Vesti

Otkrivena spomen-bista Milenku Božiću junaku s Košara

Laćarak – Na 23. godišnjicu pogibije Milenka Božića, junaka sa Košara otkrivena je spomen-bista u centru Laćarka, njemu u čast. Spomenik su svečano otkrili Svetlana Milovanović gradonačelnica i Dragutin Dimčevski penzionisani potpukovnik Vojske Jugoslavije i zamenik komandanta 53. graničnog bataljona tokom bitke na Košarama, u prisustvu Branislava Nedimovića potpredsednika Vlade Republike Srbije i velikog broja građana.

Milenka Božića, junaka sa Košara, koji je odlikovan Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena nisu zaboravili njegovi sugrađani. U znak sećanja na njega i njegovu žrtvu podigli su mu spomenik u centru sela. Milenko Božić poginuo je tokom izvršenja borbenog zadatka, na Opljažu kod Musine kuće na Vaskrs 11. aprila 1999. godine. 

Kako je rekla Svetlana Milovanović gradonačelnica Grada Sremska Mitrovica: „Postavljanjem ovog spomenika želimo da sačuvamo od zaborava život, delo i žrtvu koje je podneo naš sugrađanin Milenko Božić heroj sa Košara. Grad Sremska Mitrovica neguje kulturu sećanja tako da nećemo sigurno zaboraviti ni jednog borca, ni jednog dobrovoljca, ni vojnika koji se borio da očuva granice naše zemlje bez obzira i u kom ratu, tako da nećemo sigurno zaboraviti ni junake sa Paštrika kojima dugujemo jedno spomen obeležje i u skorije vreme planiramo da ga postavimo. Posebno bih se zahvalila meštanima Laćarka i mesnoj zajednici koji su inicirali postavljanje biste Milenku Božiću, a posebno mi je drago što vidim da su ovde danas sa nama, da zajedno odemo počast ovom našem velikom heroju i njegovi saborci, heroji sa Košara.”

Na 23. godišnjicu bitke na karauli Košare otkrivena je spomen- bista posvećena Milenku Božiću. Podginuta je na inicijativu Grada Sremska Mitrovica i Mesne zajednice „Laćarak“, kao i meštana.

Vesna Skakun, predsednica Mesne zajednice Laćarak rekla je na svečanosti: „Mesna zajednica „Laćarak” je u septembru prošle godine podnela inicijativu za izgradnju spomenika Milenku Božiću. Time su mesna zajednica i meštani Laćarka želeli da daju doprinos da se njegov lik i delo, i njegova hrabrost nikada ne zaborave. Ovaj spomenik će nas podsećati na njegovu neustrašivu hrabrost. Hvala mu za sve što je uradio.”

Bitka na Košarama je počela 9. aprila 1999. godine, kada su na karauli na jugoslovensko-albanskoj granici na Juničkim planinama pripadnici terorističke OVK, uz pomoć NATO avijacije, pokušali da izvrše kopnenu invaziju kroz karaulu i naprave prodor ka Metohiji.

„Prošlo je 23 godine od kako je 108 heroja svoje živote položilo na braniku svoje otadžbine. Iz 53. graničnog bataljona, iz mog bataljona život je položilo 16 boraca, 12 je položilo svoj život na rejonu karaule Košare gde su vođene najteže bitke, uzela je najviše mladih života. Najcrnji dan je bio 11. april 1999. godine, Uskrs kada je u borbi protiv šiptarsko-terorističkih snaga, NATO agresora, regularne armije Republike Albanije poginulo 8 boraca, među tim herojima je i Božić Milenko iz Laćarka. Veoma sam ponosan što su Mesna zajednica „Laćarak“ i Grad Sremska Mitrovica preduzeli ovakav gest i uradili sve da ovom heroju podignu spomen-obeležje. Ovde sam dolazio 21. avgusta 1999. godine, posle povlačenja sa Kosova sam sve porodice mojih poginulih i teško ranjenih posetio i znam kako je bilo. Ovo spomen-obeležje mnogo znači i za njegovu rodbinu jer je njegova porodica skoro ugašena”, rekao je Dragutin Dimčevski, penzionisani potpukovnik Vojske Jugoslavije i zamenik komandanta 53. graničnog bataljona u Đakovici tokom bitke na Košarama.

Deo državne granice oko karaule Košare štitilo je oko 100 pripadnika 53. graničnog bataljona, koji su se suprotstavili desetostruko jačem neprijatelju. U ime porodice Milenka Božića i njegovih prijatelja Mesnoj zajednici „Laćarak“ i Gradu Sremska Mitrovica zahvalila se Marijana Petrović.

 „Hvala i svim prisutnima, za samu inicijativu da se našem Milenku podigne bista i što sa nama čuvate Milenka od zaborava. Posle 23 godine nama znači da vidimo da sećanje i uspomene na Milenka ne blede i što ste tu sa nama, da ga čuvamo za dalje. Takođe spomenula bih naše sugrađane Veselića Vukelića Vargu koji su takođe izgubili život koje ne treba da zaboravimo, pored njih i junake sa Košara koji su se vratili, hvala Bogu i danas su ovde sa nama. Hvala svima veliko hvala”, rekla je Marijana Petrović.

Pripadnici vojske SR Jugoslavije 67 dana branili su državnu granicu i sprečavali kopnenu invaziju terorističke OVK iz Albanije na teritoriju Srbije. Otkrivanju spomen- biste prisustvovali su učesnici borbi, predstavnici Vojske Srbije, Grada Sremska Mitrovica, boračkih organizacija i meštani Laćarka.

https://www.facebook.com/sremskamitrovicazivi
red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291