Vesti

Na Svetosavskoj akademiji nagrađeno 176 učenika

Sremska Mitrovica – U okviru obeležavanja Dana Svetog Save Gradska uprava za obrazovanje organizovala je Svetosavsku akademiju u Gradskoj kući. Tim povodom svečano su uručene Svetosavske povelje najboljim učenicima.

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Savu, koji se smatra jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije. Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnikom prosvetnih ustanova.

Dobitnicima Svetosavskih povelja čestitala je gradonačelnica Svetlana Milovanović: „Dragi učenici, poštovani profesori, mentori, direktori škola, uvaženi gosti, posebna mi je čast i zadovoljstvo što danas mogu u ime Grada Sremska Mitrovica, ali i svoje lično ime da vam čestitam na postignutom uspehu i poželim srećnu školsku slavu Svetog Savu. Kao dugogodišnji prosvetni radnik znam koliko je potrebno rada, neprospavanih noći, puno truda da bi se uopšte i došlo do ove nagrade. Svetosavske povelje su dokaz da mi imamo pametnu decu, vredne, savesne, da imamo dobre škole i stručan nastavni kadar od kojeg očekujemo da će nas i u 21. veku svojom posvećenošću voditi”.

Gradonačelnica je, posle čestitki, poželela učenicima da nastave da idu svetosavskim putem. Ove povelje dobili su učenici koji su u prethodnoj školskoj godini ostvarili zapažene rezultate, odnosno, osvojili neko od prvog do trećeg mesta na republičkim takmičenjima i od prvog do petog mesta na međunarodnim takmičenjima.

Zoran Đurić načelnik Gradske uprave za obrazovanje rekao je da: „Grad Sremska Mitrovica i Gradska uprava za obrazovanje nakon upućenog javnog poziva najuspešnijim osnovcima i srednjoškolcima kao i njihovim mentorima, danas im uručujemo nagrade, Svetosavsku povelju.”

„Ova nagrada se sastoji od diplome i novčane nagrade 10.000 dinara učenicima i 3.000 dinara mentorima. Ukupan novčani fond opredeljen za ovu svrhu je preko dva miliona dinara. Uslove za dobijanje nagrade ispunilo je 176 učenika i veliko mi je zadovoljstvo što vidim da iz godine u godinu stasava sve više mladih, vrednih ljudi koji ostvaruju sjajne rezultate. Lokalna samouprava je prepoznala njihov rad i zalaganje, a ova nagrada dokaz tome. Nagrađenim učenicima i mentorima čestitam i nadam se da ćemo se narednih godina sresti na ovom istom mestu.”

Grada Sremska Mitrovica svake godine redovno prepoznaju decu koja žele da rade, koja su uspešna i nagrađuje ih na ovaj način. Današnja svečanost održana je u skladu sa svim epidemiološkim merama.

Dunja Stanković učenica osmog razreda Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj” dobitnica je ove nagrade i kaže: „Odbojkaška ekipa naše škole osvojila je prvo mesto na republičkom takmičenju u odbojci na Karatašu. To nam je mnogo značilo, veliki uspeh za nas i za našu školu i daje nam motivaciju da se dobro takmičimo i dalje.”

Žarko Leon ima 13 godina, pohađa V razred MŠ „Petar Krančević” Sremska Mitrovica. Mentor: Margarita Vujović, prof. Prva nagrada – 26. Republičko takmičenje kamerne muzike, instrumentalista i pevača, Beograd, klavir -II kategorija i Prva nagrada – 26. Međunarodno takmičenje „Petar Konjović”, Beograd, klavir -III kategorija.

„Osvojio sam Svetosavsku povelju iz oblasti muzike i ekologije. Prijatno jeste, već sam se navikao uveliko ali velika mi je čast i zadovoljstvo da opet osvojim nagradu. Po meni nema velike razlike među nagradama koje sam prethodno osvojio i današnje i jedno i drugo su velika čast, samo je u pitanju oblast u suštini”, rekao je Žarko Leon.

„Meni ova nagrada mnogo znači jer bukvalno je dobijam od malena, od kad sam krenula u muzičku školu. Odvek mi je 27. januar poseban praznik jer će tada neko stvarno videti naše nagrade i rezultate koje smo postigli. Žao mi je što prošle godine nije održana svečanost kada bi takođe dosta učenika dobilo nagrade”, rekla je nagrađena srednjoškolka Anđela Tomić.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8128117.1643117.5158