Vesti

„Gljive Fruške gore”

Letenka – Prethodnog vikenda na Letenci je održana manifestacija Gljive Fruške gore”, u organizaciji EGD ,,Sunčanica”  iz Sremske Mitrovice, a uz podršku Agencije za ruralni razvoj, Grada Sremska Mitrovica i lokalnih javnih preduzeća. 

Na manifestaciji je učestvovalo 10 udruženja gljivara iz Srbije, članice Mikološko gljivarskog saveza Srbije. U okviru manifestacije, po prvi put je dogovorena saradnja između EGD “Sunčanica” i mitrovačke Ekonomske škole ,,9. Maj”. Učenicima škole je preneto znanje kulinara iz gljivarske oblasti, posebno o upotrebi jestivih gljiva i načinu njihove primene u kulinarstvu, kao i o štetnosti prilikom nestručnog i nepravilnog postupanja pri pripremi jestivih gljiva. 

Organizatori već drugi put ostvaruju saradnju sa vrtićima ,,Stonogica” i ,,Tamaris”, a ove godine su se priključila i deca osnovne škole iz Grgurevaca.

Gljivari su sa decom  išli na gljivarenje i druženje u prirodi, objasnili deci način branja gljiva bez uništavanja staništa i održali obuku o jestivim, otrovnim i lekovitim gljivama i o njihovoj ulozi na planeti. 

Organizovana je i izložba samoniklih gljiva koje su gljivari dan pre pronašli u Nacionalnom parku Fruška gora. U sklopu izložbe organizovano je predavanje i radionica dr Jovane Vunduk o suplementima na bazi gljiva.

S obzirom na to da se manifestacija održava u Sremu, druženje nije moglo da prođe bez tamburaša, domaće rakije, vina i suvomesnatih proizvoda.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291