Vesti

Dan veselih poligona u vrtiću Zvezdica

Sremska Mitrovica – Savez za predškolski sport Grada Sremska Mitrovica intenzivno radi na promociji fizičkog vežbanja među najmlađom populacijom i na podizanju svesti o značaju kontinuiranog i sistemskog vežbanja dece.

Bavljenje fizičkim aktivnostima dece važno je od najranijeg detinjstva zbog čega su sportski savezi zajednički pokrenuli aktivnost „Dan veselih poligona” u kojoj učestvuju deca predškolskog uzrasta u Vrtiću „Zvezdica” u naselju Kamenjar.

Fizička aktivnost deteta je veoma važna za pravilan razvoj psihofizičkih funkcija, ističe Zorana Jakovljević, predsednica Saveza za predškolski sport Grada Sremska Mitrovica i dodaje: „Osnovni cilj Saveza za predškolski sport Grada Sremska Mitrovica jeste promocija fizičkih aktivnosti, fizičkog vežbanja kod naše najmlađe i najslađe populacije i podizanje svesti o značaju bavljenja fizičkim aktivnostima. Želimo da deci od najranijeg detinjstva kroz zabavu približimo sport i fizičke aktivnosti i da usvoje zdrave navike, takoreći od najranijeg djetinjstva. Blagodeti fizičke aktivnosti ogledaju se u pozitivnom uticaju kako na motorički, morfološki, tako i na mentalni i biološki razvoj svakog deteta i osnovna ideja jeste da svako dete ravnopravno učestvuje u fizičkim aktivnostima i da ih implementira u svakodnevni život. Poželela bih puno lepih priča, puno zdravlja, puno dece i da ova priča dugo traje.”

Deci vrtićkog uzrasta preporučuju se sportovi koji objedinjuju više vidova sportskih aktivnosti. Osim što na zabavan i zdrav način omogućavaju deci da budu aktivna, sportovi su važni jer uče decu važnim lekcijama: ona uče kako da budu članovi tima, kako da komuniciraju sa saigračima, ali i odraslima, kako da se izbore sa stresnim situacijama, sa greškama i neuspesima, kako da budu predvodnici.

Kako je rekao Goran Vještica predsednik Saveza za predškolski sport i fizičko vaspitanje Srbije: „Veliki značaj je da se deca već od najmlađih dana počnu baviti sportom po njihovo zdravlje i razvoj. Danas smo se okupili tim povodom u Sremskoj Mitrovici želimo da promovišemo Savez za predškolski sport Grada Sremske Mitrovice, a jedan od ciljeva Saveza je i širenje mreže saradnika na teritoriji cele Srbije. Danas ćemo imati priliku da vidimo decu kroz vesele i šarene poligone gde ćemo pokazati šta sve mogu kad se sa njima radi od malih nogu. Cilj ovih poligona je opšti razvoj, posebno razvoj motoričkih sposobnosti u najmlađem dobu.”

Vežbanje koje je primereno uzrastu deteta je najbolji način da dete na vreme stekne sportske navike, a deca koja se od malena naviknu na sport, obično tokom čitavog života budu bar rekreativci. Zbog toga je potrebno stimulisati decu na fizičku aktivnost i motivisati ih da se bave sportom još od najranijih dana.

Nemanja Crnić, generalni sekretar Sportskog saveza  Grada sremska Mitrovica tvrdi da nije preterano bitno kojim se sportom deca bave, sve dok učestvuju i dodaje: „Sportski savez Grada Sremska Mitrovica i Savez za predškolski sport Grada Sremska Mitrovica u saradnji sa Savezom za predškolski sport i fizičko vaspitanje Srbije danas u Predškolskoj ustanovi „Pčelica” organizuju promociju Saveza za predškolski sport Grada Sremska Mitrovica i jedno promotivno takmičenje za decu iz ovog vrtića. Novi savez koji će se baviti predškolskim sportom, njihovo rukovodstvo čine samo žene kao i Saveza za školski sport, na čelu saveza će biti Zorana Jakovljević profesor fizičkog vaspitanja i stručni saradnik u Sportskom savezu Grada Sremska Mitrovica, članice Upravnog odbora biće Senka Joos, Brankica Sladojević, Milena Rodić i Ivona Tumarić. Cilj ovog saveza jeste da razvije sport u predškolskim ustanovama i među decom predškolcima i da se oni sutra uključe u sistem takmičenja Sportskog saveza i budu jednoga dana ponos ovog grada.”

Deca bi trebalo da isprobaju što više sportova jer će im različiti sportovi omogućiti da razviju drugačije fizičke veštine i da budu fleksibilnija. Redovno vežbanje blagotvorno utiče na razvoj mišića i kostiju, jača pluća, smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja, od gojaznosti itd. Fizička aktivnost deteta pozitivno utiče na njegov fizički, ali i umni razvoj jer deca kroz trening stiču i razne psihosocijalne sposobnosti: imaju više samopouzdanja, uče kako da budu timski igrači, druže se sa drugom decom i sklapaju nova prijateljstva.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291