Vesti

Ministarka Joksimović: Promocija našeg grada kroz pejzažni turizam

Sremska Mitrovica – Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović tokom posete lokalnoj samoupravi i razgovara sa gradonačelnicom Svetlanom Milovanović pohvalila je našu opštinu kao veoma aktivnu u projektima prekogranične saradnje. Istakla je Turistički info centar kao primer realizacije uspešnog Adrilink projekta.

Ministarstvo za evropske integracije posetom našem gradu počelo je važnu temu neophodnost usklađivanja i adaptacije krovnih dokumenata vezanih za održivi i ravnomeran regionalni razvoj Srbije. Tokom posete, ministarka Joksimović, naše lokalne vlasti ocenila je kao veoma agilne u učestvovanju u projektima finansiranim iz pretpristupnih fondova Evropske unije.

Ministarka za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović pohvalila je našu lokalnu samoupravu: „Sremska Mitrovica je jedna od boljih opština do sada, što se tiče korišćenja sredstava za različite vrste projekata, posebno iz oblasti prekogranične saradnje. Opštine Sremskog okruga učestvuju u tri programa prekogranične saradnje sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom i sa Mađarskom i to su do sada bili vrlo uspešni projekti, mislim da je preko 14 projekata u poslednjih sedam godina upravo Sremska Mitrovica uspela da realizuje, u nekoj vrednosti od oko između 2 i 3 miliona evra, govorimo o grantovima, dakle bespovratnoj pomoći. Ni druge opštine iz Sremskog okruga nisu loše i one su dosta dobro učestvovale u tome, sad idu i novi pozivi i upravo zbog toga sam i došla da razgovaramo i da vidimo gde možemo da pomognemo i pre svega da damo informacije.”

Sastanku u Gradskoj kući prusustvovali su predsednici sremskih opština Ruma, Inđija, Stara Pazova, Šid, Irig, Pećinci kao i načelnik Sremskog okruga i direktor Regionalne razvojne agencije. Teme su bile dokumenta, zakoni i mogućnosti korišćenja različitih fondova EU, različitih izvora finansiranja tokom pristupnog procesa u čemu ovo ministarstvo ima značajnu ulogu.

„To je od interesa za svakog građanina Srbije, mi smo kao Vlada to počeli sa Srbijom 2025, sa tim velikim planom, međutim sve mora da se radi od temelja, a to znači razgovor sa lokalnim samoupravama, da mapiramo gde su resursi, a nije iskorišćeno, odakle može da se povuče finansiranje, dakle ne samo iz budžeta, nego iz različitih instrumenata i pretpristupnih IPA fondova, IPARD fondova za poljoprivredni razvoj i naravno drugih fondova koje Srbija koristi ali naravno i bilateralne razvojne pomoći. Mi smo radili puno i sa partnerima iz Norveške, Japana, Švajcarske, Nemačke, naravno Evropske unije i raznim drugim partnerima. To su stvari od velikog interesa za svakog građanina, upravo zbog toga sam počela ove razgovore u Sremskom okrugu sa predstavnicima Grada Sremske Mitrovice koji su nam i domaćini”, dodala je Joksimović.

Joksimović je objasnila da su regionalne razvojne agencije, kojih ima 17 u Srbiji zapravo njihovi instrumenti kako da lokalnim samoupravama pomognu da identifikuju projekte, različite linije finansiranja iz različitih evropskih i drugih fondova i da to uklope u strategiju regionalnog razvoja koju će uskoro doneti.

„Održiva energetska politika podrazumeva prelazak sa klasičnih energenata na obnovljive izvore energije, od vetroparkova, do vetrogeneratora. Naša tema je Zelena agenda i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kao i primarna separacija otpada, upravljanje čvrstim otpadom sve su to elementi novog, ravnomernog regionalnog razvoja. Sve to je vrlo skupo i zahtevno, traži i velika finansijska ulaganja ali traži i nova znanja, a to znači da se otvaraju i nova radna mesta, novi poslovi. Imali smo vrlo koristan i dobar sastanak gde su predsednici svih opština napomenuli kakva su iskustva u uspešnim projektima ali ukazali gde su problemi. Planiramo da oformimo međuopštinsku grupu na nivou Srbije koje će se baviti prikupljanjem lokalnih ekonomskih planova razvoja, onoga što je svaka opština identifikovano kao svoj prioritet i potencijal. Važno je i da opštine imaju na vreme informacije i da imaju pojačane kapacitete u svojim lokalnim samoupravama, dakle ljude koji se direktno bave projektima, nalaženjem izvora finansiranja, koordinacijom i ravnomernim regionalnim razvojem. To će biti tema za buduće godine, to je ono što smo kroz Srbiju 20-25 već koncipirali sad to treba proširiti i ne samo kapitalne infrastrukturne projekte, već i za projekte koji su važni za lokalne samouprave”, rekla je Joksimović.

Najavila je važan projekat u saradnji sa Evropskom unijom kroz pretpristupne fondove i IPA tri programe za 2022, upravljanje biorazgradivim otpadom u pet regiona u Srbiji, Užice, Pirot, Pančevo, Subotica i Srem-Mačva. To je projekat u vrednosti od oko 15 miliona evra, kako je još navela, čiji je cilj smanjenje komunalnog otpada kako bi se i na taj način uveo koncept zelenog otpada, vezanog za unapređenje zdravlja građana i životne sredine.

Posetu Sremskoj Mitrovici ministarka Joksimović završila je obilaskom Turističkog Info centra, gde je, od direktora Turističke organizacije dobila informacije o planovima za unapređenje Info centra, ali i o trenutnoj situaciji. Ministarka je istakla da je Turistički Info centar primer realizacije uspešnog Adrilink projekta.

Projektom se promoviše pejzažni turizam u Jadranskoj regiji kroz stvaranje Interpretacijskih centara, koji su koncipirani kao ključne tačke odabranih tematskih staza i ruta digitalno povezanih kroz ICT platformu, koja omogućava integrisano upravljanje turističkim uslugama i podstiče inovativna rešenja. Projekat omogućava nove modele održivog upravljanja turizmom  kroz valorizaciju  prirodnih i kulturnih krajolika kao zajedničkih prednosti, koje mogu biti posećivane tokom cele godine.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8146117.1661117.5176