Vesti

Obuke kao podrška samozapošljavanju ranjivih grupa

Sremska Mitrovica – Obuke se sprovode u okviru projekta „Kreiramo mogućnosti za krojenje novog života”, koji se implementira kroz program „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji”, sa ciljem obezbeđivanja podrške željenom zapošljavanju i samozapošljavanju Roma i drugih ranjivih grupa.

Projekat „Kreiramo mogućnosti za krojenje novog života” sprovodi se u okviru Nemačke razvojne saradnje koju realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. 

Kako je rekla Slađana Teodorović u ime Centra za ekonomsko unapređenje Roma: „Grad Sremska Mitrovica u saradnji sa partnerima iz Sremske Mitrovice, Rume i Novog Sada, sprovodi projekat Kreiramo mogućnosti za krojenje novog života. Projekat je namenjen socijalno ugroženim kategorijama stanovništva i danas imamo priliku da predstavimo, ne samo projekat, već i aktivnosti koje se tiču samozapošljavanja. Imamo obuku za pisanje biznis plana za osobe koje su zainteresovane za pokretanje sopstvenog biznisa, na ovaj način pomoćićemo osobama koje žele da započnu sopstveni biznis, a i onima koji već imaju sopstveni biznis da im pomognemo da kupe određena sredstva. Vrednost jednog granta, odnosno nepovratne subvencije je dve i po hiljade evra po licu, oni mogu da se udruže ili ne, u zavisnosti od onoga čime se bave, i šta žele da rade. Na ovaj način, pomoćićemo socijalno ugroženima kategorijama stanovništva da pokrenu svoj posao, možda kojim se već bave ali sada da se osamostale. Na ovaj način ćemo pomoći, ne samo njima, već i gradu da smanji broj socijalno ugroženih.”

Nosilac projekta je Grad Sremska Mitrovica, dok su projektni partneri Regionalna razvojna agencija Srem, Centar za ekonomsko unapređenje Roma, Klaster socijalnog preduzetništva Vojvodina i Unija poslodavaca Vojvodine. Obuka će se realizovati dva dana.Ciljne grupe su: pripadnici romske populacije, nezaposlene žene starije od 55 godina, žene žrtve nasilja – korisnice usluga Sigurne kuće u Sremskoj Mitrovici i radno sposobne osobe sa invalididtetom.

Tanja Mijajlović predstavnica Regionalne razvojne agencije Srem, sertifikovan je predavač za obuku početnika u biznisu o čemu kaže: „Sama naša današnja tema edukacije ove ciljne grupe podrazumeva da se edukuju kroz dva dana, kako se započinje privatni biznis, sa temom motivi i osobine preduzetnika, analize i vrednovanje biznis ideja, zatim, uputstva i smernice gde registrovati delatnost, i posle registracije te iste delatnosti, njih će čekati porezi i doprinosi i kako bi znali da to sve uvrste u biznis plan koji je sutrašnji deo našeg drugog dana obuke. Ovi polaznici se mogu edukovati gde eksterno mogu računati na neku novčanu pomoć u smislu subvencija, kredita ili dva aktuelna javna poziva gde se uključilo i Ministarstvo privrede i daje bespovratnih 35% sredstava ukoliko su žene preduzetnice ili ukoliko su mladi od 18 do 35 godina. Ova ciljna grupa koja se danas edukuje ima razne ideje čime bi se bavili i mislim da će pronaći put kako bi legalizovali dosadašnje njihove radne aktivnosti.”

Cilj projekta je obezbeđivanje podrške zelenom zapošljavanju i samozapošljavanju Roma i drugih ranjivih grupa kroz primenu održivih inovativnih modela socijalnog preduzetništva i cirkularne ekonomije.

Najava događaja

04maj10:0017:00Uskršnje fotografisanje i bazar

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630