Vesti

Osnovci i veroučitelji ikonopišu, Gradu poklonili ikonu Sv. Dimitrija

Sremska Mitrovica – Ikone koje su osnovci naslikali tokom verske nastave, izložene su u holu Gradske kuće u susret obeležavanju Svetog Save. Tom prilikom, ikonu Svetog Dimitrija, organizatori su poklonili Gradu.

Izložba ikona koje su uradili učenici osnovnih škola sa svojim veroučiteljima na časovima verske nastave, sa teritorije Grada, svedočanstvo je tradicije koja ne zastareva. Likovni radovi upriličeni povodom školske slave – Svetog Save svojom posebnošću uklapaju se u bogatstvo različitih formi likovih izraza vizantijske umetnosti i danas su ukrasili enterijer Gradske kuće.

Gradonačelnica Svetlana Milovanović izrazila je posebno zadovoljstvo što je baš u holu Gradske kuće mogla da otvori ovako lepu izložbu i rekla: „Imamo ukupno oko 20 ikona koje su radili naši učenici, tj. učenici svih osnovnih škola sa teritorije Grada Sremska Mitrovica. Sami su birali tehniku kojom su radili ikone, uglavnom je to bio kolaž. Posebno mi je zadovoljstvo što su ova naša talentovana deca napravila lep spoj umetnosti ali i naše istorije i tradicije i pokazali na ovaj način da poznaju srpsku istoriju jer ikone prikazuju i svece loze Nemanjića. Naravno, ova izložba je upriličena uoči naše Svetosavske akademije koja će se održati ovde u sali jedan, u četvrtak 27. januara. Posebno bih se zahvalila svoj našoj deci koja su učestvovala u izradi ove izložbe, njihovim veroučiteljima, učiteljima i nastavnicima jer ovako nešto nismo još imali u Sremskoj Mitrovici. Posebno bih se zahvalila veroučitelju Kosti koji je i inicirao ovakvu izložbu i jednostavno je tu predočio našoj deci u Sremskoj Mitrovici koja su sa zadovoljstvom prihvatila i plod tog zajedničkog rada je ova izložba koju danas imamo.”

Ova tradicija ustanovljena je u Rumi gde okuplja veliki broj kvalitetnih učeničkih radova, a iskustva vizantijske pravoslavne estetike prenose se istančanim načinom rada. Nastavak tradicije i u našem gradu svedoči o njenom živom i kontinuiranom trajanju kod nas.

Kosta Stjepanović veroučitelj u Osnovnoj školi „Dušan Jerković” Ruma, podsetio je kako je sve počelo: „Još 2014. godine nastavnica naše škole Nataša Stanić dolazi na ideju da se izradi jedna ikona, to je realizovala zajedno sa svojim učenicima. To postaje tradicija naše škole da ikone rade učitelji četvrtih razreda zajedno sa svojim učenicima, potom se ta ideja širi i na druge škole u našoj opštini, zatim i na druge opštine u našoj zemlji. Sada je ovo veliki projekat u kojem učestvuje 27 škola širom naše zemlje. Posebno se zahvaljujem školama iz Sremske Mitrovice koje su učestvovale i posebnu zahvalnost izražavam Gradu Sremska Mitrovica koji je organizovao predivnu izložbu u ovom divnom ambijentu.”

Ikone u Gradskoj kući uradili su učenici Osnovne škole „Sveti Sava” iz našeg grada. Dragana Sretenović direktorica OŠ „Sveti Sava” posebno se zahvalila školi iz Rume što su došli na ideju da organizuju ovaj projekat izrade dela učenika i njihovih mentora učitelja i pozvali ih da učesvuju.

„Naša škola se prošle godine odazvala ovoj izložbi i uradili su prvu ikonu, to je bila ikona Svetog Save po kojem naša škola nosi ime, usledio je rad i drugih ikona. Danas, ovde naša škola ima pet izloženih ikona. Želja, ideja naših učenika i njihovih učitelja i nastavnika bila je da se uradi ikona Svetog Dimitrija koji je zaštitnik našeg Grada Sremska Mitrovica, tako da u ime čitavog kolektiva i svih naših učenika, učitelja i nastavnika ovom prilikom uručujem ikonu našoj gradonačelnici Svetlani Milovanović i našem gradu Sremska Mitrovica.”

Ikona je bila nezaobilazni predmet svakodnevnice pravoslavnog sveta. Neotuđivi deo ikone je signatura, ime svetitelja ili kompozicije. Svoje misli i poruke, sveta ličnost direktno i u realnom vremenu saopštava posmatraču tekstom, najčešće ispisanom na razvijenom svitku u ruci. Odnoseći sa na isti pojam, tekst i slika zajedno čine ikonu živom u duhu onoga koji je posmatra, u trenutku dok je posmatra. U vizantijskoj teologiji poštovanje ikona omogućavalo je pobožnima direktnu vezu sa božanskim, učeći da se čast koja se ukazuje slici prenosi na njen prototip.

Izložba će biti otvorena do kraja meseca.

Najava događaja

02maj09:0017:00Memorijalni turnir u malom fudbalu drugog maja u Sremskoj Rači

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7604117.1117117.4630