Vesti

Međunarodni dan porodice

Sremska Mitrovica – Gradska uprava za obrazovanje i Asocijacija učeničkih parlamenata osnovnih i srednjih škola Grada Sremska Mitrovica, organizovali su obeležavanje Međunarodnog dana porodice.

Na prostoru kod hipodroma Kazneno-popravnog zavoda Sremska Mitrovica, današnje obeležavanje Međunarodnog dana porodice održano je kao sportski dan.

Kako je rekao Zoran Đurić načelnik Gradske uprave za obrazovanje: „Drago mi je da smo se ovako u velikom broju okupili ovde na ovom lepom mestu, na hipodromu Kazneno-popravnog zavoda. Odziv je dosta veliki, puno je roditelja sa decom i to je nešto najlepše svakako u ovom današnjem danu. Sve aktivnosti traju od 10 do 12 sati bilo je četiri, pet radionica, od sporta, preko likovne kulture i fizike, tako da je svako mogao sebe da nađe u ovom predivnom, toplom danu. U ovom savremenom, digitalnom društvu uloga porodice je mnogo značajna jer porodica, složićete se,   osnova svakog društva. Ovaj datum bi trebalo svake godine obeležavati jer bez porodice, nema ni dobrog društva.”

Učenici su se družili sa svojim porodicama na sportskom poligonu, u likovnoj radionici i učestvovali su u „malim kućnim eksperimentima”. Ovo druženje je završeno do 12 sati.

Sonja Tucaković u ine Asocijacije učeničkih parlamenata osnovnih i srednjih škola Grada Sremska Mitrovica jedna je od inicijatora današnjeg druženja: „Danas smo se okupili da bi smo obeležili Međunarodni dan porodice. Asocijacija drugi put obeležava ovaj značajan datum za nas, smatramo da je porodica osnovna ćelija svakog ljudskog društva i da je potrebno da roditelji provode kvalitetno vreme sa svojom decom, u tom cilju je organizovan današnji dan, ovde na hipodromu, u Sremskoj Mitrovici nizom aktivnosti. Celu manifestaciju podržala je Gradska uprava za obrazovanje, takođe pored naših aktivnosti, pored radionica koje mi izvodimo, pridružio nam se i konjički klub koji će održati pokazni trening i deca i roditelji će moći da se prvozaju fijakerom.”

U porodičnoj osnovi treba da budu ljubav, pažnja, tolerancija, požrtvovanost, sigurnost, jer samo u takvom okruženju, deca imaju priliku da izrastu u funkcionalne ljude koji će sutra moći samostalno da istupe kao ravnopravni članovi društva u kome žive. 

Među roditeljima učesnicima manifestacije je i Nada Adžić iz Sremske Mitrovice. „Ovakav dan treba da se obeležava svaki dan, pre svega, ne samo danas, da ne zaboravimo svi koliko nam je važna porodica i uopšte porodične vrednosti. Mi smo danas došli ispred vrtića pošto je mlađe dete predškolac u Đurđevku. Došli smo svo četvoro, muž i ja i dve devojčice, da se provedemo zajedno u ovom lepom parku,” rekla je Adžić.

Ovaj dan priličen je na inicijativu Asocijacije učeničkih parlamenata osnovnih i srednjih škola Grada Sremska Mitrovica. Učestovali su osnovci mitrovaćkih škola sa svojim roditeljima.

Nevena Adžić učenica trećeg razreda OŠ „Slobodan Bajić Paja” uživala je danas: „Počela sam da gledam eksperimente, nadam se da ćemo još mnogo aktivnosti uraditi i da će ovaj dan biti što duži i lepši. Drugare još uvek nisam videla ali nadam se da su ovde, volela bih da smo ovako češće u prirodi. Mi ovde dolazimo skoro svaki dan, pošto ja obožavam konje, i ja i moja mlađa sestra, ovde sr igramo, ponekad smo puštali zmaja kad je bilo vetra na konjičkih trkama. Prošle nedelje smo tu došli sa porodičnim prijateljima i puštali zmajeve.”

Rezolucijom Generalne skupštine UN, od 1993. godine 15. maj je ustanovljen kao Međunarodni dan porodice. Porodica ima suštinski značaj u razvoju čoveka – pojedinca, ali i celokupnog društva u celini, te kao takva, čini temelj jednog sistema.

Najava događaja

18junCelodnevni dogadjaj30Poziv za XXVIII sremskomitrovački salon

23jun09:0015:00Dečija bećarijada u Martincima

24jun11:0012:00Taktičko-tehnički zbor policijskih vozila i opreme

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7100117.0612117.4124