Vesti

Dan šarenih čarapa: Podrška licima sa Daunovim sindromom

Sremska Mitrovica – Povodom Svetskog dana osoba sa Daunovim sindromom, 21. marta u čitaonici Biblioteke „Gligorije Vozarević” u Sremskoj Mitrovici, Asocijacija učeničkih parlamenata osnovnih i srednjih škola organizovala je obeležavanje „Dana šarenih čarapa”.

U decembru 2011. Generalna skupština UN je odredila 21. mart kao svetski dan obeležavanja osoba sa Daunovim sindromom, simbolično zbog dodatnog 21. hromozoma. Ovaj dan se obeležava kako bi se probudila svest i razumevanje i poboljšao položaj ljudi sa Daunovim sindromom, a samim tim i kvalitet njihovog života.

Marina Milanović učenica Asocijacija učeničkih parlamenata je rekla kako su oni danas obeležeili ovaj dan: „Okupili smo se kako bismo ukazali drugim ljudima na značaj obeležavanja ovog datuma i na značaj podrške licima koja imaju Daunov sindrom. I mi iz Asocijacije učeničkih parlamenata nosimo tim povodom šarene čarape i pripremile smo predavanje o toj temi.”

Daunov sindrom je posledica postojanja jednog hromozoma više u ćelijama deteta. Umesto 2 hromozoma koja čine 21. par, ova deca u svojim ćelijama imaju 3 hromozoma (od kojih 2 čine 21. par a jedan je višak), pa se zato Daunov sindrom naziva još i Trizomija 21. Naziv Daun potiče od imena engleskog lekara Langdona Dauna, koji je 1866. godine prvi opisao sindrom na svom detetu, a tek 1959. je ustanovljeno da je uzrok ovog sindroma trizomija.

Želeći da podrže njihovo integrisanje u šire društvo, pored prezentacije, održana je i likovna radionica za decu sa temom šarenih čarapa. Ovoj aktivnosti podršku pružila je i Gradska uprava za obrazovanje Sremska Mitrovica.

Ono što možete danas uraditi kako biste pružili podršku i ljubav osobama sa Daunovim sindromom je da obujete dugačke šarene čarape, čarape su uzete za simbol jer su sličnog oblika kao hromozomi, kao i zbog toga što ih osobe s ovim sindromom ne mogu upariti, i da podelite to na svojim društvenim mrežama sa hashtagom #LotsOfSocks

https://www.facebook.com/sremskamitrovicazivi

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142