Vesti

Akcija ozelenjavanja javnih površina

Sremska Mitrovica – U toku je akcija ozelenjavanja javnih površina na teritoriji Grada Sremska Mitrovica. Već su u toku prolećne sadnje posadili 300 sadnica različitih vrsta drveća, a nadležni najavljuju još većih planskih aktivnosti ozelenjavanja gradskih površina.

Posađeno je oko 300 sadnica različitih vrsta drveća, prolećna sadanja je završena na dva kružatoka na ulazu u grad, a u Ulici Stari šor posađene su 94 sadnice javora, kuglastog jasena i japanske trešnje.

Tamara Milković, član Zelene odborničke grupe rekla je: „Ovogodišnja prolećna sadnja je izuzetno obimna, veliki broj sadnica drveća je posađen u gradu, samo na kružnim tokovima je posađeno oko 300 vrsta perena, ruža i žbunova. Radila se popuna drvoreda u Parobrodskoj ulici, Vuka Karadžića i na više lokacija. Uređen je gradski park. Mislim da su stanovnici ulice Stari šor jedva dočekali sadnju drveća, rekonstruisana je 2005. godine i od tada se vapi za zelenilom. Sada su posađene 94 sadnice gde god se moglo, uglavnom je reč o vrstama javora, kuglastog jasena i japanske trešnje. Sam efekat ove sadnje nije estetski, već i zaštita od velike prašine na glavnom bulevaru, kao i leti od sunca, kada je teško šetati ovom ulicom zbog vrućina.”

Lokalna samouprava podžava sve inicijative koje za cilj imaju zeleniji i čistiji grad.

Kako je rekao Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovice: „Lokalna samouprava podržala je sve incijative koje je uputila Zelena odbornička grupa, sada je prihvatila i predlog Javnog komunalnog preduzeća „Komunalije” da se oko 300 sadnica posadi u gradskom jezgru, gradskim mesnim zajednicama, kružnim tokovima i bulevarima. Sledi i plansko ozelenjavanje ulica i putnih pravaca po projetku Javnog preduzeće Urbanizam, koji je podržalo Minitarstvo zaštite životne sredine. Vrednost projekta je 15 miliona dinara, od čega je Ministarstvo odobrilo 12 miliona dinara, a ostatak će sufinansirati Grad Sremska Mitrovica. Prema ovom projektu, fokus ozelenjavanja su javne površine po obodu industrijskih zona i Regionalne deponije “Srem-Mačva”, prostor od 150 hiljada kvadratnih metara, a obuhvata ulice Marka Aurelija, Rumski drum, Jarački put, zona Regionalne deponije i glavna gradska obilaznica u severnom perifernom delu. Odobrena su sredstva za nabavku 1700 sadnica različitog sortimenta, četinari, crni i beli bor, lipa, breze, vrba, jasen, javor, hrast i drugi, sadnice su od tri do pet godina, neke će se saditi jednoredno, neke u dva reda, jednostrano, dvostrano, u zavisnosti od predviđenog plana. Odobrena su i sredstva za investiciono održavanje sadnog materijala, ankerisanje, malčiranje, prihrana i hemijska zaštita drvorednih sadnica.”

Prema njegovim rečima ideja i ove cilj akcije jesteda se stvori zeleni zaštitni pojas oko industrijskih zona i regionalne deponije, kao i da sam grad dobije što više zelenih površina, kako bi zajedno sa gasifikacijom i ostalim ekološkim merama koje će se realizovati u narednim godinama Sremska Mitrovica ponela epitet zelenog grada.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8146117.1661117.5176