Vesti

Sto dana takmičenja za sto odsto dece u sportu

Sremska Mitrovica – Sportski savez Grada Sremska Mitrovica predvođen generalnim sekretarom Nemanjom Crnićem koji je oko sebe okupio tim mladih, a već dokazanih stručnjaka počevši od 2. februara, pa u narednih 100 dana održaće isto toliko sportskih nadmetanja za decu školskog uzrasta.

Prema rečima Crnića, reč je o jednoj velikoj kampanji koja ima za cilj da približi sport đacima i da svakom detetu pružiti priliku da se takmiči.

U okviru pomenute kampanje koja nosi naziv „100 dana takmičenja za 100 odsto dece u sportu” đaci će se nadmetati u najmanje 16 sportova, a takmičenja će, kako je najavio sekretar, biti održana u svim školama na teritoriji Grada Sremska Mitrovica.

„Opštepoznata je činjenica da je bavljenje sportom od izuzetnog značaja za pravilan psiho-fizički razvoj dece, ali isto tako znamo i da nisu sva deca predodređena za sport, međutim to ne znači da oni ne treba da se uključe u takmičenja i da se bar rekreativno bave na primer fudbalom, košarkom, odbojkom… Procenat dece osnovnoškolskog uzrasta koja se na teritoriji našeg grada bave sportom trenutno je 56,7 odsto, što nije loše, ali mi taj procenat želimo da povećamo, jer prostora za tako nešto svakako ima”, počinje Crnić.

Sekretar dodaje da će u okviru kampanje sasvim sigurno jedan broj đaka prvi put dobiti priliku da odigra neku utakmicu, istrči trku…

„Kampanja je zamišljena tako da baš svima pruži mogućnost učestvovanja u brojnim nadmetanjima kojih će, već sada mogu da tvrdim, biti i više od 100. Ni jedno dete neće biti diskriminisano, kao što se to dešavalo prethodnih godina. Ideja za kampanju upravo je i potekla nakon analize dosadašnjeg sistema školskih takmičenja u kojem je vladao elitizam, a u smislu da desetak fizički najspremnije, odnosno najsposobnije dece iz većeg broja škola, ali ne i iz svih, učestvuje na takmičenjima, dok ostali samo posmatraju. Mi u Savezu želimo da baš tu decu koja su do sada bila u publici prebacimo na terene, sportska borilišta i da prosto promenimo stav o sportu koji oni imaju, da pokušamo da učinimo da ga zavole i bar rekreativno njime bave”, objašnjava dalje Crnić.

Još jedan problem koji je uočen tokom analize sistema školskih takmičenja jeste i rana orijentacija ka jednom sportu.

„Činjenica je da smo se odaljili od bazičnih sportova, od atletike, gimnastike i plivanja, a sve radi članarina. To je takođe ono što želimo da promenimo i na čemu mi već neko vreme radimo, a kroz rad Besplatne školice sporta koja je namenjena deci uzrasta do 5. razreda, a u okviru koje oni prolaze baš te bazične sportove, ali i igru. Potrebno je da se deca igraju, da ih vratimo “na ulicu”, na lastiš, na trčanje, na viju, na mnogo toga što je zaboravljeno, jer su oni “prešli” u virtuelni svet i svoje vreme provode ispred ekrana. Da bi to postigli mi moramo da radimo sistemski i baš zato Savez će se angažovati u svakoj školi, kako u gradu tako i u selima, za nas neće biti bitno da li škola ima 8 ili 800 učenika. Svi će imati iste uslove u svojim sredinama, a zatim će najuspešniji snage odmeriti u finalu koje je planirano za maj meseci na gradskom trgu, ali i više drugih lokacija širom grada”, priča sekretar.

On dodaje da će uspešnost kampanje u velikoj meri zavisiti i od roditelja, te da i oni sami moraju da shvate značaj i cilj kampanje i da svojoj deci daju saglasnost za učestvovanje u takmičenjima.

„Roditelji su uz škole i sportske radnike osnova sistema sporta, dakle nema sporta bez dece u sportu, nema dece u sportu bez roditelja, oni su ti koji u svojoj glavi moraju da prihvate ideju da se njegovo dete, makar i rekreativno bavi sportom, pa bar zbog zdravlja. U isto vreme to zahteva od roditelja da prestanu da sanjaju da će njihovo dete zaigrati u Čelziju i zaraditi milione evra kao Bane Ivanović, koji jeste odličan primer, ali nije realan primer, bar ne za nas, za nas je primer zdravo dete koje izrasta u zdravog čoveka. Kroz kampanju mi ne ciljamo na to da napravimo deset profesionalnih fudbalera ili rukometaša, već da dobijemo 100 odsto zdrave dece, okrenuti smo ka rekreativno – zdravstvenom i socijalnom aspektu sporta. Želimo nasmejanu decu koja ne mrze, koja znaju i šta je poraz, šta je pobeda i šta je ferplej. Najvažnije nam je da deca sport zavole, a za to treba da imamo drugačiji pristup. Mi nećemo praviti takmičenja radi takmičenja, sponzora ili slikanja, već isključivo radi dece”, kaže Crnić.

Kampanja nije komercijalnog tipa, pa su tako sva takmičenja besplatna, te ne postoji ni jedan trošak za roditelje ili škole.

U realizaciji kampanje biće uključen veliki broj sportskih radnika, saradnika, volontera, koji će takođe kroz nju imati priliku da steknu neprocenjivo iskustvo u radu sa decom.

„Radost, ljubav, pozitivna energija, sreća, sticanje prijateljstava, zdravih navika, i osmesi, to je osnovna zamisao, rezultati i nagrade su svakako u drugom planu”, zaključuje Crnić.

Najava događaja

16apr10:0011:00Kampanja „Na maturu bez automobila”

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7748117.1262117.4776