zagreb, da nam se bar javi čisto iz nekih bezbednosnih razloga.”

Devedesetogodišnjak Radoslav Ivanović iz Šašinaca, biciklom je obišao celi Srem i vozi se tako već više dve decenije. Ipak put u Banjaluku je, kako kaže, njegov lični rekord.

„Krenuo sam četvrtog maja i stigao sam šestog, tačno u podne, na centar Banjaluke, da čestitam krsnu slavu mom prijatelju zbog koga sam i otišao, a taj sam dan odredio tačno pre godinu dana. U Banjaluci sam dočekan izvanredno, dočekao me moj sinovac koji tamo živi i moj drug, prijatelj stari, kod koga sam i otišao i kome sam se prvo javio, a na centru je bilo i mnogo sveta. Kad sam krenuo, rešio sam da bicikl tamo ostavim ako može nekom da se pomogne i tako sam i uradio uz pomoć njihovog gradonačelnika koji me je takođe lepo dočekao. Ne plašim se rada i sve mi je u životu bilo lako, tj. ništa mi nije teško. Sledeća destinacija bi bilo, da idem, ukoliko bi se otvorio auto put za ovakvu vožnju sa Hrvatskom, da idem da posetim prijatelje, porodicu ili unuke,” rekao je Ivanović.

Ovaj vremešni Šašinčanin svojom dugoprugaškom vožnjom privukao je veliku pažnju javnosti. Okrećući pedale uspeo je i da pomogne nekome kome je to bilo najpotrebnije. U Banjaluci je proveo nekoliko dana, a vratio se automobilom.

Predsednik Skupštine grada Vladimir Pavlović pozdravio je ovaj podvig: „Čika Rade je primer da su godine samo broj i ova lekcija, koji nam je svima održao, nije samo lekcija o maratonskoj vožnji bicikla, to jedna lekcija o humanosti i lekcija o prijateljstvu. Mi treba svi da sledimo njegov primer, a gradska uprava će uvek stati iza ovakvih akcija i podržati ovakve poduhvate. Hvala Vam, čika Rade, još jednom.”

Vožnja biciklom za Radoslava Ivanovića postala je način života, a u našem ravnom Sremu biciklisti su veoma česta slika. Imaju uređene staze i mogu lako i brzo da se kreću po celom Sremu, severnoj Mačvi, a kako vidimo, biciklom mogu i na duge staze, sve do Banjaluke.

https://www.facebook.com/sremskamitrovicazivi

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291