Vesti

Mitrovački srednjoškolci maturu obeležili plesom u centru grada

Sremska Mitrovica – Maturanti svih mitrovačkih srednjih škola tačno u podne su na Trgu Ćire Milekića u našem gradu zajedno zaplesali i simbolično obeležili kraj srednjoškolskog obrazovanja, jednog životnog perioda ali i početak novog.

Mitrovački maturanti okupili su se u centru grada i tradicionalno uz zvuke valcera zaplesali maturski ples kojim simbolično završaju srednje škole i ulaze u svet odraslih.

Kako je ovom prilikom rekla Snežana Konjević zamenica načelnika Gradske uprave za obrazovanje Sremska Mitrovica: „Svake godine Grad Sremska Mitrovica Gradska uprava za obrazovanje i Kancelarija za mlade organizuje ples maturanata. To je postala lepa tradicija, srednjoškolci završne godine na ovaj način završavaju svoje školovanje u našem gradu. U svoje ime poželela sam im da upišu fakultete koje žele, da ih završe i da se vrate u naš lepi grad koji će ih jedva dočekati kao stručnjake. Deci ovo znači mnogo, ove godine ih je igralo preko 400, što je nama bilo iznenađujuće veliki broj u odnosu na prethodne godine i vidim da je njima značajno, tome se raduju i kao što ste videli vrlo su vredno vežbali i pokazali su kako lepo igraju.”

Tradicionalnim plesom maturanti su na jedinstven način obeležili završetak školovanja. To je promocija mira i jednakosti svih, bez obzira na boju, rasu i sve ostalo.

Manifestacija pod nazivom „European Quadrille Dance Festival” ili Maturantski ples u Srbiji počela je 2005. godine, a naš grad se priključio ovom projektu 2010. godine.

Bez obzira što je to kadril, arhaična muzika za ples, maturanti su veoma lepo prihvatili tu koreografiju i uopšte ideju nekog zajedničkog plesa sa maturantima Evrope. Ples je u Srbiji više nije tako stran našim ljudima, a na ovaj način im je približen. Ples mladima treba pojednostaviti, napraviti im što bolju zabavu, i pokazati im da i oni to mogu.

Svi maturanti su sve vreme nasmejani, odlično druže se i najbitnije je da im je lepo, i da bar malo osete lepotu plesa.

Maturantima je ovo, kako su rekli, odličan način da proslave kraj srednje škole, kažu da je na raspustu lakše spremati prijemni, koji očekuje one za koje kraj srednje škole nije i kraj školovanja.

Posle plesa, maturanti su đuskali uz elektronsku muziku, pa zaigrali i Užičko kolo.

https://www.facebook.com/sremskamitrovicazivi

Najava događaja

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142