Vesti

Mitrovica prva otvorila reciklažno dvorište u Srbiji

Sremska Mitrovica – Organizacija NALED i Kompanija „British American Tobacco” sa Gradom Sremska Mitrovica i Javnim komunalnim preduzećem „Komunalije” otvorili su prvo reciklažno dvorište u Srbiji, upravo na našoj teritoriji.

Reciklažno dvorište otvoreno je sa ciljem očuvanja životne sredine na Bulevaru Konstantina Velikog bb. Svečanom otvaranju prisustvovala je Svetlana Milovanović gradonačelnica sa sardnicima. Ovo je primer drugim lokalnim samoupravama u našoj zemlji kako mogu da podignu nivo reciklaže i povećaju brigu o zaštiti okoline.

Slobodan Krstović direktor za održivi razvoj NALED-a kaže da su oni kao donatori prepoznali dobru ideju: „Prepoznali smo sjajnu ideju javnog komunalnog preduzeća iz Sremske Mitrovice i kroz našu platformu za donacije u saradnji sa nemačkom razvojnom saradnjom i Kompanijom „British American Tobacco” podržali izgradnju prvog reciklažnog dvorišta u Srbiji. Značaj je veliki kako edukativnog karaktera, tako i davanjem mogućnosti građanima da svoj otpad koji ima vrednost, koji ne treba da završi na komunalnoj deponiji, upravo nađe svoje mesto u ovom reciklažnom dvorištu. Na taj način ćemo smanjiti pritisak na deponiju i olakšati poslovanje komunalnom preduzeću, izvući svi one materijale koji su reciklabilni, koji mogu ponovo da se upotrebe i dati primer drugim lokalnim samoupravama da slede Grad Sremsku Mitrovicu i da isto ovako nešto naprave u svojim sredinama.”

Dvorište je namenjeno za odlaganje kabastog otpada, potpuno besplatno. Svečano je otvoreno prigodnim programom. Nalazi se na ulazu u naš grad iz Laćarka, preko puta Mašinske baze, gde je nekada  bio depo Parking servisa kod pruge.

„Napokon smo dočekali i ovaj dan kada smo sve bliži cilju da naš grad bude grad sa nulom otpada. Prvo reciklažno dvorište u našoj državi, omogućiće našim sugrađanima da potpuno besplatno odlože svoj kabasti otpad koji je do sada završavao na malim, divljim deponijama, u stambenim naseljima pored kontejnera ili su sugrađani morali da plaćaju visoku cenu kako bi taj otpad bio odnešen na regionalnu deponiju. Sada potpuno besplatno svoj stari nameštaj, zeleni otpad, elektronski, električni otpad, potom građevinski otpad od manjih radova mogu da donesu i potpuno besplatno razvrstaju, a nakon toga u dogovorima sa sekundarnim sakupljačima, onima kojima će to najviše koristiti dalje taj otpad ide u reciklažu. Zeleni otpad će se koristiti na regionalnoj deponiji za proizvodnju briketa, kao što radimo sa svim zelenim otpadom od održavanja gradskog zelenila, dok će šut koristiti za prekrivke na deponiji, tako  da ćemo nula otpada trajno odlagati. To je osnovni cilj da se nula otpada trajno odlaže u našem gradu”, rekla je Tamara Milković PR JKP „Komunalije” Sremska Mitrovica i šef jedinice za zaštitu životne sredine.

Nakon postavljanja na NALED-ovu platformu za donacije, projektu JKP Komunalije su se svojim sredstvima pridružili brojni privrednici iz Sremske Mitrovice, a veliku finansijsku podršku dala je i kompanija British American Tobacco, članica NALED-a, koja je za ovu priliku izdvojila 1,18 miliona dinara.  

„Velika je čast biti deo ovakvog projekta za koji verujemo da je samo jedan u nizu koraka ka izgradnji kvalitetnije životne sredine za sve građane. Na tom putu sarađujemo sa Vladom Srbije, važnim organizacijama kao što je NALED, kao i lokalnom samoupravom, a sve u cilju preduzimanja konkretnih mera ka izgradnji boljeg sutra. U fokusu svih aktivnosti BAT-a je stvaranje održivosti. U skladu sa tim naša ESG strategija prepoznaje reciklažu kao jedan od važnih prioriteta”, poručio je Dragan Penezić, menadžer za regulatorne poslove i odnose sa državnim organima u BAT-u.

Neadekvatan način odlaganja otpada jedan je od dugogodišnjih problema i formiranjem reciklažnog dvorišta biće omogućeno propisno odlaganje otpada poput bele tehnike, nameštaja i građevinskog otpada. Građani će moći da dovezu i besplatno odlože otpad nakon čega će biti spreman za dalju reciklažu. 

https://www.facebook.com/sremskamitrovicazivi

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8128117.1643117.5158