Vesti

Podrška Grada Udruženju bubrežnih bolesnika

Sremska Mitrovica – Grad Sremska Mitrovica podržava rad udruženja, a 11. mart – Svetski dan bubrega prilika je da se podsetimo na važnost prevencije za razvoj bolesti ovih organa, oličene u zdravom načinu života.

Mere kojima se bolesti bubrega mogu sprečiti, izuzetno su važne, ali kad već dođe do progresije bolesti, od velikog značaja je i podrška osobama koje žive sa bolestima bubrega, a posebno sada, tokom pandemije. Grad Sremska Mitrovica Gradska uprava za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine uvek podržava naša druženja, kaže Dražen Riđošić resorni načelnik, posebno se osvrnuvši na saradnju sa Udruženjem bubrežnih bolesnika.

Kako je istakao načelnik Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine Dražen Riđošić: „U okviru socijalne zaštite u budžetu 2022. godine izdvojili smo 4.000.000 dinara za naša udruženja. Današnji dan, da kažemo svakog drugog četvrtka u martu obeležavamo kao Svetski dan bubrega. Ovaj nacionalni i svetski dan namenjen je pre svega da se podigne svest našim bolesnicima i uopšte građanima i da se edukuju uopšte o ovoj bolesti. U svetu ima oko 850 miliona bolesnih, svaki deseti stanovnik u srednjoj dobi boluje neke hronične bolesti bubrega. Naravno, ova bolest može da se leči, takođe i da se prevencijom spreči. Za svakog čoveka je bitno da se ako primeti neke promene u svom organizmu, na vreme javi svom izabranom lekaru, uz adekvatnu terapiju može i da se suzbije. Zamolio bih građane da vode računa o svom fizičkom stanju, o svojoj telesnoj masi, da koriste zdravu hranu, a da jednostavno unose veće količine tečnosti u organizam kako bi sami sebi pomogli. Na kraju bih im poželeo, pre svega zdravlja, i uspeha, i istrajnosti u lečenju svih obolelih od ove bolesti”

Uloga bubrega je uklanjanje toksina i viška vode iz organizma, pomažu u kontroli krvnog pritiska, stvaranju crvenih krvnih zrnaca i održavanju zdravlja kostiju. Otkazivanje rada bubrega pojavljuje se kod svakog desetog čoveka. Samo na teritoriji Sremske Mitrovice ima oko 100 pacijenata koji su na hroničnom programu hemodijalize.

„Oko 20 pacijenata ima koji su predijalizni, znači da su u četvrtom stadijumu bubrežne bolesti bolesti, peti stadijum je terminalni stadijum kada oni kreću na hemodijalizu. Ove godine 11. mart obeležavamo u znaku prevencije kao i kako prepoznati prve simptome bubrežnih bolesti. Naše udruženje se dodatno bavi sportskim aktivnostima važnim za mentalni i fizički i sklop ovih bolesnika. Sportsko udruženje je skoro osnovano i nadamo se da će nam se pridružiti i svi ostali bubrežni bolesnici koji imaju bilo koji oblik bubrežnog zatajenja, zajedno sa dijaliziranim i transplantiranim pacijentima. Prevencija je najvažnija i podrazumeva dovoljan unos tečnosti u organizam, redovnu fizičku aktivnost, kontrolu nivoa glikemije u krvi, kontrolu krvnog pritiska, održavanje redovne telesne težine i uzimanje lekova koje prepisuje isključivo lekar. Molim vas nemojte uzimati ni jedan lek koji lekar nije prepisao jer dolazi do toksičnih reakcija u organizmu koje jako štete bubrezima,”, rekla je Violeta Srbljanin predstavnica udruženja.

Preporučila je redovnu kontrolu bubrega pacijenata preko 65 godina, kao onih koji imaju porodičnu anamnezu. Svi imamo dva bubrega i zdrav bubreg preuzima ulogu bolesnog, tako da je bolest veoma teško otkriti. Prvi simptomi su malaksalost, tup bol u slabinskom delu, boja kože, a najčešće se otkrije tek pri laboratorijskim analizama i pregledu urina.

Bolesti bubrega su tihe ubice, koje u velikoj meri mogu uticati na kvalitet života. Postoji nekoliko načina da se smanji rizik od razvoja bubrežne bolesti prema preporukama Svetske zdravstvene agencije: Održavajte kondiciju, budite aktivni, hranite se zdravo, smanjite unos soli, proverite i kontrolišite šećer u krvi i krvni pritisak, obezbedite odgovarajući unos tečnosti, nemojte pušiti i oprezno koristite lekove protiv bolova.


Najava događaja

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr09:0015:00Dan magarica

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042