Vesti

Maturska izložba grafičara SŠ „Radivoj Popović”

Sremska Mitrovica – U Galeriji „Lazar Vozarević” otvorena je maturska izložba „Naš svet od šarenih kockica”, učenika grafičara Srednje škole „Radivoj Popović”.

U našem gradu ima mnogo kreativne dece, a likovno vaspitanje dece i omladine je od velikog značaja za njihov celokupan razvoj, posebno za razvoj njihove kulutre i umetničkog stvaralaštva. Izloženi radovi svedoče o afirmaciji grafičara, učenika Srednje škole „Radivoj Popović”. Otvaranju su prisustvovali Svetlana Milovanović gradonačelnica, Vasilj Ševo načelnik Gradske uprave za kulturu i saradnici.

Izložba je nastavak saradnje, odnosno sad već prijateljstva, između Galerije „Lazar Vozarević” i škole „Radivoj Popović” rekla je Marija Vuruna, istoričar umetnosti: „Saradnju smo počeli akcijom Decembarski koncerti u galeriji. Posetili smo ih kada smo nosili poklone koje smo koje tada sakupili i videli da oni imaju jednu jako zanimljivu radionicu. Tada sam od njihovog nastavnika čula da nikad nisu izlagali van prostora škole i da ove godine imaju maturante koji su grafičari, koji su upravo završili smer koji bi mogao da se prikaže i pokaže. Inače sve umetničke škole imaju maturske izložbe, zašto bi ova škola bila izuzetak. Galerija ima u svojoj praksi to da izlaže radove diplomaca, dece koja su naši sugrađani, a koji su završili akademiju. Nadam se da će ovo biti tradicija i da ćemo uvek, svake godine, moći da vidimo nove maturske radove kod nas u galeriji.”

Kultura predstavlja značajno pravo svakog deteta i važnu kockicu u mozaiku odrastanja svakog pojedinca, prema Vuruninim rečima. Konzumirajući kulturu u najranijem dobu, oni nesvesno grade sopstveno mišljenje, razvijaju maštu, otkrivaju emocije, a ovi umetnici vole svoj grad, zaljubljeni su u drvo, otvorenim rukama pozdravljaju ptice, grle nebo, dodala je ona.

Renata Cakić Komlenić nastavnik teorijske i praktične nastave učenicima grafičarima, rekla je da se nastavnici dolaskom svake nove generacije suočavaju sa velikim izazovom zato što je svaka generacija specifična: „Naš prvi zadatak je da prepoznamo ono što deca nose u sebi, ovog puta smo imali veliku sreću, ovo je posebna generacija i tu su zasluge, svakako i njihovih roditelja. Već po izboru motiva na izložbi može da se vidi koliko oni u sebi nose ljubav prema prirodi, živim bićima i prema lepom, arhitekturi itd. Mi smo samo trebali da kod njih dalje negujemo ljubav prema umetničkom izražavanju. Izloženi su mozaici, koji nisu tipični, reč je o mozaicima od kolaž papira i izborom tog materijala, koji je tipičan grafički materijal želeli smo da ostanemo u domenu područja rada grafičkih zanimanja. Tehnika mozaika za nas ima posebnu simboliku, zbog toga što posmatramo život kao jedan veliki mozaik i želimo da pošaljemo poruku da je svaki delić tog mozaika, pa i onaj najneprimetniji, najmanji, možda negde najskrajnutiji, podjednako važan i da svako od nas traži i teži da se uklopi, teži da pripada i tražeći to neko svoje mesto pod suncem, zapravo, ispunjava svrhu svog postojanja.”

Ovi mladi autori imaju potrebu da na neki način predstave ono što osećaju, upravo to je velika tajna svake umetnosti, a što su organizatori prepoznali i podržali. Autori izloženih likovnih dela su: Anđela Balind,  Matija Ivšić, Vladimir Balaško, Uroš Mitrović, Berislav Hapčak, Mladen Katić i Aleksandar Stoleski.

Kako je rekao Berislav Hapčak veoma mnogo su uživali kad su radili mozaike. „Dok smo radili, slušali smo muziku, zabavljali se. Mnogo smo ponosni na sve ove radove, na svaki od njih” rekao je Hapčak.

Ovakav način predstavljanja likovnog stvaralaštva omladine, takođe je vid vaspitavanja i afirmacije mladih i njihovog stvaralaštva. S obzirom da je boja u osnovi i tradiciji našeg podneblja i grada, to se prožima i u stvaralaštvu mladih. Izložba je otvorena do 13. maja.

https://www.facebook.com/sremskamitrovicazivi

Najava događaja

27majCelodnevni dogadjaj31SLOBODNA ZONA

28maj19:0020:00Promocija knjige Neotkrivena zemlja

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7685117.1199117.4713