Vesti

Dodeljeni sertifikati polaznicima obuka GIZ-a

Sremska Mitrovica – Danas su dodeljeni sertifikati i startap paketi u vidu materijala za pokretanje sopstvenog biznisa polaznicima obuka za negu kose i tela. Obuke su bile finansirane od strane Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ, a sprovedene u Resurs centru za održivi razvoj u sklopu projekta „Jačanje stručnih kapaciteta za zapošljavanje lica iz osetljivih grupa pod uticajem pandemije kovid-19”.

Nakon uspešno završenih obuka deset nezaposlenih lica iz našeg grada za pedikir/manikir i šminkere u Gradskoj kući organizovana je dodela sertifikata.  Krajnji cilj ove incijative je poboljšanje i harmonizacija poslovnih uslova u našem gradu, jačanje investicijske reputacije lokalne sredine, ekonomske saradnje i održivog razvoja.

Petar Samardžić zamenik gradonačelnice prilikom dodele sertifikata poželeo je puno uspeha u budućim karijerama ovih mladih polaznika: „U cilju povećanja profesionalnih kapaciteta i lakšeg zapošljavanja osetljivih kategorija stanovništva, trenutno u je Gradu Sremska Mitrovica u toku ovaj projekat. U Sremskoj Mitrovici je ukupno deset nezaposlenih lica iz osetljivih grupa prošlo obuku, među kojima ima i samohranih majki, žena sa sela, mladih devojaka, svi su oni prošli odluke za tri vrste zanimanja pedikir, manikir i šminkanje. Pored stručnih kompetencija u okviru ovih zanimanja, za šta su danas dobili i sertifikate, svi oni koji su prošli obuku dobili su i startap pakete u vidu materijala i opreme koji im je neophodna za pokretanje sopstvenog biznisa. Pojedinačna vrednost svakog startap paketa je 250 evra. Projekat je realizovan u saradnji sa različitim lokalnim akterima, pre svega obuke su održane u lokalnim kozmetičkim salonima, kojima se ovom prilikom zahvaljujem na asistenciji. Takođe, gradska Kancelarija za mlade je sprovela selekciju kandidata, odnosno korisnika ovog projekta, a sve projektne aktivnosti podržane su kroz projekat Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ, kojoj se zahvaljujem što je još jedanput pomogla i podržala jedan projekat u oblasti zapošljavanja koji se realizuje u našem gradu. Svim korisnicima koji su koji su prošle ove obuke, dobili sertifikat i startap pakete pre svega bi čestitao i poželeo mnogo sreće i uspeha u daljem poslovanju.”

Na ovaj način doprinosi se, već postojećim privatnim investicijama, dok se istovremeno kroz program razvojne saradnje pruža tehnička i savetodavna pomoć.  Završene su aktivnosti u okviru programa usluge socijalne zaštite za osetljive grupe, u okviruprojekta  GIZ-a u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i sa 15 izabranih jedinica lokalne samouprave

„Sremska Mitrovica je jedna od ovih jedinica lokalne samouprave i mi već četiri godine izuzetno uspešno sarađujemo sa njom, možemo da kažemo da se radi o jednom od primera najbolje prakse. Prvenstveno smo fokusirani na podršku osetljivim grupama za pružanje usluga socijalne zaštite. Pandemija virusa kovid 19 dovela je do toga da proširimo naš program još nekim novim elementima, da pokušamo da koliko je god moguće ublažimo krizu koju je izazvala pandemija. Tako da smo dobili dodatna sredstva koja su nam omogućila da radimo i na povećanju zapošljivosti pogotovo osetljivih kategorija, kao što su mlade devojke i žene. Sremska Mitrovica je izabrana na konkursu koji je raspisan i ovde imamo na delu izuzetnu saradnju gradske uprave, privatnog sektora koji omogućio mentorski rad i uslove da se u salonima ove edukacije sprovode, a takođe je velik i doprinos Kancelarije za mlade,” rekla je Marijana Trninić projektna menadžerka Projekta usluge socijalne zaštite za osetljive grupe.

Izrazila je nadu da ovom inicijalnom podrškom obezbeđuju mladim ženama i devojkama da mogu da imaju bolju budućnost, da započnu svoj biznis, u kojem će se i dalje usavršavati. Kroz početni paket podrške dobili su materijal kojim mogu, bar neko vreme, da rade svoj posao u ograničenim uslovima, to može biti u salonu ali takođe može biti u kući, i u skladu sa vremenom koje danas savremenoj mladoj ženi svakodnevnica omogućava.

Danica Totić jedna od polaznica obuka za negu kose i tela, koja je danas dobila sertifikat o uspešno završenoj obuci i startap paket u vidu materijala  za pokretanje sopstvenog biznisa kaže: „Prvenstveno želim da se zahvalim GIZ-u, Kancelariji za mlade i naravno Andreji koja nam je nesebično svoje znanje prenela. Ovamo obukom dobili smo veliko znanje koje sutra možemo samostalno da koristimo, da radimo. Dobili smo takođe startap pakete koji nam mnogo znače, da prvenstveno vežbamo kući da usavršimo ovo zanimanje i da nam sutra bude lakše. Nadam se da ću početi i samostalno da radim.”

Još jedna polaznica obuka pedikir/manikir i šminkere, Dejana Đanković zahvalila se svima koji su im to omogućili.

„Hvala svima i naravno Leli koja nam je prenela svoje znanje, takođe i Bilji preko koje smo došli do ovog projekta. Obuka je bila fenomenalna, društvo je bilo super, naučili smo poprilično toga. Želim da se zahvalim naravno i ovim startap paketima koje smo dobili, mnogo nam znači za početak. Trebalo bi još da vežbamo, sa prijateljima, pa kasnije polako da kupujemo od svog novca maetrijal. Nama koje smo majke mnogo znači rad od kuće, mogućnost da se bavimo poslom koji nije toliko zahtevan. Nadam se da ćemo sve uspeti u tom poslu koji smo završili na ovoj obuci,” rekla je Dejana Đanković.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291