Vesti

Da se čuje i glas građana o zaštiti životne sredine

Sremska Mitrovica  – Protokol o udruživanju i saradnji organizacija civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine potpisan je između Skupštine grada Sremska Mitrovica  i Regionalne zelene mreže Srema. Ovo je način da se organizacije civilnog društva uključe u oblast zaštite životne sredine i obnovljivih izvora energije.

Sve se više pažnje u svim, svetskim i domaćim, medijima posvećuje ekologiji, teme kao što su čist vazduh, voda, zemlja odavno su nezaobilazne. Podizanje svesti ljudi o resursima bez kojih nema života, tako i o velikim ekološkim problemima sa kojima se svet suočava jedan je od ciljeva danas potpisanog protokola.

Među potpisnicima protokola je Bora Obradović, predstavnik organizacije civilnog društva Regionalna inicijativa Srema koja se, od svog osnivanja 2015. godine, bavi učešćem građana u regionalnim i projektima izgradnje infrastrukture i zaštite životne sredine. „Nama je pripala lepa, aktivna uloga da koordiniramo rad ekološkog udruženja – Regionalne zelene inicijative Srema, koje je, zapravo, prvi korak ka mogućnosti da se čuje glas organizacija civilnog društva i u organima lokalne samouprave, te da se kroz mehanizam „zelene stolice” i osnivanje odborničke grupe, čiji smo svedoci, ovde, u mestu našeg domaćina, Grada Sremske Mitrovice, omogući faktički, uključivanje i organizacija civilnog društva u oblast, tematiku, projekte, aktivnosti zaštite životne sredine, obnovljivih izvora energije i izgradnje infrastrukture. Protokol o udruživanju i saradnji organizacija civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine, potpisuje se u okviru projekta Zajedno za aktivno građansko društvo – AKT koji finansira Vlada Švajcarske. Na taj način se prvi put formira Regionalna Zelena mreža Srema, koju čine civilne organizacije sa teritorije Sremskog okruga,” rekao je Obradović.

Kako je još dodao: „Mehanizam „zelene stolice” i Neformalne zelene odborničke grupe, koju je veoma, veoma otvoreno prihvatila gradska uprava Sremske Mitrovice je dobra prilika i jedan dobar model. Time dobijamo priliku da u svim temama, u oblasti zaštite životne sredine za koje građansko društvo može da bude zainteresovano, da se praktično, čuje kroz jedan institucionalni deo, glas organizacija civilnog društva. Siguran sam da će ovo biti dobar model jer je Regionalna inicijativa Srema već učestvovala u jednom sličnom modelu od 2012. godine. Kroz ove mehanizme nadam se da ćemo uspeti da uvedemo i tu treću stranu, pored realnog sektora, društvenog sektora, i organizacije civilnog društva u rešavanje regionalnih inicijativa i projekata u Sremu.”

Marina Blagojević predsednica Udruženja Eko pokret Srbije smatra da je potpisivanje protokola o saradnji civilnih organizacija sa lokalnom samoupravom veoma značajno za sva ekološka udruženja u zemlji.

„Protokol je veoma značajan i u smislu podizanja svesti kod građana i osluškivanja potreba naših građana kao i doprinos za zeleniju i očuvaniju životnu sredinu. Veoma nam je drago što smo upravo deo ovog civilnog društva, organizacije i ovakvog projekta. Udruženje Eko pokret Srbije imalo je nekoliko projekata, kao i radionica konkretno se bavimo ozelenjavanjem i dajemo doprinos zelenijoj Mitrovici, grada Sremska Mitrovica i okoline za čistiji i svežiji vazduh, grad bez otpada i smeća. Takođe podižemo svest građana od malih nogu, imali smo radionice u vrtićima kada smo deci ukazali na značaj za separaciju otpada, plastika, metal, karton, kako bi oni uvideli od malih nogu značaj separacije i tako nastavili put kad zdravijoj životnoj sredini,” rekla je Marina Blagojević.

Sagledavajući potrebe za većim uključenjem građanskog sektora u danas najaktuelnije oblasti sa kojim se ovo društvo suočava, prepoznali su načine koje su danas predstavili građanima, da se uključe i pokažu šta misle o tome. Danas potpisan protokol u Gradskoj kući doprineće boljem javnom zastupanju, ali i obrazovanju, informisanju i podsticanju aktivizma građana u doprinosu očuvanja prirodnih resursa i kvaliteta života građana.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8128117.1643117.5158