Vesti

Plivanje za Časni krst: Kristina Uzelac ponovo pobedila

Sremska Mitrovica – Tradicionalnim plivanjem u reci Savi za Časni krst kod Hrama Sv. prvomučenika i arhiđakona Stefana u Sremskoj Mitrovici proslavljeno je Bogojavljenje. Za osvajanje Bogojavljenskog krsta plivalo je 115 takmičara.

Događaj su 23. put za redom, organizovali Hram Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, Svebor družina „Sveti Dimitrije” iz Sremske Mitrovice i Grad Sremska Mitrovica, a bogat program koji je svake godine pratio ovo dešavanje, ovog puta je izostao zbog trenutne epidemiološke situacije.

Dragan Sabljov, starešina Družine „Sv. Dimitrije” iz Sremske Mitroviceovom prilikom je rekao: „Plivači su ti koji su prevazišli sve teškoće i oni su smogli hrabrosti, snage, volje i vere u Boga da dođu ovde da zaplivaju za Krst časni, još jednom se pokazalo da je Sremska Mitrovica kolevka hrišćanstva. Ovde na ovim mestima otkriveni su ostaci da je u prvom veku rođeni brat Svetog Petra bio širio hrišćanstvo na ovim prostorima. Ove godine najviše učesnika bilo je iz našeg grada, bilo je naših koji rade u inostranstvu, a koji su došli ovde da plivaju, zatim iz Srbobrana njih 16, iz Novog Sada,  bila je žandarmerija, Vojska Republike Srbije, policija hitna pomoć svi su bili ovde da pomognu da ova manifestacija bude uspešna, kao i svih prethodnih godina Ova godina je bila specifična zbog pandemije ali molimo se Gospodu i nadamo se da će se pandemija završiti ubrzo. Svima će ostati uspomene na ovu godinu i sećanje i vidimo se sledeće godine na istom mestu, više ne morate da pozivate narod, verujući narod zna da treba da dođe ovde svake godine.”

Pobednica Kristina Uzelac pobedila je drugi put uzastopno, dobila je zlatnik i poklon Mesne industrije „Nedeljković” koja je bila donator, dobila je prelazni krst koji je osvojila. Svi ostali učesnici dobili su kao uzdarje majice i krst koji su Branimir Pavlović i članovi Ronilačkog kluba „Žuta foka” napravili od drveta izvađenog iz reke Save, starog po par stotina i više godina.

Kristina Uzelac iz Sremske Mitrovice ima 18 godina, učenica je četvrte godine Srednje medicinske škole „Draginja Nikšić” trenira u plivačkom klubu i pobednica je i ovogodišnjeg plivanja za Časni krst. Kako kaže: „Izuzetno lep utisak nosim, nisam mislila da ću ove godine osvojiti, ni prošle ali sa verom u Boga sve moguće. Svojom voljom sam odlučila i tako je bilo, nisam se spremala treniram plivanje već 16 godina, mislila sam da neće biti problem da uskočim ovako hladnu vodu i s verom u Boga sve je moguće ali drago mi je što sam učestvovala i što sam pobedila”.

Da se podsetimo iz godine u godinu broj plivača za Časni krst u našem gradu  je sve veći. U Savu, sa temperaturom vode oko četiri stepena, skočilo je ukupno 100 plivača i pet plivačica.

Bogojavljenje je prošlo u redu na zadovoljstvo svih plivača, učesnika i učesnica i svih onih iz Sremske Mitrovice i okoline i svih gradova iz Vojvodine i Srbije koji su došli da prisustvuju ovoj manifestaciji.

https://www.facebook.com/sremskamitrovicazivi

Najava događaja

27apr09:0015:00Dan magarica

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042