Vesti

Mreža inspektora Srbije predstavila reformu inspekcije

Sremska Mitrovica – Rukovodstvo Mreže inspektora Srbije posetilo je naš grad. Tim povodom, prisutnim inspektorima sa teritorije Sremskog okruga prezentovan je dosadašnji rad ove organizacije, kao i budući planovi.

Mreža inspektora Srbije je nevladina, nestranačka, strukovna organizacija lokalnih, pokrajinskih i republičkih inspektora, čiji je cilj unapređenje kompetencija, materijalnog statusa i uslova rada, afirmacija i zaštita ugleda inspektora i njihove samostalnosti u radu, kao i postizanje pravne sigurnosti inspektora u Republici Srbiji.

Kako je rekao Miloš Madžić, inspektor iz našeg grada: „Mreža inspektora Srbije ili skraćeno MINS je strukovna organizacija na nivou države, organizacija koja je osnovana u cilju poboljšanja statusa inspektora u državi. Okuplja inspektore svih nivoa uključujući lokalne, pokrajinske i republičke. Danas su nam predstavili šta je dosada MINS uradio na poboljšanju statusa inspektora, a bilo je reči i o budućoj reformi inspekcije. Sremska Mitrovica je samo jedan od gradova u nizu koji MINS posećuje i gde predstavlja buduću reformu inspekcije.”

Mreže inspektora Srbije razvila je aktivnosti u čitavoj Srbiji, pa je nakon pet godina od osnivanja, kako je rečeno na današnjoj konferenciji, pravo vreme da se utvrdi šta je urađeno u dosadašnjem periodu na planu poboljšanja statusa inspektora, kao i na planu unapređenja samog inspekcijskog nadzora, čime se definiše budući rad i delovanje.

Dragoman Paunović predsednik ove organizacije izrazio je zadovoljstvo što su danas u Sremskoj Mitrovici gde Mreža inspektora Srbije pojačano razvija svoju aktivnosti i delatnost: „Imali smo više aktivnosti u čitavoj Srbiji. Danas smo se trudili da posetimo kolege inspektore, kako republičke, tako i pokrajinske i lokalne koji deluju ovde na prostoru Sremske Mitrovice, ali ćemo pokušati da obiđemo i kolege koji rade u okolnim opštinama, a to su Pećinci, Inđija, Stara Pazova i Šid. Kada je u pitanju sam način inspekcijskog nadzora u Srbiji došlo je u poslednjih šest godina do izuzetno značajne promene načina razmišljanja samog inspektora i načina postupka. Reformama koje su nastupile u Srbiji od 2015. godine, a u Evropskoj uniji još od 2009. godine počinjemo da menjamo način nepostupanja dajući sve više na značaju preventivnom i savetodavnom radu,  a ako takav rad ne bi doveo do cilja, a cilj je da nacionalni subjekti posluju u skladu sa zakonom, tek tada bi inspektori koristili svoja ovlašćenja u smislu korektivnih mera i kažnjavanja.”

Naveo je da čine sve da postanu partneri privrede i građana, da im pomognu da usklade svoje poslovanje sa zakonom, jer je višestruko korisno da ne dolazi do kazni. Kad su u pitanju privredni subjekti bolje je da umesto da plate kaznu, prethodno preduzmu ono što su po zakonu dužni, na primer u smislu obezbeđenja boljih uslova rada za svoje radnike jer će na taj način sačuvati i zdravlje ljudi, imaće manje bolovanja, sve će biti bolje postavljeno, a država će se opet posebnim putem naplatiti preko poreza, uobičajeno, zaključio je Paunović.

Najava događaja

21apr17:0018:30Smotra muzičko-folklornog stvaralaštva Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988