Vesti

Obeležen Svetski dan civilne zaštite

Sremska Mitrovica – Štab za vanredne situacije – Odeljenje za vanredne situacije Sremska Mitrovica i Crveni krst Sremska Mitrovica obeležili su Svetski dan civilne zaštite, 1. mart, programima na Trgu Ćire Milekića. Deljeni su flajeri sa informacijama o aktivnostima i organizaciji sistema civilne zaštite, kao i o opasnostima i posledicama spaljivanja poljoprivrednih ostataka na otvorenom prostoru koje mogu da izazovu nekontrolisane požare.

Cilj obeležavanja Međunarodnog dana civilne zaštite je da se skrene pažnja javnosti na značaj civilne zaštite i razvijanja svesti o preventivnim i samozaštitniim merama i postupcima u slučaju elementarnih nepogoda i tehničko-tehnoloških nesreća.

Petar Samardžić zamenik komandanta Gradskog štaba za vanredne situacije navodi da se ovaj dan u celom svetu obeležava s ciljem: „Ukazivanja na vitalnu ulogu i značaj sistema civilne zaštite u slučaju svih mogućih oblika katastrofa i nesreća. Poslednjih godina civilna zaštita ponovo dobija na značaju i intenzivno se radi na vraćanju i jačanju ugleda sistema civilne zaštite, s tim u vezi i Grad Sremska Mitrovica oformio je Gradski štab za vanredne situacije koji koordinira aktivnostima subjekata koji se bave zaštitom i spasavanjem na našoj teritoriji. U slučaju vanrednih događaja i situacija ti subjekt su pre svega poverenici civilne zaštite u naseljenim mestima, ukupno 66 lica, kao i organizovane jedinice civilne zaštite opšte namene 334 lica i u toku je formiranje specijalizovanih jedinica civilne zaštite za uzbunjivanje. Pripadnici vatrogasno-spasilačkog bataljona dopremili su jedno navalno vozilo na kojem su vatrogasci prikazali osnovne karakteristike vozila, kao i opremu. Pripadnici Crvenog krsta dopremili su terensko vozilo sa čamcem za spasavanje na vodi i njihovi uniformisani volonteri takođe delili flajere sa informacijama o svojim aktivnostima. Cilj ove akcije jeste da se svečano obeleži Dan civilne zaštite, a isto tako i da se oda priznanje svim pripadnicima sistema civilne zaštite, njihovim naporima žrtvama i podvizima.”

U aktivnostima povodom obeležavanja Dana civilne zaštite učestvovalo je šest uniformisanih vatrogasaca, kao i volonteri Crvenog krsta koji su prezentovali svoje aktivnosti i upotrebu savremenih vozila.

„Kako tokom vanrednih situacija, tako i danas, sastali smo se da zajedno obeležimo Svetski dan civilne zaštite, a istovremeno da našim sugrađanima prezentujemo kapacitete kojima raspolažemo kako bismo na adekvatan, pravovremen i kvalitetan način odgovorili u različitim kriznim situacijama. Osim toga Crveni krst i civilna zaštita ostvaruju saradnju, ne samo kada su krizne situacije u pitanju, nego i kroz obuke pripadnika jedinica specijalizovanih jedinica civilne zaštite i pripadnika opštih jedinica civilne zaštite iz oblasti prve pomoći”, rekla je Tatjana Jovančević sekretar Crvenog krsta Sremska Mitrovica.

Svetski dan civilne zaštite – 1. mart ustanovljen je 1990. odlukom Generalne skupštine Međunarodne organizacije civilne zaštite (ICDO), kao sećanje na dan kada je 1972. godine stupio na snagu Statut međunarodne organizacije za civilnu zaštitu, koji je registrovan pri Sekretarijatu Ujedinjenih nacija u skladu sa Poveljom UN.

Prema međunarodnim standardima, civilna zaštita predstavlja organizovan odgovor države na opasnosti koje ugrožavaju stanovništvo, materijalna dobra i životnu sredinu.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8128117.1643117.5158