Vesti

Osam godina kako u Grgurevcima teraju Božić

Grgurevci – Stari sremski običaj teranja Božića, čestitanja Hristovog rođenja, već osam godina je obnovljen u Grgurevcima. Uz zdravice, raširene ruke domaćina, sabrani sa svih ovdašnjih strana iz Laćarka, Pećinaca, Jaska, Male Remete i Klenka, u Grgurevcima, još jednom su zajedno terali Božić.

Za Božić su vezani brojni običaji i obredi, jedan od običaja koji postoji od davnina, a obično se izvodi na drugi, treći dan i na Mali Božić jeste i božićno jahanje ili tzv. teranje Božića. Momci i tek oženjeni muškarci oblače svečana odela, isteruju konje, ogrću ih ćilimom i okite peškirima i praporcima. A onda pevajući uzjašu konje i kaskaju ulicama. Konjanici svraćaju u one kuće u kojim ima devojaka za udaju ili kod rodbine, gde ih časte pićem i kolačima. Ovo je vrlo stari običaj koji se i danas neguje u mnogim selima, naročito u Sremu.

Zoran Miščević zamenika načelnika Gradske uprave za kulturu i sport Sremska Mitrovica podržava obnovu običaja: „Danas je Mali Božić, tradicija je kod nas u Srbiji da se na različite načine u različitim mestima isprati Mali Božić, ovde kod nas u selu Grgurevcima već dugi niz godina mesna zajednica i društvo konjušara na ovaj način ispraćaju Božić. To je ispraćaj Božića ili kako oni kažu teranje Božića, na taj način što mladi na konjima idu po selu i ljudi im daruju poneki poklon i nešto što simbolično pokazuje da je Božić istekao. U ovoj prirodnoj i lepoj atmosferi i danas uživamo.”

Običaj podrazumeva da se konjanici okupljaju uparađeni sa konjima okićenim peškirima, praporcima, ćilimima, zatim, kaskaju seoskim ulicama. obilaze domove svojih prijatelja, komšija, rodbine. Oni posećuju svoje meštane i čestitaju Božić, prenose praznične pozdrave, obilaze sve one koji im širom otvaraju kapije svojih domova i koji su spremni da ih dočekaju, da ih ugoste, da ih počaste vinom, rakijom i kolačima.

„Tradicionalno osmi put u selu Grgurevci, u najlepšem selu Srema teramo Božić na današnji dan. Nastavljamo tradiciju naših predaka uz vino, dobru muziku i pesmu. Hoćemo da ispratimo i staru i dočekamo Novu godinu. Zahvaljujem se svim učesnicima koji su došli i odazvali se u naše lepo selo da nam uveličaju ovaj događaj”, rekao je Dušan Krstić predsednik MZ „Grgurevci”.

Sa teranjem Božića konjanici kreću rano ujutru pevajući „Roždestvo tvoje”. Običaj je da svraćaju u svaku kuću, gde je domaćin otvorio kapiju, kako bi čestitali Božić i poželeli dobru i plodnu godinu i napredak.

Vladimir Nedeljković predsednik Udruženja ljubitelja konja „Sersan” iz Grgurevaca čestitao je Pravoslavnu srpsku novu godinu: „Želim vam sve najbolje u ovoj godini zdravlje i sreću. Ttradicija se vratila u Grgurevce, osam godina je već kako teramo Božić, simbolično obaveštavamo da je Hristos rođen i unosimo rados ti veselje u domove. Domaćini sela otvaraju svoje kapije i dočekuju nas, služe piće i hranu i pevaju božićne pesme.”

Uz zdravice, raširene ruke domaćina, sabrani sa svih ovdašnjih strana u Grgurevcima, još jednom su zajedno terali Božić. Grgurevce su posetili gosti iz Laćarka, Pećinaca, Jaska, Male Remete i Klenka.

Kod bliže rodbine, a posebno kada bi u kuću navratio novi zet ili unuk, jahač bi trebalo da dobije košulju, a preko ramena mu se vezuje belo platno, a konju za uzde peškir. Iznosi se posluženje, piju se vino i rakija, a neretko u nekim kućama ovaj običaj pretvori se u pravo veselje uz tamburaše.

https://www.facebook.com/sremskamitrovicazivi

Najava događaja

27majCelodnevni dogadjaj31SLOBODNA ZONA

31maj18:0019:00Mašta i snovi

31maj19:0020:00Muzičko veče sa magičnim delima španskih kompozitora

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7596117.1109117.4622