Vesti

Mitrovica obezbedila besplatan vrtić za treće i četvrto dete i gradski prevoz za starije

Sremska Mitrovica – Grad Sremska Mitrovica doneo je odluke prativši potrebe sugrađana, saopštila je gradonačelnica Svetlana Milovanović na konferenciji za novinare. Lokalna samouprava je povećala učešće u ukupnim troškovima za svu decu, obezbedila je finansiranje troškova boravka za treće i četvrto dete u porodici, u PU „Pčelica” i besplatan prevoz za starije sugrađane i penzionere u gradskom i prigradskom saobraćaju.

Grad je povećao svoje učešče u regresiranju troškova boravka sve dece u državnim vrtićima za 15%, te cena koju roditelji plaćaju za boravak dece i dalje iznosi 3.800 dinara, kao i do sada, mada su se određeni troškovi povećali i ta cena bi trebalo da iznosi 5.600. Grad je ovom odlukom povećao svoje učešće, te se cena neće menjati.

Kako je rekla Svetlana Milovanović gradonačelnica: „Lokalna samouprava Sremske Mitrovice i dalje nastavlja da vodi računa o svojim građanima, sluša potrebe, kako naših najmlađih članova zajednice, tako i onih najstarijih. Grad Sremska Mitrovica doneo je novi zaključak od ove godine, da nastavlja da plaća boravak trećeg i četvrtog deteta, po redu rođenja u porodici, u Predškolskoj ustanovi „Pčelica”. To je nova odluka zato što smo videli da ima potrebe za ovakvom vrstom pomoći, roditelji se javljaju i mi smo im izašli u susret. Grad će povećati i svoje učešće u plaćanju troškova boravka dece, nećemo više plaćati 80%, nego 85% na taj način smo izašli u susret svim roditeljima koji imaju decu ovog uzrasta. Što se tiče naših penzionera, kao i prethodne dve godine nastavljamo i dalje sa ovim trendom da naši penzioneri imaju besplatan prevoz u Sremskoj Mitrovici i u gradskom i u prigradskom saobraćaju. Dakle oslobađaju se obaveze plaćanja, tako da smo im ponovo izašli u susret i ove godine, to počinje u januaru i traje godinu dana. Besplatan gradski i prigradski prevoz imaju penzioneri i sugrađani stariji od 65 godina.”

Lokalna samouprava pomaže u ostvarivanju predškolskog vaspitanja  i obrazovanja, regresiranjem troškova za poludnevni i celodnevni boravak, ishranu negu i preventivnu zaštitu dece predškolskog uzrasta u visini do 80%, a sada 85% od ekonomske cene po detetu.

Snežana Konjević zamenica načelnika za obrazovanje objašnjava ovu odluku: „Po Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, lokalna samouprava ima obavezu da plaća boravak dece predškolskog uzrasta do 80%, naša lokalna samouprava je prepoznala potrebu roditelja i mi od ove godine učestvujemo sa 85%, odnosno roditelji samo sa 15%. Pored ovih subvencija roditelji su oslobođeni plaćanja pripremnog predškolskog programa za poludnevni boravak i za treće i četvrto dete kako je već gradonačelnica objasnila. Sem dece predškolskog uzrasta, lokalna samouprava plaća prevoz deci osnovnoškolskog uzrasta koja putuju u matične škole u grad, subvencioniše prevoz 50% učenicima srednjih škola i studentima koji svakodnevno putuju na relaciji univerzitet – Sremska Mitrovica 80% od ukupne cene studentske mesečne karte.”

Kako bi lokalna samouprava odobrila besplatan boravak za treće i četvrto dete po redu rođenja, u Predškolskoj ustanovi „Pčelica”, roditelji moraju da podnesu zahtev Gradskoj upravi za obrazovanje.

„Grad Sremska Mitrovica već treću godinu zaredom vodi brigu o svojim najstarijim sugrađanima. Gradska uprava za saobraćaj, komunalne i inspekcijske poslove donela je odluku početkom januara kojom se oslobađaju obaveze plaćanja karte za vožnju gradskim i prigradskim prevozom na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, u svim zonama, korisnici penzija, kao i lica koja su starija od 65 godina, koji nisu korisnici penzija. Pravo, navedena lica, ostvaruju direktno kod prevoznika „Sirmijumbus” gde će dobiti dodatne informacije o dokumentaciji koju je potrebno da predaju radnim danima, odnosno od ponedeljka do petka, u periodu od 5 do 7 časova i od 13do 15 časova. Navedena lica mogu ostvariti pravo na subvencionisani prevoz, odnosno pravo na kupovinu karata u navedenom periodu po subvencionisanim cenama”, rekao je Vitomir Obrenčević vršilac dužnosti načelnika Gradske uprave za saobraćaj, komunalne i inspekcijske poslove.

Povlastice za besplatnan prevoz u gradskom i prigradskom saobraćaju, sugrađani stariji od 65 godina i penzioneri, mogu da dobiju na gradskoj autobuskoj stanici „Sirmijumbusa”. Potrebno je da dođu sa očitanom ili fotokopiranom ličnom kartom, fotografijom, a penizoneri i sa poslednjim čekom penzije.

Najava događaja

27apr09:0015:00Dan magarica

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042