Vesti

Dan Mesne zajednice „Sutjeska”

Sremska Mitrovica – Dani Mesne zajednice „Sutjeska” obeležen je danas, na dan kada je počela jedna od najvećih i najvažnijih bitaka u Drugom svetskom ratu, a po kojoj ova gradska mesna zajednica nosi ime.

U prostorijama MZ „Sutjeska” danas su održane aktivnosti povodom obeležavanja Dana ove mesne zajednice. Otvorena je izložba slika sa motivima Drugog svetskog rata i Bitke na Sutjesci i tekstovi koji opisuju taj period.

Nikola Tejić predsednik MZ „Sutjeska” rekao je: „Naša mesna zajednica simbolično 15. maja u danu početka Bitke na Sutjesci obeležava Dan mesne zajednice. Na današnjoj manifestaciji imamo predavanje istoričara, recitacije omladinaca, učesnika i raznih udruženja rezervnih vojnih starešina i SUBNOR-a, zajednički obeležavamo ovaj dan i obeležavamo ujedno i dečiji dan gde je omogućeno deci da se igraju, druže sa dečijim animatorima i u dečijoj radionici.”

Ovom prilikom zahvalio se građanima na podršci i na tome što su izrazili želju da svi zajedno organizuju ovu manifestaciju. Danas je 79 godina od čuvene Bitke na Sutjesci koja je trajala od 15. maja do 15. juna.

Ta bitka ima izuzetno veliki značaj rekao je Nenad Radmanović istoričar: „Iz razloga što je Nemačka upotrebila te 1943. godine, kada se gro njenih jedinica nalazilo na Istočnom frontu, upotrebila 120.000 vojnika da uništi jedinstvo Narodnooslobodilačke vojske i četničke koje je uglavnom razoružala iz straha da ne dođe do invazije savezničkih snaga na Balkan. Bitka na Sutjesci je takođe značajna za narodnooslobodilačku borbu jer se gro njenih jedinica iako ih je gotovo preko 30% poginulo, izvuklo kroz obruč dalje prema Bosni, gde je Tito bio juna meseca ranjen. Značajna je i po tome što je u okviru Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije u učestvovao da kažem, krem tadašnje vojske na čelu sa Titom, Pekom Dapčevićem, Kočom Popovićem, Savom Kovačevićem i mnogim drugim borcima. O tome koliki je i danas značaj te bitke svedoči to što u Sremskoj Mitrovici imate mesnu zajednicu koja se zove Sutjeska, imate ulicu Save Kovačevića, nedaleko odavde takođe u okviru te mesne zajednice imate još ulicu Šesto istočne bosanske brigade, gotovo da nema sela u Sremu koje nema ulicu Peke Dapčevića, Koče Popovića ili drugih heroja iz te bitke. Takođe, važno je reći da je glavni plan nemačkog Vermahta bio osujećen zato što su se jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije uspele izvući kroz taj obruč i većina njenih jedinica je preživela i uspela je da nastavi narodnooslobodilačku borbu do kraja rata.”

Tokom ove manifestacije organizovan je i kulturno-umetnički program. Deca su recitovala pesme narodnooslobodilačke borbe, i održane su i druge prigodne tačke.

Manifestacija Dani mesne zajednice trajeće sedam dana, a vrata biće otvorena za sve građane.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142